Информации за COVID-19


 

 

Телефонски броеви во Кризниот штаб при Министерството за надворешни работи:

  • 075 27 37 32  (редовна линија, Viber, WhatsApp)‬
  • 071 25 34 30  (редовна линија, Viber, WhatsApp)‬
  • 072 30 68 45 (редовна линија, Viber, WhatsApp)‬
  • 075 44 66 47 (редовна линија)

Совети за патување во странство

Советите за патувања се извор на информации за граѓаните кои патуваат во други земји. Овие совети ќе ви помогнат да донесете информирани одлуки во врска со вашата безбедност додека престојувате во странство.

Повеќе информации на следниов линк: Совети за патување во странство


 

Дипломатско Конзуларни Претставништва на Република Северна Македонија

 


Одлука на Владата на Република Северна Македонија: Мерки и протоколи поврзани со пандемијата предизвикана од Ковид 19

 

Преземете го комплетниот документ тука

 


Режими на движење и правила за транзит на државјани на Република Северна Македонија во други земји, во контекст на пандемијата со Ковид 19

 

АВСТРАЛИЈА

Границите за влез во Австралија се затворени, освен за следните категории на лица:

Австралиски државјани

Лица со постојан престој

Членови на потесно семејство

Лица што престојувале во Нов Зеланд последните 14 дена

Дипломатски претставници

Транзит низ Австралија пократок од 72 часа

Индивидуални категории на лица

Повеќе информации на линкот https://covid19.homeaffairs.gov.au/travel-restrictions

 Од 22.01.2021 г. стапи во сила мерката за задолжителен негативен резултат од КОВИД-19 тест не постар од 72 часа за сите патници над 4-годишна возраст кои пристигнуваат во Австралија, Резултатот од тестот треба да биде на англиски јазик и по можност на хартија. Исклучоци од ова барање може да има во оправдани случаи, на пример доколку нема пристап до тестирање. Со позитивен тест не е можно да се патува за Австралија.

Задолжително носење на маски за лица над 12 години за време на летот кон Австралија и на аеродромите низ Австралија.

Патниците и покрај негативните  тестови ќе треба да поминат задолжителен  14 дневен карантин во определени локации за таа намена во местото на пристигнување во Австралија. На дипломатите во Канбера, кои пристигнуваат во Сиднеј, со посебни дозволи ќе им биде овозможено да го продолжат патувањето до Канбера и таму да поминат 14 дневна домашна самоизолација.

Засега, вакцинацијата против КОВИД-19 не ја исклучува потребата од задолжителен карантин и негативен резултат од тест пред доаѓање во земјава, вклучително и за дипломати.  

Повеќе информации на линкот: https://www.health.gov.au/news/health-alerts/novel-coronavirus- 2019-ncov-health-alert/coronavirus-covid-19-restrictions/coronavirus-covid-19-advice-for-international-travellers/coronavirus-covid-19-frequently-asked-questions-international-passengers.

 АВСТРИЈА

Од 15 јануари 2021 година мора да се изврши електронска регистрација пред влез во Австрија, а потврдата за испраќање да се приложи при влез во државата. Само доколку не била возможна електронска регистрација, може како исклучок регистрацијата да се изврши преку формулар за влез во државата (германска верзијаанглиска верзија), кој треба да се предаде при влез во државата.

Останатите одредби за влез во државата (состојба 10 февруари 2021 година) важат како досега. Дополнителни информации нуди и Австриското сојузно министерство за социјални работи, здравство, нега и заштита на потрошувачи (ЧПП за патување и туризам).

Постојат и одредени исклучоци како на пример за транзит, вонредни причини, посета на брачен другар, професионални и образовни, неопходни медицински услуги.

Посебен режим е воспоставен за патување низ покраината Тирол.

За повеќе информации можете да ја посетите страната на Амбасадата на Република Австрија во Скопје.

ВАЖНА НОВОСТ:

Сите тие што патуваат  во Австрија ќе треба прво да направат регистрација на ова адреса: https://entry.ptc.gv.at/ на германски јазик и https://entry.ptc.gv.at/en  на англиски јазик, без разлика за која цел патуват во Австрија. Обврската важи и за австриските државјани и за лицата кои имаат регулирано престој во Австрија.

АЗЕРБЕЈЏАН

Забранет влез за странски државјани освен за лица со престој , официјални состаноци со предходно најавување од страна на учесниците,  дипломати со предходно најавување.

Задолжителна обврска за ПЦР тест за влез и транзит, направен 48 часа пред влез во Азербејџан.

 

АЛБАНИЈА

Техничкиот комитет на Република Албанија одлучи сите лица кои остваруваат влез во Република Албанија  од Грција и Северна Македонија, задолжително ќе мора да се сместат во двонеделен карантин. Одлуката влегува во сила од 20.04.2021 година и истата одлука ќе важи до 3 мај 2021година.

За премин на границата РС Македонија – Р Албанија важат долунаведените услови:

  • мерката за 14-дневна изолација не се однесува на транспортерите-возачите;
  • мерката не се однесува за граѓаните кои што транзитираат низ територија на Република Албанија, со напомена дека патувањето треба да го реализираат во рок од 4-часа;
  • за останатите лица кои сакаат да допатуваат во Република Албанија потребно е да даваат адреса-место во кое што ќе престојуваат, односно бидат во самоизолација.

 

 

БЕЛГИЈА

На 30 октомври 2020г., беа објавени новите мерки на Белгија со цел запирање на ширењето на КОВИД19, кои мерки влегоа во сила од 1 ноември 2020г.

Несуштинско патувања од и кон трети земји е забрането во Белгија освен за лица кои вршат суштинска функција:

1.       Здравствените работници, здравствените истражувачи и професионалци кои обезбедуваат грижа на стари лица

2.       Прекугранични работници,

3.       Сезонски земјоделски работници

-           Транспортен персонал одговорен за транспорт на стока и друг персонал за транспорт по потреба

4.       Патници кои транзитираат

5.       Дипломати, персоналот на меѓународни организации, и лица кои имаат покани од меѓународните организации  чие присуство е потребно за правилно функционирање на тие организации, воен персонал, полициски персонал, персонал за цивилна заштита, полициски службеници, персонал на имиграциски канцеларии, цариснки персонал и хуманитарни работници со цел извршување на нивните должности

6.       Лица кои патуваат поради фамилијарни причини

7.       Патувања со цел учество на погреби или кремации

8.       Патувања поради граѓански и верски бракови (сродство – прв и втор степен)

9.       Лица кои имаат потреба од меѓународна заштита или поради други хуманитарни причини, или поради здравствени причини  или имаат потреба од итен здравствен третман,  асистенција за стари лица, малолетни, инвалиди или ранливи лица

10.    Патувања поради студиски причини, вклучувајќи ги учениците, студентите и специјализанти кои имаат обуки како дел од нивните студии и истражувачи кои имаат договорот

11.    Високо квалификувани работници, доколку нивната работа е неопходна од економски аспект и ако наведената работа не може да се одложи или да се спроведува од странство, вклучувајќи ги и професионалните спортисти со статус на елитен спорт и професионалци од културниот сектор кои патуваат поради работа

12.    Морнари

Потребно е секогаш да се докажува целта на суштинското патување. Директоратот за протокот во МНР на Белгија е исклучиво надлежен да одговара на прашања во врска со лицата од категоријата 5 од гореспоменатите категории.

При презентирање на валидните докази за суштинско патување, белгиските амбасади и конзулати во странство (надвор од ЕУ+) можат да издадат потврда за суштинско патување на патници кои патуваат во Белгија.

БЕЛОРУСИЈА

Согласно Одлуката на Советот на министри бр. 624 од 30 октомври 2020 година, Република Белорусија од 1 ноември 2020 година привремено ги затвори патните гранични премини за влез на странски државјани и лица без државјанство на патните пунктови, пунктовите за поедноставена контрола, контролните пунктови на железничките станици и контролните пунктови на речните пристаништа преку државната граница на Република Белорусија со цел да се спречи ширењето на инфекцијата предизвикана од КОВИД-19.

Ова ограничување не се однесува на странски државјани кои патуваат со дипломатски и службени пасоши; шефови и членови на официјални делегации; странци кои даваат меѓународна бесплатна помош на Белорусија; возачи при вршење меѓународен патен транспорт и меѓународен поштенски превоз; членови на екипажи на бродови за транспорт на воден пат, екипаж на воз, екипа на локомотива во  меѓународен железнички сообраќај.

Ограничувањата не се однесуваат и на странци кои се сопружници, родители или деца на белоруски граѓани; странци кои имаат право на постојан или привремен престој во Белорусија; странци кои имаат работна дозвола или придружни документи за работа на територијата на Белорусија; странци кои патуваат во Белорусија по известување за сериозно заболување или смрт на близок роднина; странци кои превезуваат матични клетки и органи за трансплантација.

Овие ограничувања не се однесуваат за оние странци кои пристигнуваат во Белорусија преку Националниот аеродром во Минск, преку кој можат да транзитираат и до Руската Федерација, секако доколку ги исполнуваат условите за влез во Русија.

Државјани на Белорусија, странци кои се сопружници, родители или деца на државјани на Белорусија, како и странци кои имаат право на постојан или привремен престој во Белорусија, доколку во Белорусија доаѓаат од странска држава која е вклучени во списокот на држави со неповолна состојба со КОВИД-19 (Министерство за здравство на Република Белорусија), мора да бидат во самоизолација во траење од 10 дена, сметано од денот на пристигнувањето на граничниот премин за влез во државата. На овие лица нема да им биде дозволено да ја преминат границата се додека не истече овој 10-дневен изолациски период.

 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

 

Со одлука на Советот на министри на БиХ од 16 септември, дозволен е влез на СИТЕ странски државјани со задолжително приложување на негативен ПЦР тест на SARS-CoV-2 не постар од 48 часа, доколку ги исполнуваат законските услови за влез во БиХ, вклучително и државјаните на РС Македонија.

Од обврската за поседување негативен ПЦР тест на SARS-CoV-2 не постар од 48 часа се изземени следните категории:

- Државјаните на Црна Гора, Република Хрватска и Република Србија, доколку влегуваат во БиХ директно од земјата чии се државјани, како и нивните малолетни деца и брачните другари кои се државјани на трети земји;

- Посадата и кабинскиот персонал на воздухопловите чие крајно одредиште е Босна и Херцеговина;

- Возачи и совозачи на товарни возила во меѓународниот транспорт на стоки во друмски сообраќај, под услов престојот на територијата на БиХ да не надминува 12 часа;

- Посадите на товарните возови и бродови во меѓународниот сообраќај;

- дипломатско-конзуларниот персонал и персоналот на меѓународните организации при вршење на нивните службени обврски, кои при влез во БиХ мора да поседуваат и покажат соодветен важечки пасош;

- Службите и тимовите на цивилна заштита, кога влезот во Босна и Херцеговина е итен и неодложен;

- Припадниците на вооружените сили на земјите членки на Северноатлантскиот договор и дргите земји-членки во Партнерство за мир, како и припадниците на Штабот на НАТО и ЕУФОР во Босна и Херцеговина;

- Шефови на држави и Влади со членовите на нивните делегации, чие доаѓање во Босна и Херцеговина е најавено на Граничната полиција на БиХ по дипломатски пат или преку Протоколот на Министерството за надворешни работи;

- странци кои транзитираат преку територијата на Босна и Херцеговина заради враќање во земјата на вообичаен престој, без задржување на територијата на Босна и Херцеговина. При тоа, потребен е доказ дека им е овозможен влез во дестинацијата на која патуваат или  земјата на влез од БиХ;

- Малолетни странци чиј родител е државјанин на Босна и Херцеговина, како и странец-брачен другар на државјанин на БиХ, со приложување на соодветен доказ ( меѓународен извод од МКР или МКВ).

Државјаните на БиХ, странците со законски престој во Босна и Херцеговина како и лицата со двојно државјанство со патна исправа на БиХ исто така се ослободени од поседување на негативен ПЦР тест на SARS-CoV-2 не постар од 48 часа.

Во Босна и Херцеговина нема мерки на задолжителен карантин или самоизолација при влез.

Влез на територијата на Босна и Херцеговина, под горенаведените услови, е возможен ИСКЛУЧИВО со патна исправа, а не со лична карта независно од билатералните договори.

Линк од кој странските државјани може да добиваат информации за режимот на движењето (влез и транзит) во БиХ:

http://www.granpol.gov.ba/Faq/Read?pageId=21 во рубриката  КОВИД-19 - Услови за преминување на државната граница на БиХ поради пандемијата на коронавирусот.

Во случај на дополнителни прашања, препорачливо е да се јават во Оперативниот центар на граничната полиција на БиХ на телефонскиот број: 00387 33 / 755-300 или тимот за кризни состојби на МНР на БиХ на телефонскиот број: 00387 33 / 281-309.

БУГАРИЈА

Oбновена Заповед РД-01-196 од 31 март 2021 година, со важност од 01

април до 30 април 2021 година:

 

1.       Забранет влез за сите лица, независно од нивното државјанство, на сите гранични пунктoви, во период од 01.04.2021 до 30.04.2021 година

 

2.      Забраната не се однесува на граѓани наведeни под точка 2 од Заповедта, меѓу кои и:

-         бугарски граѓани, граѓани на државите членки на ЕУ, В. Британија и С. Ирска и на државите од Шенгенскиот договор и други држави, меѓу кои и државите од регинот, Република Северна Македонија, Р. Србија, Р. Албанија, Р. Косово, БиХ, Црна Гора и Р. Турција, членови на семејства (странци) на бугарски граѓани, странски државајни со привремено и постојано место на живеење во Р. Бугарија, како и странски државјани, кои барат виза „Д“ или имаат постојан престој во државите членки на ЕУ, В. Британија и С.Ирска и на државите од Шенгенскиот договор.

-         Медицински лица, транспортни работници, лица кои патуваат од хуманитарни причини, официјални државни претставници и дипломати, претставници на бизнисот, кои работат на значајни проекти во државата, сезонски и погранични работници, странско студнети, организатори и учесници на меѓународни спортски натпревари со писмо од министерот за млади и спорт, организатори и учесници на меѓународни културни настасни со писмо од министерот за култура, студенти, странски граѓани кои доаѓаат за подигнување на Решение за бугарско државјанство и други. 

 

3.      Точка 3 и 4 од Заповедта:

-         Сите лица (граѓани) наведени од точка 2 од Заповедта минуваат транзитно низ Р. Бугарија без ПЦР тест, со гаранција дека брзо ќе ја напуштат територијата на РБугарија

 

4.      Точка 5 од Заповедта:

-         Сите лица (граѓани) наведени во точка 2 од Заповедта независно од државјанство кое го поседуваат, мора при влез во Р. Бугарија да презентираат документ со негативен резултат од ПЦР тест, направен 72 часа, пред влегувањето во Р. Бугарија.

5.      Документот за негативен ПЦР тест треба да го содржи името на лицето согласно пасошот, податоци за лабораторијата (име, адреса, контакт), дата кога е извршен тестот, испишани на латиница тест (PCR)  и резултат (negative).

6.      Согласно точка 7 од Заповедта, исклучоци од поседување на ПЦР тест при влез во РБугарија се: транспортни работници и членови на екипажи за железнички, патен, авио и морски сообраќај, погранични работници, лица кои патуваат транзитно (точка 7, буква „з“ од Заповедта), како  и ученици и студенти кои живеат во државите во регионот, меѓу кои и Република Северна Македонија и кои патуваат најмалку еднаш неделно во Република Бугарија или пак ученици и студенти кои живеат во Република Бугарија и патуваат најмалку еднаш неделно во државите во регионот, меѓу кои и Република Северна Македонија (точка 7, буква „е“).

7.      Бугарските граѓани и странците со регулиран престој, кои немаат ПЦР трст, подлежат на 10 дневен карантин. Карантинот може да биде укинат доколку во рок од 24 часа од пристигнувњето се покаже негативен ПЦР тест.

8.      Сите лица кои пристигнуваат од Африка во РБ се ставаат под 10 дневен карантин (точка 10). Исклучоци за оваа мерка на држави од Африка дадени се во точка 11 на Заповедта.

  

Важно за македoнските граѓани:

 

-         На граѓаните на Република Северна Македонија, кои транзитират или пак се ученици и студенти кои често патуваат во / од РБугарија дозволен е влез без ПЦР тест на сите Гранични премини.

-         За останатите, вклучително за дипломати и странски делегации, медицински и хуманитарни лица, културни и спортски работници, лица што се лекуваат и нивната придружба,  независно од возраста, за влез во РБугарија потребно е поседување на негативен ПЦР тест, и влезот е ограничен на Граничниот премин „Деве Баир’ – „Ѓуешево“.

-         Со новата Заповед се ограничуваат Граничните премини низ кои може да се влезе во Р. Бугарија. За македонските граѓани кои сакаат да влезат и престојуваат во Република Бугарија останува отворен само Граничниот премин „Деве Баир’ – „Ѓуешево“, со задолжителен ПЦР тест (освен исклучоците наведени во првиот став).

-         На останатите Гранични премини „Делчево“ (Делчево) и „Ново Село“ (Струмица), дозволен е само товарен сообраќај, како и за лица кои транизитираат и ученици и студенти кои често патуваат во / од РБугарија и за кои не е потребен ПЦР тест - (Точка 7 од Заповедта)

 

-         Од Аеродромот во Софија до Република Северна Македонија и обратно се уште единствен превоз останува такси превоз (македонските државјани сами го обезбедуваат и ги подмируваат трошоците)

-         Линк:

-         https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/03/31/zabrana_vlizane_bg_31_03_2021.pdf

 

-         Други Гранични премини кон соседните држави кои се во функција за редовен сообраќај:

 

 

(ГКПП): ГКПП „Аерогара Бургас“; ГКПП „Аерогара Варна“; ГКПП „Аерогара Пловдив“; ГКПП „Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП „Пристанище Бургас“; ГКПП „Пристанище Варна“; ГКПП „Видин“; ГКПП „Връшка чука“; ГКПП „Дуранкулак“; ГКПП „Гюешево“; ГКПП „Илинден“; ГКПП „Калотина“; ГКПП „Капитан Андреево“; ГКПП „Капитан Петко войвода“; ГКПП „Кулата“; ГКПП „Лесово“; ГКПП „Маказа“; ГКПП „Малко Търново“; ГКПП „Оряхово“; ГКПП „Русе“и ГКПП „Сомовит-Никопол“.

ВАТИКАН

Влез на државјани на РСМ во Италија и Ватикан

Амбасадата на Република Италија при Светата Столица, на наше барање известува дека владиниот декрет од 14.01.2021 за влез во Италија е продолжен, со важност до 05.03.2021.

Имајќи предвид дека туристички посети, посебно за земјите од Д и Е листата и натаму не се дозволени, единствените причини што дозволуваат влез во Италија, со обврска да се подложат на задолжителна самоизолација од 14 дена и здравствен надзор и да се пополни приложената само-изјава (што мора да му се достави на превозникот при поаѓање и на секој што е назначен да изврши проверки), се:

а) работни потреби;

б) апсолутна итност;

в) здравствени потреби;

г) студии;

д) враќање во сопствен дом,или живеалиште;

ѓ) влез на национална територија од граѓани на земји-членки на ЕУ (вклучително и Италијани), на држави членки на Шенгенскиот договор, на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, на Андора, на кнежевството Монако, Република Сан Марино, Ватикан;

е) влез на национална територија од страна на членови на семејството на физички лица наведени под  ѓ);

ж) влез на национална територија од страна на државјани на трети земји со долгорочен престој согласно Директивата 2003/109 / ЕЗ на Советот од 25 ноември 2003 година (Директива која не се однесува на примателите на одредбите од Виенската конвенција од 1961 година), во врска со статусот на државјани на трети земји кои се долгорочни жители, како и на државјани на трети земји кои извлекуваат право на престој од други европски одредби или национално законодавство;

з) влез на национална територија од страна на членови на семејството на долгорочни резиденти, како што е дефинирано во членовите 2 и 3 од Директивата 2004/38 / ЕЗ на Европскиот парламент и на Советот од 29 април 2004 година;

ј) влез на национална територија за пристигнување до домот / живеалиштето на лице наведено под ѓ) и ж), т.е. државјани на ЕУ (вклучително и Италија), Шенген и резиденти со среднорочен или долгорочен престој, дури и ако не живеат заедно со кои постои докажана и стабилна емотивна врска.

Постојат и некои исклучоци од обврската за задолжителна самоизолација и надзор, под услов да не постојат симптоми:

а) на секој (без оглед на државјанството) кој влегува во Италија за период не подолг од 120 часа за докажана работа, здравствена состојба или апсолутно итни потреби, со обврска, по истекот на наведениот мандат, веднаш да ја напушти националната територија или да не го исполни тоа, да се започне периодот на надзор и фидуцијарна изолација;

б) на секој (без оглед на државјанството) кој транзитира, со приватно возило, на италијанска територија во период не подолг од 36 часа, со обврска, по истекот на наведениот рок, веднаш да ја напушти националната територија или, ако не, да започне период на надзор и фидуцијарна изолација;

в) на граѓаните и жителите на државите и териториите наведени во списоците А, Б, Ц и Г од анексот 20 на Уредбата на премиерот кои влегуваат во Италија од докажани работни причини. Меѓутоа, во случај на престој или транзит од земја со список Ц во 14 дена пред влегувањето во Италија, молекуларниот или антигенскиот тест останува задолжителен.

г) на здравствениот персонал што влегува во Италија за вршење на професионални здравствени квалификации, согласно чл. 13 од Декретот  од 17 март 2020 година, бр. 18;

д) на прекугранични работници кои влегуваат и ја напуштаат националната територија од докажани работни причини и како последица на тоа се враќаат во нивниот престојувалиште, дом или живеалиште;

ѓ) до персоналот на компании и субјекти кои имаат свое седиште или секундарна канцеларија во Италија за патување во странство за докажана работа, но не повеќе од 120 часа;

е) службени лица и агенти, именувани од ЕУ или од меѓународни организации, дипломатски агенти, административен и технички персонал на дипломатски мисии, конзуларни офицери и вработени, воен и полициски персонал, персонал на Информативниот систем за безбедноста на Република и противпожарната единица, во вршењето на нивните функции;

ж) ученици и студентина студиска посета во друга држава, од онаа на живеење, дом или престој, во која се враќаат секој ден или барем еднаш неделно.

з) на патници на летови со „Ковид тест“, врз основа на критериумите утврдени од Министерството за здравство, со уредба од 23 ноември 2020 и последователните измени и дополнувања;

)) влез од различни причини, вклучително и учество на спортски настани и изложби на меѓународно ниво, со конкретно одобрение од Министерството за здравство и со обврска да му се претстави на превозникот при поаѓање и на секој што е назначен да изврши проверки за " потврда дека извршил молекуларен или антиген тест за 48 часа пред влегување на национална територија, направен со брис и негативен резултат;

и) влез на спортисти, техничари, судии, комесари на трки и придружни лица, претставници на странски печат за учество на спортски натпревари наведени во член 1, став 10, точка д) од премиерскиот Декрет од 14 јануари 2021, кои, во рок од 48 часа пред да влезат на националната територија, биле подложени на молекуларен или антиген тест, извршен со брис и резултатот бил негативен.

Ватикан, имајќи предвид дека се наоѓа на национална територија на Р.Италија, односно во градот Рим, ги следи истите мерки и препораки, утврдено на национално и регионално ниво.

Дополнително, имајќи предвид дека регионот Лацио влезе во „жолта фаза“, според интензитет на рестриктивни мерки, од 1-ви февруари о.г. повторно се отворени за посетители Ватиканските музеи, со импелемтирање на важечките рестриктивни мерки: помали групи посетители, задолжително носење маски, одржување лична дистанца, употреба на дезинфиценси за раце,мерење телесна температура.

Останатите институции на Светата Столица ги следат истите наведени мерки, без дополнителни рестрикции.

 

ВИЕТНАМ

Услови за влез и транзит на МК граѓани од РСМ кон Виетнам

Влез во Виетнам е забранет за сите државјани и Виетнам не издава нови визи, со исклучок на носители на дипломатски патни исправи и високо-квалификувани странски државјани. Секоја виза ќе биде разгледувана поединечно. По влез, следи задолжителен карантин на сопствен трошок во времетраење одредено од властите за секој индивидуален случај поединечно.

Tранзит низ територијата на Виетнам не е дозволен.

 

СР ГЕРМАНИЈА

Актуелни важечки правила и ограничувања за влез во Сојузна Република Германија поради пандемијата КОВИД-19

Во моментот влезот во Сојузна Репубика Германија е возможен само од земји-членки на ЕУ и Шенген, како Исланд, Норвешка, Швајцарија и Лихтенштајн, и поединечни трети земји кои според моменталната епидемиолошка состојба се класифицирани како безбедни (во моментот Австралија, Нов Зеланд, Сингапур, Јужна Кореа, Тајланд, Кина, САР Хонг Конг и Макао на Народна Република Кина), додека влегување од која било друга земја е можно само во исклучителни случаи и е условено од итна потреба.

Како и да е од сите патници, (освен дефинирани исклучоци) се бара да ивршат дигитална регистрација при влез, да презентираат доказ за негативен резултат на тест COVID-19 пред или по влезот во Германија во зависност од статусот на ризик на земјата на потекло и да ги почитуваат прописите за карантин на соодветните сојузни држави.

Република Северна Македонија останува на листата на ризични држави, моментално класифицирана како регион означен дека претставува особено висок ризик од пренесување на коронавирус САРС-CoV-2 поради особено големиот број случаи (област со голема инциденца) и соодветно продолжуваат да важат ограничувањата за влез на нејзини државјани освен во случај на дефинираните исклучоци во прилог.

Следниве лица/ патници од Република Северна Македонија можат да влезат во Германија ако имаат итна потреба и важни причини за патување:

1.германски државјани, државјани на ЕУ и државјани на трети земји со тековно право на престој и работа во Германија;

2.здравствени работници, здравствени истражувачи и геријатричари;

3.квалификувани и високо квалификувани странски работници доколку нивното вработување е потребно од економска перспектива и работата не може да се одложи или изведува во странство;

4.товарен превоз и друг персонал за превоз;

5.сезонски работници во земјоделството;

6.морнари кои транзитираат до бродското пристаниште или на аеродром за да се вратат во трета земја,

7.странски студенти чиј курс на студии не е целосно можен од странство, односно потребно е физичко присуство, како и специјализанти и државјани на трети земји кои влегуваат во Германија за да добијат квалификации доколку нивната програма за обука или квалификација не е целосно можна од странство,

8.лица кои емигрираат во Германија заради придружување на нивните семејства и посети на најблиски членови на семејство од итни семејни причини,

9.лица кои имаат потреба од меѓународна заштита или заштита од други хуманитарни причини, вклучувајќи итни медицински причини,

10.дипломати, персонал на меѓународни организации, воен персонал и хуманитарни работници за извршување на своите функции,

11.патници во транзит и задоцнети репатријации,

12. етнички германски доселеници од трети земји.

Патници од области на вирусни варијанти:

 Лицата кои сакаат да патуваат во Германија од области со вирусни варијанти се предмет на ограничувања за влез, генерално, не им е дозволено да влезат во Германија, но сепак, може да се дозволат исклучоци во индивидуални, основани случаи.

Исклучоци од забраната за транспорт и ограничувања за влез од области на варијанти на вирус се однесуваат на следниве лица и во следниве случаи:

1. Германски граѓани и членови на нивното потесно семејство кои се државјани на земји надвор од ЕУ и патуваат со германскиот државјанин. „Непосредни членови на семејството“ се сопружници, регистрирани граѓански партнери, малолетни деца и родители на малолетни деца;

2. лица кои се легални жители на Германија;

3. лица кои се префрлаат само од еден на друг лет и остануваат во аеродромската област за транзит без да влезат во Германија;

4. персонал за превоз на товар и друг персонал потребен за превоз на стока (вклучувајќи пошта, товарни и празни превозници, како и авиони што се враќаат, бродови и членови на екипажот);

5. медицински персонал (лекари и медицински сестри) и друг персонал за придружба потребен за летови за брза помош во воздух и трансплантација на органи;

6. лица кои патуваат во Германија од итни хуманитарни причини.

Итните хуманитарни причини го вклучуваат следново:

- смрт на непосреден роднина (сопруг, регистриран домашен партнер, сопствено дете или родител);

- раѓање на сопствено дете;

- двајца блиски роднини во отсуство на кое било друго возрасно лице кое има право на грижа и старателство над малолетно дете;

- лица на кои им е потребен медицински третман доколку во спротивно би се појавило сериозно оштетување на нивното здравје (потврдено со лекарско уверение) и една придружба;

- лица примени од хуманитарни причини во случај на опасност по живот или екстремитет;

7. лица кои патуваат по налог на Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ), Обединетите нации (ООН) или организација на ООН.

Обврска за дигитална регистрација на влез:

Патниците кои посетиле област на ризик, област со голема инциденца, како Република Северна Македонија,  или област на варијанти на вируси во последните десет дена пред да влезат во Германија, мора да се регистрираат на www.einreiseanmeldung.de пред да пристигнат во Германија и да имаат доказ за регистрација со нив по влегувањето. Доколку, во исклучителни случаи, не е можно да се заврши регистрација за дигитален влез, патниците наместо тоа, треба да пополнат замена за регистрација на хартија.

Исклучоци од потребата за дигитална регистрација при влегување:

• патници кои само поминале низ зона на ризик без попатна станица,

• транзит низ Сојузна Република Германија и напуштање на Сојузна Република Германија што е можно побрзо со цел да се заврши патувањето,

• патници кои поминале помалку од 24 часа во област на ризик заради граничен сообраќај или влегуваат во Сојузна Република Германија само до 24 часа,

• лица кои придржувајќи се кон соодветни безбедносни и хигиенски практики, пренесуваат луѓе, добра или стока по пат, железница, брод или авион преку границите заради деловно работење.

За патниците од регион означен дека претставува особено висок ризик од пренесување на коронавирус САРС-CoV-2 поради особено големиот број случаи (област со голема инциденца), како Република Северна Македонија, не се прави исклучок за оние кои превезуваат луѓе, стоки или стока по пат, железница , брод или авион преку границите за деловни цели, додека сите други горенаведени исклучоци се применливи.

Задолжителна е обврската и нема исклучоци за дигитална регистрација за оние што влегуваат во земјата и кои претходно престојувале во области со варијанти на вируси.

Исто така, од патниците се бара при влез, да презентираат доказ за негативен резултат на тест COVID-19 во зависност од статусот на ризик на земјата на поаѓање и да се усогласат со прописи за карантин на соодветните сојузни држави.

Услов за тест при влез

Патниците на возраст од шест години или постари кои биле во област со голема инциденца или во област на варијанти на вируси во изминатите десет дена пред влегувањето во Германија, мораат да носат како доказ при влез негативет КОВИД тест и да го презентираат до надлежните органи на барање и, доколку е потребно, до транспортната компанија пред патувањето. Ова се однесува и на патници од Република Северна Македонија.

Тестот мора да се изврши не повеќе од 48 часа пред влегувањето (време на брис). Доказ за резултатот од тестот мора да биде на хартија или во електронски документ на англиски, француски или германски јазик. Патниците можат да најдат детали во врска со барањата за тест на веб-страницата на институтот Роберт Кох. Резултатот од тестот мора да се чува најмалку десет дена по влегувањето. Во случај на области со варијанти на вируси, брисот за тестот мора да се земе не повеќе од 12 часа пред поаѓањето.

Исклучоци од условот за тест: Деца до шест години не мора да бидат подложени на тест. Исто така, ослободени од обврската за тестирање се и луѓето кои, како дел од својата работа, студирање или обука, мораат да патуваат од област на ризик или кои треба да одат во област на ризик (прекугранични патници и прекугранични патници). Истото важи и за луѓе кои не остануваат подолго од 72 часа во Германија или во некоја област на ризик од неопходни причини. Исклучоците не се однесуваат на оние кои пристигнуваат од области на варијанти на вируси.

Патниците, пак кои посетиле која било друга област со ризик (ниту област со голема инциденца ниту област со варијанти на вируси) во текот на десетте дена пред влегувањето во Германија мора да поседуваат тест со негативен резултат најдоцна 48 часа по влегувањето и да го презентираат на надлежните органи по барање.

Списоците со области со голема инциденца, области со варијанти на вируси и други области со ризик се објавени на веб-страницата на институтот Роберт Кох.

Како валидни во СР Германија се признаваат NAAT тестовите засновани на техники за засилување на нуклеинска киселина (PCR, LAMP, TMA) и антигенски тестови за директно откривање на коронавирусот SARS-CoV-2. Тестовите на антитела не се препознаваат.

Брзите антигенски тестови се признаваат доколку ги исполнуваат минималните критериуми препорачани од СЗО. Овие вклучуваат тестови кои, во споредба со PCR-тестовите, постигнуваат   ≥80% чувствителност и ≥97% специфичност. Параметрите за изведба на брзите тестови на антиген секогаш се поврзани со перформансите на перформансите на PCR и варираат од производител до производител.

Обврска за карантин/самоизолација по влез:

Без оглед на резултатот од тестот, постои обврска за карантин во согласност со прописите на сојузните покраини во траење од 10 дена. Карантинот може да се прекине со тестирање во местото на престој по истекот на најмалку 5 дена од денот на пристигнување во Германија.

Исклучоци од обврската за карантин: по правило, луѓето кои се исклучени од обврската за дигитална регистрација или тест не мора да бидат во карантин.

Правно, правилата кои се однесуваат на самоизолирање и карантин ги донесуваат надлежните органи на соодветните сојузни држави/покраини. Неисполнувањето на овие одредби може да резултира во парична казна или затвор.

Пред влез патниците е потребно е да ги прочитаат најновите прописите за карантин што се однесуваат на конкретната специфична дестинација. Со внесување на поштенскиот код на вашата дестинација, можете да ги најдат информациите за контакт со надлежната локална здравствена канцеларија користејќи ја следната веб-страница: https://tools.rki.de/PLZTool/en-GB.

Списокот на области со ризик се заснова на заедничка анализа на сојузното Министерство за здравство, сојузното Министерство за надворешни работи и сојузното Министерство за внатрешни работи, и редовно се ажурира и објавува на веб страницата на Институтот Роберт Кох.

Специфични услови за иклучителни ситуации за влез на државјани на трети земји дефинирани како ризчни области:

 

1.     Итни медицински причини:

Може да постојат итни медицински причини ако третманот може да се изврши само во Германија или барем не може да се изврши во земјата на потекло на лицето или веќе е започнат во Германија и доколку не се добие третман би бил опасен по живот или може да предизвика значително долгорочна штета. Ова треба да се докаже преку релевантна документација - Медицински извештај за болеста и објаснување за моменталната неопходност за потребата од лекување од страна на докторот/надлежната здравствена институција на германски или англиски јазик, податоци за времетраењето на престојот, односно датум и начин на влегување и излегување од СРГ, доказ за и адреса на сместување. Лицето може да влезе со најмногу две потребни придружни лица.

2.     Невенчани партнери на германски државјани, граѓани на ЕУ, државјани на Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Швајцарија, или државјани на трети земји со право на престој во Германија, кои во моментов живеат во Германија:

Предуслов за олеснување за влез во Германија за краткорочни посети на партнерот што живее во Германија, кога се исполнети општите услови за влез (пасош и виза, доколку е применливо), е доказ за долгорочно партнерство со најмалку една претходна лична средба во Германија или доказ за претходен заеднички престој во странство. Следното треба да се достави: покана од лицето кое престојува во Германија, како и копија од личните документи на лицето кое ја издава поканата; заеднички потпишана декларација за постоење на врската, вклучувајќи ги деталите за контакт на двајцата партнери; и други соодветни докази за претходните состаноци/средби преку печати во пасош или авионски билети, документи за заедничко живеалиште, како и друга дополнителна документација, како што се фотографии, објави на социјални мрежи, пошта / е-пошта, итн. Одлуката дали да се дозволи влез на границата е дискреционо право на граничните службеници. Патниците мора да ги следат карантинските правила на соодветната сојузна покраина во Германија. Прилог: Декларација за постоење на врската PDF)

3.     Заеднички влез на невенчани парови за краткорочни посети од итни причини, ако едниот партнер е Германец, државјанин на ЕУ или државјанин на Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Швајцарија:

Под услов да се исполнети општите услови за влез (пасош и виза, доколку е применливо), невенчаните парови кои патуваат заедно можат да влезат во Германија од трети земји за краткорочни посети од итни причини ако: нивната врска е долгорочна врска помеѓу државјанин на трета земја и Германец, државјанин на ЕУ или државјанин на Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Швајцарија или Велика Британија и двојката има заеднички престој во странство и постои важна причина и двајцата партнери да влезат во Германија. Општо, ова е случај за раѓања, свадби, погреби или други исклучителни случаи во кои постои итна семејна причина (на пр. Сериозно заболување на роднина од прв или втор степен, на која итно му треба помош). Итната причина за заеднички влез на двајцата партнери (еден државјанин на трета земја и еден германски или државјанин на ЕУ или државјанин на Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Швајцарија или Велика Британија) треба да се достави во писмена форма при влез во Германија, заедно со изјава за постоење на врската потпишана од двајцата партнери и вклучувајќи ги деталите за контакт на двајцата партнери и докази за постоењето на врската, особено во форма на заедничко место на живеење во третата земја. Исто така, може да се обезбеди дополнителна документација, како што се фотографии, објави на социјални мрежи, поштенска / е-пошта, итн. (Прилог: Декларација за постоење на врската и итна причина за влез PDF). Без оглед на критериумите наведени погоре, одлуката дали да се дозволи влез е дискреционо право на службениците кои вршат гранични проверки. Доколку се дозволи, патниците мора да ги следат карантинските правила на соодветната сојузна покраина во Германија.

4.      Квалификувани или високо квалификувани странски работници во смисла на Препораката на Советот за привремено ограничување на несуштинското патување во ЕУ и можно укинување на таквото ограничување (документ на Советот 9208/20) се

-        квалификувани работници кои имаат конкретна понуда за работа како што е дефинирано со закон (делови 18 (3), 18а, 18б од Законот за престој (Aufenthaltsgesetz)) за кои е даден доказ во форма на потврда за вработување;

-        научници / истражувачи (дел 18 г од Законот за престој);

-        трансферирани лица (во согласност со делот 19в (1) во врска со делот 10 од Уредбата за вработување странци (Beschäftigungsverordnung)) и ИКТ ограничени на менаџери и специјалисти (членови 19 (2), 19б од Законот за престој);

-        менаџери (дел 19в (1) заедно со член 3 од Уредбата за вработување на странци);

-        специјалисти за ИТ (дел 19в (2) од Законот за престој во врска со член 6 од Уредбата за вработување на странци);

-        лица вработени на позиции од значителен јавен интерес (дел 19в (3) од Законот за престој);

-        квалификувани договорни работници (дел 19в (1) заедно со член 29 (1) од Уредбата за вработување на странци).

Квалификувани или високо квалификувани работници можат да влезат во Германија само ако докажат дека имаат потреба да бидат присутни во Германија (на пр. Со презентирање договор за работа) и да обезбедат докази дека нивното вработување во Германија е потребно од економски аспект и работата не може да се одложи или да се изврши од во странство (со обезбедување документација од нивниот работодавач / договорен орган). Економската потреба е поврзана со економските односи и / или економијата на Германија или единствениот пазар. Релевантната документација треба да се носи за време на патувањето и да се презентира за време на граничните проверки доколку се побара.

За странски квалификувани или високо квалификувани работници кои (i) можат да влезат во Германија за долгорочен престој без да бараат виза во согласност со член 41 (1) од Регулативата со која се регулира престојот (Aufenthaltsverordnung), но кои (ii) не се државјани на држава наведена во најновата верзија на Анекс I од Препораката на Советот од 30 јуни 2020 година („позитивната листа“), важи следново: такви работници кои не аплицираат пред да ја напуштат својата матична земја во германската дипломатска мисија во странство за виза за започнат со нивното вработување веднаш и наместо тоа ќе ја стекнат својата дозвола за престој откако ќе влезат во Германија може, за да им го олесни патувањето, да побара од германската дипломатска мисија во странство одговорна за нив да ја потврди нивната подобност за влез и итноста на нивниот влез пред да патуваат, документација обезбедена од нивниот работодавач. Документацијата од работодавачот мора да содржи опис на работното место. За истражувачите, економската потреба обично се претпоставува ако истражувањето ќе се спроведе во призната истражувачка организација.

Самовработени и зависно вработени деловни патници кои вршат активности наведени во делот 16 бр. 2 од Уредбата за вработување на странци може да влезат во Германија според оваа категорија на ослободување ако ги исполнуваат сите критериуми за тоа. Сепак, тие мора да обезбедат доволен доказ (на пример, со презентирање на документација од работодавачот или деловниот партнер во Германија) дека нивниот влез е апсолутно неопходен дури и земајќи ја предвид пандемијата. Декларацијата за апсолутна неопходност за службено патување потпишана од работодавачот или деловниот партнер во Германија може да се искористи за да се обезбедат доволно докази, заедно со декларацијата од работодавач или деловен партнер во земјата на потекло на патникот (земја што не е членка на ЕУ).

За влез во СР Германија од бизнис причини, по исклучок, според важечките прописи, при влезот, самовработен и вработен деловен патник мора да поседува соодветна потврда од деловниот партнер во Германија дека влезот е апсолутно неопходен, имајќи ја предвид и пандемиската состојба. Односно деловниот партнер или работодавачот во Германија треба да му обезбеди на патникот лична потпишана декларација за апсолутна неопходност од краткорочно службено патување кое треба патникот да ја носи со себе за време на патувањето (не може да се испрати однапред); и се користи за презентација пред авиопревозникот и за гранична контрола.

5.     Деловни патници на саеми:

Исто така, можно е деловни патници да влезат во Германија за да посетат саеми. Следниве документи се неопходни за да се обезбедат доволно докази дека влезот е апсолутно неопходен:

-за изложувачи на саеми: потврда за учество од организаторот на саемот

-за посетители на саеми: билет за влез на саемот и потврда од најмалку еден излагач дека посетителот има состанок за деловна средба на саемот.

Без оглед на критериумите наведени погоре, одлуката дали да се дозволи влез е дискреционо право на службениците кои вршат гранични проверки. Доколку се одобри влезот сите патници мора да ги следат карантинските правила на соодветната сојузна покраина во  Германија.

6.     Влез за едукативни цели:

За жителите на други земји кои не се членки на ЕУ, дозволен е влез во Германија заради обука или образование доколку се исполнети следниве услови:

-Лицето има виза заради обука или едукација (по завршување на курс за јазик, доколку е применливо).

-Лицето презентира документација од институцијата за обука со која се потврдува дека присуството на лицето е потребно (лично и не само преку Интернет) и покрај моменталната состојба на коронавирус.

Влез со цел да присуствува на курс за јазик за да се подготви за последователна обука е дозволен ако лицето по влезот докаже дека обуката ќе се одвива во квалификациско поле и ќе започне директно по завршувањето на курсот за јазик (без никакво интервенирање за патување дома, што ќе бара повторно влегување за да започне вистинската обука). И присуство заради признавање на професионални квалификации стекнати во странство е исто така можно. И тука, лицето мора да презентира документација од образовната институција со која се потврдува дека присуството на лицето е потребно (лично и не само преку Интернет) и покрај моменталната состојба на коронавирус.

Можно е да се влезе во Германија со цел да се заврши универзитетски курс на студии или за индивидуални семестри на студии. Државјаните на земјите што не се членки на ЕУ и не се наведени во најновата верзија на Анекс I од Препораката на Советот од 30 јуни 2020 година, можат да влезат во Германија заради посетување на универзитетски студии само доколку нивниот курс на студии не е целосно можен од во странство. Бидејќи високообразовните институции го организираат зимскиот семестар 2020/21 како комбинација на онлајн и физичка настава, потребно е да се обезбеди потврда за потребата да се присуствува лично.

Исто така, можно е влегување во Германија заради посета на школи со интернати. Ова вклучува посета на посебни часови по јазик пред да се запише во школо со интернат, ако патникот може да докаже дека веќе се регистрирале во школото и интернатот. Планираното времетраење на престојот мора да биде најмалку шест месеци.

Без оглед на критериумите наведени погоре, одлуката дали да се дозволи влез е во дискреционо право на службениците кои вршат гранични проверки. Доколку се одобри влезот сите патници мора да ги следат карантинските правила на соодветната сојузна покраина во  Германија.

7.     Услови за влез за членови на семејството од трети земји според видот на семејната врска и целта на влезот:

А. Влегување со цел обединување на семејството или брак

Општо, на државјаните на трети земји кои се членови на потесното семејство (сопружници, малолетни невенчани деца, родители на малолетни деца) им е дозволено да влезат во Германија со цел да им се придружат на нивните семејства, доколку се исполнети потребните услови за влез (на пр. Д виза ). На членовите на семејството им е дозволено да влезат во Германија за повторно обединување со референтното лице или заедно со референтната личност доколку референтното лице влегува во Германија за прв пат заради долгорочен престој. Ова е основа референтното лице да биде изземено од применливите ограничувања за влез. Влегување со цел брак е исто така дозволено.

Б. Краткорочен влез од членови на непосредно семејство кои се државјани на трети земји

Државјани на трети земји кои се членови на потесното семејство (сопружници, регистрирани домашни партнери и малолетни деца или родители на малолетни деца) на државјани на Германија, земји од ЕУ или Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Швајцарија или државјаните на трети земји кои веќе имаат право на престој во Германија им е дозволено да влезат во Германија за краткорочни семејни посети. Ова се однесува без оглед на тоа дали членот на семејството на трета земја влегува заедно со референтното лице или сам.

На сопружниците или регистрираните домашни партнери на државјани на Германија, земјите на ЕУ или Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Швајцарија им е дозволено да влезат во Германија, без оглед дали референтното лице има свој постојан престој во Германија или во странство. Во овие случаи, итна семејна причина повеќе не е потребна за влез. Ова е случај, без оглед на тоа дали референтното лице дополнително поседува државјанство на трета земја.

За краткорочен влез, исто така, мора да бидат исполнети неопходните услови за влез според законот за престој (на пр. Ц виза). За да се докаже членството во потесното семејство - т.е. постоење на брак или регистрирано домашно партнерство или родителство на малолетни деца - соодветни потврди што јасно покажуваат дека овие семејни односи треба да бидат презентирани при влегувањето.

Ова се следниве документи, во зависност од видот на семејната врска: потврда за брак, потврда за регистрирано домашно партнерство; извод од матична книга на родени и венчани;
извод заверен на нотар од семејниот запис или регистарот за граѓански статус.
Доколку за влез во Германија не е потребна виза, треба да се потврди и автентичноста на сите странски јавни документи. Автентичноста може да се потврди преку легализација или преку апостил во согласност со Хашката конвенција за укинување на барањето за легализација на странски јавни документи. За преглед на тоа дали апстилот е доволен за да се потврди јавен документ од одредена земја на потекло или е потребна легализација, лицата се упатуваат на проверка на списокот на земји на Германскиот институт за нотаријат за апстил и легализација (на германски јазик). За повеќе детали во врска со постапките за легализација и апостил, 
https://www.dnoti.de/arbeitshilfen/ipr-und-auslaendisches-recht/ и на веб-страницата на Федералното министерство за надворешни работи https://www.auswaertiges-amt.de/de/service/fragenkatalog-node/-/606802?openAccordionId=item-606182-16-panel.

В. Краткорочен влез од роднини од прв и втор степен кои се државјани на трети земји само ако се докажат итни семејни причини

Државјани на трети земји кои се роднини од прв или втор степен, но не се членови на потесното семејство (вклучувајќи возрасни деца, родители на возрасни деца, браќа и сестри и баби и дедовци) на граѓани на Германија, земји на ЕУ, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Швајцарија или на државјани на трети земји кои веќе имаат право на престој во Германија генерално не им е дозволено да влегуваат во Германија за краткорочни семејни посети.

Исклучоци се прават само од итни семејни причини; следниве случаи и прилики се сметаат дека претставуваат итни семејни причини: раѓања, свадби, смртни случаи / погреби и посебни исклучителни случаи во кои постои итна семејна причина (на пр. сериозно заболување на роднина од прв или втор степен, на кој итно му треба помош).

Од патниците се бара да носат со себе соодветен доказ за итна семејна причина, што јасно ја демонстрира потребата од преминување на границата. Доколку постои сериозна семејна причина за влез, на пример, ако свекорите на државјаните на трети земји сакаат да ја придружуваат невестинската двојка, на државјаните на трети земји им е дозволено да влезат во Германија заедно со референтното лице.

Г. Краткорочен влез од подалечни членови на семејството

На државјаните на трети земји кои се подалечни членови на семејството и не се барем роднини од прв или втор степен, не им е дозволено да влегуваат од семејни причини под ниту еден услов.

Д. Враќање во вообичаеното место на живеење

Повторно влегување (враќање) на членовите на семејството од трети земји во нивното вообичаено место на живеење во Германија е можно без оглед на референтното лице доколку се исполнети законските услови за престој (особено поседување валидни документи за граничен премин и потребни дозволи за престој ) Без оглед на горенаведената класификација, одлуката дали ќе се дозволи влез се донесува по дискреција на службениците кои се на граничната контрола при влегувањето. При одобрен влез сите патници мора да ги почитуваат соодветните прописи за карантин на федералните држави.

8.     Транзит низ Германија

Државјаните на трети земји можат да влезат во Германија за да патуваат во друга земја-членка на ЕУ или друга земја-членка на Шенген, како нивна крајна дестинација или трета земја, ако се исполнети следниве услови:

Транзит преку Германија за патување во друга земја-членка на ЕУ или на Шенген

Под овие услови, државјаните на трети земји можат исто така да влезат во Германија со авион и да патуваат по копно до нивната земја на дестинација.

- патникот останува во Германија (како земја на транзит) само доколку е апсолутно потребно за да патува директно во земјата на дестинација или друга транзитна земја;

- на патникот му е дозволено да влезе во земјата на дестинација или друга транзитна земја (во согласност со Анекс I или II од Препораката на Советот од 30 јуни 2020 година или со индивидуална потврда за дозвола за влез издадена од земјата на дестинација).

Државјанинот на третата земја мора да обезбеди доказ дека се исполнети условите наведени погоре. Авиокомпаниски или други билети за патувања и слично може да бидат претставени за исполнување на условот (1). Може да се претстави отпечаток на тековните национални регулативи што се воспоставени во земјата на дестинација за спроведување на Анекс I од Препораката на Советот за да се исполни условот (2). Од текстот мора да биде јасно дека жителите на одредени земји не се должни да дадат доказ за причината за патувањето во земјата на дестинација. Доколку тоа не е можно, тогаш мора да се обезбедат докази за итна потреба за влез во согласност со Анекс II од Препораката на Советот. Службениците за гранична контрола на Германија само ќе проверат дали се почитуваат условите за влез во Германија. Алтернативно, патникот може да претстави документ издаден од одговорните органи на земјата на дестинација со кој се потврдува дека ограничувањата за влез се поништени или дека е одобрено одобрение за влез.

Транзит преку Германија за патување во трета земја

Државјаните на земјите што не се членки на ЕУ (трети земји) можат да влезат во Германија за да патуваат во трета земја ако се исполнети следниве услови:

- патникот останува во Германија (како земја на транзит) само доколку е апсолутно потребно за да - патува директно во земјата на дестинација или друга транзитна земја;

- на патникот му е дозволено да влезе во земјата на дестинација или друга транзитна земја.

Државјанинот на третата земја мора да обезбеди доказ за влез дека се исполнети условите (1) и (2) наведени погоре. Авиокомпаниски или други билети за патувања и слично може да бидат претставени за исполнување на условот (1). За да се исполни условот (2), патниците можат да презентираат одобрение за влез во земјата на дестинација (на пример, виза) или документ за лична карта или одобрение за престој за земјата на дестинација, на пример.

Во прилог линк со прашања и одговори од германското министерство за внатрешни работи, каде има одговор на разни прашања во врска со услови влез на државјани од трети земји кои се ризични вклучително и соодветни формулари за изјави кои се потребни за дефинираните исклучоци при влез во СР Германија, како и други корисни линкови од надлежни институции:

Веб страница на Сојузното министерство за внатрешни работи на Германија:

https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html

 

 Веб страница на Сојузното министерство за надворешни работи на Германија:

https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/coronavirus

Веб страница на Институтот Роберт Кох со најнови оценки за епидемиолошката состојба во Германија и утврдување на степен на ризик на земји:

https://www.rki.de/EN/Content/infections/epidemiology/outbreaks/COVID-19/COVID19.html

Веб страници на Сојузното министерство за здравство на Германија:

https://www.zusammengegencorona.de/en/inform/information-for-travellers%E2%80%AF%20/

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/en/coronavirus/current-information-for-travellers.html

 Веб страници на Дигитална и рачна пријава:

https://www.einreiseanmeldung.de/#/

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/Infoblatt/2021/DEU.pdf

Линк за контакт информации со надлежната локална управа за здравство во местото на пристигнување за Ковид тестови и карантин:

https://tools.rki.de/plztool/

Внатрешни мерки: Сојузната влада и сојузните покраини на 10.02.2021 одлучија да ги продолжат тековните мерки за ограничување на пандемијата до 7 март 2021. Најважните одлуки од видео-конференцијата меѓу Меркел и премиерите на сојузните покраини: 1. Претходно применливите ограничувања за контакт се продолжуваат до 7 март 2021 и истите се сведуваат на апсолутен минимум. Приватните средби остануваат да бидат дозволени само во кругот на едно домаќинство со само едно лице од друго домаќинство. Потребата од Homeoffice останува да биде многу важна со цел намалување на контактите на работа, но и на патот кон работата. Во јавниот превоз и при купување, задолжително е да се носат хируршки маски или маски од стандардите KN95 или FFP2. 2. Градинки и училишта: Отворањето на згрижувачки и образовни установи за деца и млади треба да има приоритет. Имајќи тоа во предвид, на конференцијата се одлучи дека оваа област треба постепено да се отвори прва – со почитување на хигиенски мерки, брзи тестови и висококвалитетни маски. Одлуката за отворање на училиштата и градинките се препушта во надлежност на сојузните влади. Покрај тоа, треба да се испита дали наставниците во основните училишта и воспитувачите во градинките можат порано да се вакцинираат со назначување во група за вакцинација со повисок приоритет. Фризерските салони можат да се отворат од 1 март 2021, со почитување на хигиенските мерки и со носење на медицински маски. 4. Со стабилна 7-дневна инциденца на максимум 35 нови инфекции на 100.000 жители, следните чекори на олеснувања на мерките може да ги преземат сојузните покраини. Тогаш се предвидува отворање на малопродажбата - со ограничување на еден клиент на 20 квадратни метри, како и музеи и галерии и таканаречени даватели на услуги за нега на телото. 5. За угостителството и хотелиерство како и за спортските установи не се предвидени во брзо време олеснувања на мерките. 6. Вакцинации: предвидено е сите граѓани до крајот на летото да добијат понуда за вакцинација против Ковид Следниот состанок на Сојузната канцеларка и шефовите на покраинските влади е договорен за 3 март 2021 година.

ВАЖНА НАПОМЕНА ЗА ВОЗАЧИТЕ НА ТОВАРНИ ВОЗИЛА:

Од 14 февруари 2021 година, цела Чешка и Словачка се познати како таканаречена „област на варијанти на вируси“. Затоа, оттогаш има забрана за влез и транспорт од Чешка и Словачка до Германија со само неколку исклучоци. Дозволено е влегување за персонал вклучен во транспорт на стоки и друг неопходен персонал за транспорт. Сепак, на границата меѓу Чешка и Германија, мора да се презентира негативен тест за корона не постар од 48 часа и електронска регистрација за влез (на www.einreiseanmeldung.de). Според барањата на чешката влада, во такви случаи мора да биде достапен резултат од тест за корона стар не повеќе од 36 часа при влегување во Чешка. Покрај тоа, во моментов се вршат гранични контроли на границата меѓу Германија и Чешка и Австрија. Затоа, не заборавајте да ги набудувате тековните информации за условите за влез, како и за применливите обврски за регистрација, тест за корона и карантин.

 

ГРЦИЈА        

               

 

Владата на Р.Грција, на 24 април о.г донесе нова заедничка министерска одлука  Бр. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26388, со која се продолжуваат мерките за ограничување на копнените, воздушните и водните врски на Р.Грција со други држави и се продолжува забраната на влез во Р.Грција на државјани на трети држави (вон ЕУ и Шенгенскиот договор), меѓу кои и за македонски државјани, до 03 мај 2021 година.

Имено, согласно оваа одлука на Владата на РГ, се продолжува периодот на привремено ограничување на воздушните и копнените врски со РС Македонија, како и за забрана за влез на нашите државјани, освен за следните категории на исклучоци:

- медицински и болнички персонал, истражувачи и професионалци од областа на здравството, под услов на влезните места во земјата да покажат дозвола за вршење на професијата или други соодветни докази со кои се докажува нивниот професионален статус и под услов нивниот влез во земјата да продолжи со извршување на нивните професионални должности;

- долгорочните жители на земјите - членки на ЕУ или Шенгенскиот договор и државјани на трети земји кои имаат дозвола за престој во земјите - членки на ЕУ или Шенгенскиот договор;

- членови на владини мисии;

- членови на дипломатски или конзуларни претставништва и мисии, членови на меѓународни и европски организации, членови на хуманитарни организации во вршењето на своите должности, воен и безбедносен персонал и персонал на Генералниот секретаријат за цивилна заштита;

- персоналот вработен во транспортниот сектор, вклучително и морнари, екипажот на авионите, екипажот и техничкиот персонал на изнајмената опрема за противпожарна заштита на авиони, како и возачите на камиони, кои се користат за транспорт на стоки и апсолутно неопходниот помошен персонал за нивниот транспорт;

- транзитни патници;

- студенти;

- лица кои се грижат за стари лица и инвалиди; како и

- сезонски земјоделски работници.

Погоре наведените категории на лица кои се исклучоци од забраната, односно можат да патуваат во РГ, се должни, при влезот во РГ да приложат медицински сертификат со негативен резултат од ПЦР-тест, не постар од 72 часа, како и потврдата со QR-кодот која се добива по претходно пополнет формулар PLF преку веб-страницата: travel.gov.gr (овој формулар треба да се пополни најмалку 24 часа пред денот на патувањето). Воедно, при влезот во земјата на копнените гранични премини, лицата на кои им е дозволен влез во Р.Грција ќе бидат подложени на дополнително тестирање со брзи тестови (rapid test) од страна на тимови од ГСек за цивилна заштита и Центарот за контрола на болести (ЕОДИ) на РГ.

Воедно, во член 5, став 5 од оваа Одлука е утврдена обврската за упатување во задолжителна самоизолација во траење од 14 дена (дома или во престојувалиштето кое е пријавено во ПЛФ-формуларот) на лицата кои по било кој основ или од било која држава влегуваат во РГ преку ГП Евзони, освен доколку привремениот престој не е пократок од 14 дена (во тој случај обврската за само-изолација се однесува на времетраењето на престојот).

Влезот во РГ преку ГП Евзони е можен секој ден само од 7:00 до 19:00 часот, со максимално дозволен влез за 400 лица на ден, од секој граничен пункт.

Се воведува обврска за возачите на камиони за транспорт на стоки, покрај пополнети формулари ПЛФ, да се подложат и на задолжителен брз тест  (rapid test) за откривање на присуство на КОВИД-19. Тестот го спроведуваат екипи на ЕОДИ (Центарот за јавно здравје на РГ) на граничниот премин. Преминот на камиони за транспорт на стоки преку ГП Евзони е дозволен секој ден од 07:00 до 23:00 часот.

Исто така, во член 4, став 6 на Одлуката под горенаведениот број се вели: „Државјани на трети земји што се предмет на забраната во оваа одлука имаат право да поднесат барање до грчките конзуларни претставништва во нивното место на живеење или престој за дозвола за исклучителен влез во земјата од професионални или лични причини“.

Тоа значи дека граѓаните кои не се опфатени во исклучоците од забраната за влез, а имаат неодложна потреба да патуваат, потребно е да се обратат до ДКП-ата на Р.Грција во РС Македонија со барање да им се одобри влез доколку имаат доказ дека постојат исклучителни професионални и лични причини (итни и неодложни здравствени интервенции, итни и неодложни деловни активности и сл.).

Во оваа категорија спаѓаат и државјаните на РСМ кои се сопственици на недвижен имот во РГ, согласно одлуката на Владата на РГ од 1 ноември 2020 година. 

Македонските државјани кои се сопственици на недвижен имот во Р.Грција, можат да влезат во РГ преку граничниот премин Промахонас под одредени услови, сметано од 1 ноември 2020 година, со цел регулирање на прашања поврзани со нивните имоти и по претходно издадена специјална дозвола од ДКП на Р.Грција во РСМ.         Специјалната дозвола за влез ќе се издава само на  жители на РС Македонија кои поседуваат имот во Република Грција, на кои поради мерките за заштита од КОВИД 19 не им е дозволен влез на територијата на Република Грција.     

Влезот на територијата на ќе им биде овозможен преку граничниот премин   Промахонес  (Бугарија-Грција) и преку  Атинскиот Аеродром „ЕЛ.ВЕНИЗЕЛОС“.

За издавање на посебните дозволи за влез, заинтересираните треба  да поднесат барање во електронска форма до Конзуларното одделение на Амбасадата на Република Грција во Скопје или до Генералниот конзулат на Република Грција во Битола,.

§  За издавање на специјалната дозвола потребно е да ги достават следните документи:

·        копија од пасош,

·        копија од даночен форма „Декларација за Е9“ во која тој/таа се појавува како сопственик на имот во Грција,

·        патничко осигурување, вклучително и покритие за КОВИД-19.

На државјанинот на РС Македонија на кој му е издадена специјалната дозвола за влез во Република Грција, треба задолжително да ги извести Конзуларната канцеларија на Амбасадата на Република Грција во Скопје и Генералниот конзулат на Република Грција во Битола, за точниот датум на влез преку граничниот премин Промахонас, или датумот на патување/влез во Република Грција преку меѓународниот аеродром во Атина „ЕЛ. ВЕНИЗЕЛОС“, Државјаните на РС Македонија, при влезот во Република Грција преку граничниот премин Промахонас или преку меѓународниот аеродром во Атина, задолжително треба да приложуваат Специјалната дозвола, копија од  „Декларација за Е9“,негативен резултат од ПЦР-тест, не постар од 72 часа, како и потврдата со QR-кодот која се добива по претходно пополнет формулар PLF преку веб-страницата: travel.gov.gr (овој формулар треба да се пополни најмалку 24 часа пред патувањето).

Специјалната дозвола за влез во Република Грција важи само за сопствениците на имот, не и за членовите на неговото семејство.

Поради зголемените мерки против КОВИД-19, специјалната дозвола  има  важност само за еден влез  и за период од  еден месец од денот на издавањето.

Воедно, информираме дека Амбасадата нема добиено официјално известување од грчката страна за евентуални измени на билатерално воспоставениот режим за хуманитарен транзит низ територијата на РГ за наши државјани со цел нивна репатријација.

 

ГРУЗИЈА

Забранет влез за странски државјани освен за лица со престој и акредитираните дипломати. Задолжителна обврска за ПЦР тест не постар од 48 часа.

ДАНСКА

Лицата кои имаат намера да отпатуваат во Данска, при влез задолжително треба да приложат негативен тест од Ковид-19. Исто така секој што влегува во Данска мора да биде во самоизолација 10 дена. Возможно е самоизолацијата да се скрати ако се добие негативен тест направен не порано од 4 дена по влегувањето во Данска.

 

Лицата кои имаат намера да отпатуваат во Данска сеуште мора да имаат оправдана цел за влез и исполнување на сите барања за тестирање.

 

Исклучок од горенаведеното може да имаат само дипломати, лица кои имаат воспоставено работен однос во Данска и лица кои обезбедуваат стоки и услуги во Данска.

 

Листата за оправдани причини при влез во Данска вклучува нови дополнителни точки.

 

На крај, постоечкото барање за прикажување на негативен корона тест направен последните 24 часа пред влез во Данска важи и за луѓето кои поминуваат односно транзитираат преку Данска.

 

Повеќе информации за рестрикции при влез во Данска може да се прочитаат на следниов линк:

 

https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark

 

Danish police, Persons resident in Denmark and or of danish nationality

 

 

Danish police, Persons in transit

 

 

Worthy purposes for entering Denmark, Danish police

 

 

 

 

 

Traveling in and out of Denmark  (7020 6044 од  8 до 16 часот).

 

 

https://coronasmitte.dk/en/entry-into-denmark/persons-resident-in-banned-countries

 

 ЕГИПЕТ

Согласно најновите информации на Министерството за здравство на АР Египет, на 05.04.2021, во  земјата се регистрирани нови 767 инфицирани лица од Ковид-19. Вкупната бројка на заразени од корона вирусот изнесува 205.732 лица. Поради зголемениот број на ново заразени од корона вирусот, се ограничува работното време на угостителските објекти и економските оператори до 21.00 часот

-Задолжително е носење на маски и на отворено, казната за непочитување на мерката изнесува 4000 египетски фунти.

-За државјаните на Република Северна Македонија, од 01.09.2020 година, за влез и транзит низ Арапската Република Египет, е задолжителен негативен PCR тест не постар од 72 часа. Мерката не се однесува за децата до седум годишна возраст кои патуваат со своите родители. Државјаните на РСМ, влезна виза добиваат на аеродромите по пристигнувањето и истата чини 25 американски долари. Носителите на Дипломатски патни исправи ,влезни Египетски визи задолжително треба да побараат во Египетската Амбасада во Софија.

-Властите на Арапската Република Египет, исто така од 01.09.2020 година, ја одобрија и можноста , странците кои не набавиле негативен PCR пред заминувањето од нивната земја, да бидат тестирани и да добијат PCR тест на Египетските аеродроми по цена од 30 $.

-Повеќе информации на следните линкови:

 

 

https://www.sis.gov.eg/Story/150482/Govt-Egypt-to-require-negative-COVID-19-test-results-from-non-Egyptian-travelers?lang=en-us

 

https://dailynewsegypt.com/2020/08/31/egypt-airports-to-conduct-pcr-tests-for-visitors-of-tourist-destinations/#:~:text=Nihal%20Samir%20August%2031%2C%202020%20Comments%20Off%20Egypt,airports%2C%20at%20a%20cost%20of%20%2430%20per%20person

 

 

 ЕСТОНИЈА

 

Ажурирани информации за земјите и барањата за самоизолација за патниците кои пристигнуваат во Естонија од 13 Ноември 2020 година:

 

 

Започнувајќи од 16 ноември 2020 година, задолжителната самоизолација не се однесува на патниците кои пристигнуваат во Естонија од земја на Европската унија и Европската економска унија, Шенген зоната и земја вклучена во заедничката листа на ЕУ со стапка на инфекција под 50 лица на 100 000 жители.

 

 

Врз основа на стапката на инфекција со коронавирус, почнувајќи од Понеделник 16 Ноември, 10-дневното ограничување на слободата на движење се однесува на луѓето кои пристигнуваат во Естонија од следните европски земји: Андора, Австрија, Белгија, Бугарија, Хрватска, Кипар, Чешка , Данска, Финска *, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Исланд, Ирска, Италија, Латвија *, Лихтенштајн, Литванија *, Луксембург, Малта, Монако, Холан

 

дија, Норвешка, Полска, Португалија, Романија, Сан Марино, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска, Швајцарија и Велика Британија. Стапката на инфекција на Ватикан е 0, но секој што патува во Естонија од таму преку Италија е предмет на 10-дневно ограничување на слободата на движење.

 

 

* Врз основа на Уредбата бр. 282 на Владата на Естонија, ограничувањето на слободата на движење не се однесува на асимптоматски лица кои биле на територијата на Литванија, Латвија или Финска во последните 14 дена и пристигнале во Естонија директно од Литванија, Летонија или Финска со следниве предуслови:

 

 

(1) лицето направило тест за коронавирус во рок од 48 часа пред нивното пристигнување во Естонија и резултатот е негативен. Кога патувате во Естонија во овие земји и се враќате во Естонија, можно е да се полага тестот за коронавирус во Естонија и да се врати во нормален живот во случај на негативен резултат. Потребно е да се остане во самоизолација додека се чекаат резултатите од тестот.

 

 

(2) тие пристигнуваат во Естонија заради работа, студирање или примање здравствени услуги или од семејни причини или транзит. Кога патувате во Естонија од горенаведените причини, не е потребно да направите тест за коронавирус пред да пристигнете во Естонија.

 

 

Информациите за земјите и барањата се достапни на веб-страницата на Министерството за надворешни работи: https://vm.ee/et/teave-riikide-ja-liikumispiirangute-kohta-eestisse-saabujatele

 

 

Информации за земјите и барањата се достапни на веб-страницата на Министерството за надворешни работи: https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers

 

 

За повеќе  информации за   коронавирусот и ограничувањата на движењето, погледнете ја веб локацијата https://kkk.kriis.ee/en или линијата за помош на  Центарот за итни случаи со повик на број 1247 (+372 600 1247 ако барате од странство).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАМБИЈА

 

 

Задолжителен ПЦР тест при влез и за транзит преку Замбија.

 

 

  ИЗРАЕЛ

Секој што сака да влезе во држава Израел треба да поднесе изјава за влез на патници преку интернет со важност не повеќе од 24 часа пред закажаното патување.

Образецот важи за:

Израелски граѓани

Израелски жители

Странски државјани

Сите странски државјани исто така мора да имаат дозвола за влез .На странските државјани ќе им биде дозволен влез само во исклучителни случаи.

Сите патници кои пристигнуваат во Израел ако нивниот престој е подолг од 72 часа или подолго мора да презентираат негативен PCR Ковид тест пред вработените во авиокомпанијата.Тестот треба да се направи 72 часа пред качување на авион и заминување за израел.Ова барање се однесува на лица со потврда за вакцинација или потврда за опоравување (прележан корона вирус).

Влезот во Израел зависи  од исполнувањето на ова барање.

Патниците кои летаат кон Израел и патниците од кои се бара да одат во изолација ,мора да достават изјава за влез на патник.

Во формуларот за изјава патниците треба да ги пополнат своите лични информации, адреса на сместување каде што ќе се изолираат и здравствена декларација.

Формуларот за изјава треба да се пополни во рок од 24 часа пред закажаното летање до Израел , по можност што е можно поблиску до времето на поаѓање.

Сите странски државјани мораат да поднесат апликација за дозвола за влез заверена од Израелски конзулат или од орган за миграции.

Влез на странски државјани ќе се одобри само доколку спаѓаат во исклучок.

Патниците мора да ги претстават резултатите од тестовите за PCR на вработените во авиокомпанијата на службениците на Управата за Имиграција и на службениците на Министерството за здравство.

Влезот ќе биде одбиен за случаи со потврден Ковид-19.

Исто така и на заминување се бара да пополните излезна дозвола.

Сите информации можат да се најдат на следниов веб сајт:

https://www.gov.il/en/departments/guides/flying-to-israel-guidlines

 

ИТАЛИЈА

Советот на министри  на РИ, донесе  нов  Декрет во сила од 26 април до 31 јули 2021 година. 

Информираме дека  од 26 април, рестораните повторно се отворат  во  регионите со жолта боја , за ручек и вечера, но само со маси надвор, додека внатре ќе можат да да ја извршуваат оваа дејност од 1 јуни .  Исто така, од 26 април повторно  се отворат театри, кина и претстави на отворено, додека во затворени простории со  ограничување  до  50% и максимум 1.000 гледачи на отворено и 500 во затворени простории.

Зелено светло за спорт на отворено, вклучувајќи фудбал, кошарка и други контактни спортови, без користење на соблекувалните.

Средните училишта се враќаат на настава во  жолто и портокаловата  зона, со обврска од најмалку 70%, додека во црвената ќе има помеѓу 50 и 75%,  дури и на универзитетот.

Бројот на средби посета на  роднини или пријатели кои можат да се посетуваат  во жолтата или портокаловата зона се зголемува од 2 на 4, секогаш кон единствена населена приватна куќа и еднаш на ден од 5ч на 22ч, додека во црвената зона се забранети посети. Во портокаловата област, посетите се дозволени само во рамките на истата општина.

Се продолжува вонредна состојба до 31 јули 2021 година

Региони во моментот одбележани со  жолта боја се : Лацио,   Ломбардија, Пиемонте, Емилија-Ромања, Фриули-Венеција Џулија, Лигурија, Венето, Трентино-Алто Адиге, Умбрија, Марке, Абруцо, Тоскана, Кампанија, Молизе.

Портокалова зона : Базиликата, Калабрија, Сицилија,  В. Аоста и Пулља.

Црвена зона: Сардинија.

Собири: не повеќе од 4 лица во една куќа, покрај жителите на куќата;

Четири лица за секоја маса во рестораните.

 Предвиденно издавање на Зелени сертификати, зелен пас, потврда за  вакцинација против САРС-CoV-2 или прележан вирусот со ковид-19 или сертификат за брз молекуларен тест или антиген со негативен резултат, валиден 48 часа.

 

Театри и  културни настани :

Во жолтата зона, претставите  се отворени за јавноста во театарски сали, концертни сали и во други простории или простори, дури и на отворено, се изведуваат исклучиво со претходно назначено седење и под услов да се обезбеди растојание од најмалку еден метар. Дозволениот капацитет не може да надмине 50 проценти од максималното овластување, а максималниот број гледачи во никој случај не може да надмине 1.000 за надворешни претстави и 500 за внатрешни претстави, за секоја единична просторија.

 

Спортска активност:

Од 26 април 2021 година, во жолтата зона, во согласност со упатствата донесени од Претседателството на Советот на министри - Одделение за спорт, секоја спортска активност, вклучувајќи ги и тимските и контактните активности е дозволена на отворено. Употребата на соблекувални не е дозволена

Од 15 мај 2021 година, во жолтата зона се дозволени активности на отворен базен

Од 1 јуни 2021 година во жолтата зона се дозволени активности во теретана во согласност со протоколите

Од 1 јули 2021 година, активностите на  спа центрите во жолтата зона се дозволени во согласност со протоколите и упатствата и  активностите на тематски и забавни паркови се дозволени.

ЗАКЛУЧОК

Суштинските мерки  донесени од страна на Владата на Италија  во спречување на ширењето на COVID 19  опфатени со  Декретот донесен на  22.04.2021 година се содржани во овој допис во сублимирана форма. 

Можност за патување  од  РСМ во  Италија останува не променета само во присуство на прецизни причини во декларацијата :

а) работни потреби;

б) апсолутна итност;

в) здравствени потреби;

г) потреби од студии;

д )враќање во нечиј дом, дом или живеалиште;

 

Останува обврската да  достават- приложат во моментот на влез во Италија, сертификат за извршен молекуларен или антигенски тест,  извршен во претходните 48 часа,  со  негативен резултат (PCR test).

 

Протоколот на МНР на Италија, нотира дека кога станува збор за работна или официјална посета која трае помалку од 120 часа ( до 5 дена), НЕМА обврска  од изолација  по пристигнувањето во Италија.

 

Секој член од делегацијата задолжително треба  да го пополни образецот за само- изјава приложена кон  дописот,   кој треба да биде предаден  веднаш по пристигнувањето на  аеродромот. Потребата од  молекуларен или антигенски тест извршен во претходните 48 часа,  со  негативен резултат, во досегашната пракса,  се договара „ad hoc“  во координација со Протоколот на МНР на Италија ( досега не беше побарано да се поседува).

Вонредната состојба во Италија  се продолжува до 31 јули 2021 година.

 

Амбасадата ќе продолжи да го следи спроведувањето на горенаведените мерки во пракса и да известува за сите важни аспекти до надлежните органи во Северна Македонија.

 

ИНДИЈА

Секој кој патува за Индија, пред да го започне патувањето онлине треба да пополни лична изјава ( self declaration) дека е здрав и не е позитивен, потоа треба да има негативен тест негативен тест RT-PCR (не постар од 72 часа) пред патувањето. По пристигнувањето  на аеродром во Индија, задолжително се прави повторен тест (на самиот аеродром во Индија, резултатите се добиваат од 3 до 9 часа) и доколку е негативен, се седи во домашна изолација во времетраење од 07 дена. Исто важи и за носители на дипломатски и службени ПИ., Доколку е позитивен тестот, здравствените служби одлучуваат дали ќе мора да биде на домашен карантин или државен карантин во времетраење од 14 дена.

Заклучно 09.04.2021г. Р. Индија се уште нема комерцијални летови за влез и излез од Индија. Има организирани специјални летови со неколку земји со кои Индија има потпишано договор. Транспортот меѓу државите внатре во Индија функционира, со право на одлука на шефот на секоја држава да одлучи за рестрикциите согласно бројот на заразени.

Од 08.04.2021 во Њу Делхи е во функција полицискиот час и тоа од 22,00 до 05,00 наутро.

Во врска со визниот режим, поради ситуацијата со КОВИД -19,  моментално  Индија дава визи В-3 , а тоа се визи за спортисти, бизнисмени кои патуваат со чартер летови. 

-Медицински кадар-професионалци, здравствени истражувачи, инженери и специјалисти за технички проекти поврзани со здравствени сектори, како што се лаборатории и фабрики. Овие лица треба да имаат покана од регистрирани здравствени институции, регистрирани компании од областа на фармацевстка индустрија или акредитирани универзитети.

- Странски инженери, менаџери, дизајнери и други специјалисти кои патуваат за Индија за бизнис и кои имаат  свои инвестиции во Индија (софтвери, дизајнери , ИТ, и др.)

- Странски експерти и инженери  кои патуваат за инсталации, поправки и одржување  на машини со странско потекло.

- Странски државјани кои сакаат да патуваат во Индија, кои имаат потреба за обновување  на работна виза, истите ќе треба да аплицираат лично во индиските амбасади и мисии. Оваа категорија на лица нема да можат да влезат во Индија кои од претходно добиле виза по електронски пат, туку треба да аплицираат повторно во индиските амбасади.

Во прилог доставуваме и ноти и табеларен приказ во врска со условите за патување во Индија и линкови од надлежните индиски институции.

 

https://www.mohfw.gov.in/pdf/05112020Guidelinesforinternationalarrival.pdf

https://www.mohfw.gov.in/

https://www.mohfw.gov.in/pdf/PostCOVID13092020.pdf

 

 

ИРСКА

За влез на државјаните на Република Северна Македонија во Ирска им е потребна важечка ирска виза или дозвола за престој. 

 

 

Формулар за локација на патник

 

Сите патници што ќе патуваат во Ирска, задолжително мора пред патувањето, електронски да пополнат online-Формулар за локација на патник (COVID-19 Passenger Locator Form), со цел полесно и побрзо да се трасира/лоцира лицето, доколку настапи инфицираност со COVID-19 или доколку лице со кое бил во контакт заболи од вирусот.  Во период од 14 дена, лицето може редовно да биде контактирано/проверувано од страна на надлежни служби

 

Линк од онлајн Формуларот за локација на патник: 

https://cvd19plf-prod1.powerappsportals.com/en-us/

 

Формуларот се пополнува и во случај кога лицето доаѓа од трета земја со цел да го продолжи неговото патување, кон Северна Ирска (UK), како и ако лицето доаѓа од Северна Ирска, а во изминатите 14 дена пред да пристигне во Ирска престојувал во трета држава.

 

Доколку патникот не го пополни на Формуларот, може да биде казнет со парична казна до 2,500 EUR или да биде осуден за затворска казна до 6 месеци.

 

Исклучок од правилот за пополнување на формуларот постои за:

  

- патници кои пристигнуваат од Северна Ирска;

  

- патници што ја напуштаат државата од пристаништето или пристигнувањето на аеродромот, без поинаку да го напуштат пристаништето или аеродромот;

  

- иматели на сертификат за меѓународни работници во сообраќајот или возачи на тешки товарни возила, кои се во државата во текот на извршувањето на своите должности;

  

- екипаж на авиони, вклучувајќи го и пилотот, кои се во државата во текот на извршувањето на своите должности;

 

 - екипаж на брод, вклучувајќи го и капетанот, кои се во државата во текот на извршувањето на своите должности;

  

- странски дипломати акредитирани во Ирска.

  

Доколку во текот на првите 14 дена по пристигнувањето во Ирска настанат промени во податоците кои првично се наведени во Формуларот, потребно е лицето да ги ажурира настанатите промени со достава на е-маил на следната адреса: [email protected]     

  

Доколку лицето патува со деца под 16 години, потребно е и нив да ги вклучи во неговиот формулар. Сите лица над 16 години пополнуваат сопствен формулар. Одбивањето да се пополни формуларот, или давањето неточни и/или лажни податоци се казниви, или доколку не се направи ажурирање на податоците во дел 3 од Формуларот доколку настанат промени во текот на првите 14 дена од престојот во Ирска, претставува прекршок, при што лицето може да се соочи со казна која не надминува 2500 евра или казна затвор не повеќе од 6 месеци.

 

  По пристигнување во Ирска, лицата треба да бидат преземени од роднини или пријатели при што јавен превоз треба да се користи, единствено, доколку не постои друга опција. Во јавен превоз задолжително е носење на маска за лице и држење на растојание. Овие мерки важат за сите оние кои пристигнуваат во Ирска, без оглед на државјанство и превозното средство.

 

 

Доказ за неоткриен / негативен PCR тест 

 

Сите патници кои пристигнуваат во Ирска (освен ако патувањето започнува од Северна Ирска) потребно е да имаат доказ за неоткриен / негативен PCR тест  направен во последните 72 часа пред пристигнувањето во Ирска. Патниците се должни да ги достават овие докази, најнапред на авионските или бродските превозници, кои имаат право да ги одбијат да се качат доколку не приложат негативен тест. По пристигнувањето во Ирска,  доказот за неоткриен/негативен тест треба да биде презентиран и до Ирските имиграциони служби.

 

Лицата се должни да го чуваат доказот за неоткриен / негативен PCR тест најмалку 14 дена по нивното пристигнување во Ирска.

 

Неприложувањето доказ за неоткриен / негативен PCR тест е  кривично дело кое може да подлежи на гонење, казниво со парична казна до 2,500 EUR или затвор не подолг од 6 месеци или двете заедно. Доколку лицето не приложи доказ за неоткриен / негативен PCR тест, по неговото пристигнување во Ирска, должно е да направи PCR тест на негов трошок, а доколку не се тестира, подлежи на казна.

 

Постои лимитиран исклучок од обврската за приложување на доказ за неоткриен / негативен PCR тест и тоа за:

 - Меѓународни транспортни работници, вклучително и работниците во авијацијата, поморскиот и патниот транспортен сектор кога патуваат за време на извршувањето на своите должности;

- пациенти кои патуваат во Ирска од итни медицински причини и таа причина е заверена од регистриран лекар или лице кое поседува еквивалентна квалификација надвор од државата;

- деца на возраст од 6 години;

- патници чие патување потекнува од Северна Ирска и не биле во странство во последните 14 дена пред пристигнувањето;

- член на персоналот на полицијата или одбранбените сили што патува во државата за време на извршувањето на неговите или нејзините должности;

- лице кое патува во државата согласно налог за апсење, постапка за екстрадиција или друга задолжителна законска обврска.

- патување за извршување на функцијата или обезбедување услуги на носител на функција или избран претставник, кога таквото патување во Ирска е потребно за да продолжи да обезбедува такви услуги или да извршува такви функции 

- Доколку некој граѓанин има вистинска хуманитарна итна ситуација, која бара итно патување и можеби не е во можност да добие навреме резултат од  PCR тест пред поаѓање, треба веднаш да контактира со најблиската амбасада или конзулат за совет и конзуларна помош пред да започне со неговото патување.

 

Линк за наведеното погоре (ПЦР тест)

https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/#requirement-for-a-pre-departure-covid-19-rt-pcr-test

 

 

Задолжителен карантин од 14 дена

 

Секој патник кој пристигнува во Ирска, има законска обврска да оди во карантин во траење од 14 дена на адресата наведена во Формуларот за локација на патник. Оваа обврска за задолжителен карантин се однесува и за лица кои доаѓаат од трети земји, а во Ирска пристигнуваат преку територијата на Северна Ирска. 

 

Не почитувањето на обврската за задолжителен карантин претставува прекршок и патникот може да биде казнет со парична казна до 2,500 EUR или да биде осуден за затворска казна до 6 месеци, или и двете.

 

Лицето може да го напушти место на престој за времетраењето на карантинот само доколку постојат неизбежни причини од итен карактер за да го заштити здравјето или благосостојбата или да ја напуштите државата.

 

Може да го напушти карантинот за да направи PCR тест не порано од петтиот ден по пристигнувањето во Ирска, при што ако добие писмена потврда дека резултатот е негативен / „не е откриен“, тогаш карантинот може да го прекине. Добиениот резултат  лицето треба да го чува најмалку 14 дена.

 

Постојат некои ограничени исклучоци од условот за задолжителен карантин:

 - пациенти кои патуваат од итни медицински причини;

 

- меѓународни транспортни работници кои поседуваат Анекс 3 сертификат; Возачи на тешки товарни возила; Авијација и поморски екипаж;

 

- полициски / одбранбени сили, додека ги извршуваа своите должности;

 

- патување во државата во согласност со потерница, постапка за екстрадиција или друга задолжителна законска обврска;

 

- дипломати, или патувања со цел извршување функција или давање услуги на носител на функција или избран претставник;

 

- транзитни патници кои пристигнуваат заради патување во друга држава и кои не го напуштаат пристаништето или аеродромот.

 

Исто така лицето може привремено да го напушти своето место на карантин кога е потребно да изврши суштинска функција - и само за онолку колку што е конкретно потребно и тоа:

 

- лице кое треба да изврши основна поправка, одржување, изградба или обезбедување безбедност на критична транспортна инфраструктура, критична комунална инфраструктура, производствени услуги, информативни услуги или комуникациски услуги;

 

- член на персоналот на меѓународна организација или лице покането, извршувајќи функции потребни за правилно функционирање на тие организации и кои не можат да се вршат од далечина;

 

- патник на кој му е обезбедено писмен сертификат од  “Спорт Ирска“ поврзано со меѓународно важен настан на натпреварувачко ниво

 

- новинари, извршувајќи ги своите професионални функции

 

Патување од „Назначени држави“ -  задолжителен хотелски  карантин

Од 26 март 2021 година, од 4:00 наутро, секој патник кој пристигнува во Ирска од земја која припаѓа на т.н  назначени земји, односно ризични земји задолжително ќе биде упатен во 14 дневен хотелски карантин. Ова важи не само за патници кои ги посетиле овие земји туку и кои само транзитирале преку нив, дури и да не го напуштиле карантинот. Листата може да се види на следниот линк:

https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/#designated-states-mandatory-hotel-quarantine
 
Посочуваме дека Република Северна Македонија се наоѓа на оваа листа, а тоа значи дека патниците кои патуваат од Северна Македонија кон Ирска, почнувајќи од 6 април 2021 г. подлежат на задолжителен хотелски карантин. Листата се ажурира постојано и потребно е да се проверува пред секое патување.
 
Патникот е должен пред патувањето да резервира и плати хотел преку веб страната: https://www.quarantinehotelsireland.ie/ каде се наведени хотелите и цените. Трошоците ги сноси патникот, а плаќањето мора да се изврши пред патувањето. Пакетот/цената опфаќа 14 дневен хотелски карантин со 3 оброци на ден и покриени трошоци за превоз од аеродромот до хотелот, медицинските услуги и два ПЦР тестови за време на престојот и др.; 

 

Во хотелот, секој патник ќе биде подложен на два ПЦР тестови – првиот, веднаш по пристигнувањето (ден О) и вторниот на 10-от ден. Доколку вториот тест е негативен, патникот може да го напушти хотелот по добивањето на негативниот резултат и да ги помине преостанатите денови (до вкупно14) во домашна изолација. Доколку на вториот тест направен на 10-от ден од карантинот патникот биде позитивен, тогаш тој ќе остане во хотелот уште нови 14 дена на свој трошок, а доколку во последните 5 дена нема висока температура, тогаш може да ги помине во домашна изолација.

 

Секој патник кој пристигнува во Ирска од било која друга земја без негативен ПЦР тест направен 72 ч. пред патувањето исто така ќе треба да оди во задолжителен хотелски карантин

Повеќе детали за хотелскиот карантин може да се најдат на следниот линк:

www.gov.ie/quarantine

 

Види подетално за сите правила доколку се патува во Ирска, линк:

 https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/

 

По пристигнувањето на територијата на Ирска, лицата мора да ги почитуваат воведените здравствени рестрикции кои се во сила (https://www.gov.ie/en/campaigns/c36c85-covid-19-coronavirus/)

 

*******************

 

 

Актуелен режим за ТРАНЗИТИРАЊЕ на државјаните на Република Северна Македонија преку Ирска:

 

 

На државјаните на Северна Македонија кои транзитираат преку Ирска, не им е потребна транзит виза доколку не поминуваат преку гранична полиција. Доколку се наметне потреба да се помине гранична контрола, во тој случај е потребна транзит виза.

  

Доколку лицето кое транзитира, треба да преноќи во Ирска, тогаш потребно е да ги пополни сите делови од Формуларот (COVID-19 Passenger Locator Form).

  

Доколку лицето кое транзитира ја напушта Ирска истиот ден кога и слетува или доколку  неговото патување продолжува кон Северна Ирска, нема да биде потребно да ги пополни сите делови од Формуларот.

  

Доколку лицето има намера да патува за Ирска на неколку дена и не може да остане во самоизолација од 14 дена, ќе може да ја напушти Ирска и пред истекот на 14 дена, но ќе мора да остане во самоизолација во деновите кога ќе престојува во Ирска.

  

Од 26 март 2021 година, од 4:00 наутро, секој патник кој пристигнува во Ирска од земја која припаѓа на т.н  назначени земји, односно ризични земји задолжително ќе биде упатен во 14 дневен хотелски карантин. Ова важи не само за патници кои ги посетиле овие земји туку и кои само транзитирале преку нив, дури и да не го напуштиле карантинот. Листата може да се види на следниот линк:

https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/#designated-states-mandatory-hotel-quarantine
 

 

Посочуваме дека Република Северна Македонија се наоѓа на оваа листа, а тоа значи дека патниците кои патуваат од Северна Македонија кон Ирска, почнувајќи од 6 април 2021 г., подлежат на задолжителен хотелски карантин. Листата се ажурира постојано и потребно е да се проверува пред секое патување.

 

ЈАПОНИЈА

 

 

1. Одбивање на дозвола за влез

 

 

Засега, на странски државјани кои престојувале во која било од следните 152 земји / региони во рок од 14 дена пред поднесувањето на барањето за слетување, им е забрането да влезат во Јапонија во согласност со член 5 став (1) точка 14 од Закон за контрола на имиграција и признавање на бегалци, освен ако не се најдат посебни / исклучителни околности.

 

 

На странците (од земјите и регионите каде не се применуваат забраните за влез) не им е забрането да влезат во Јапонија дури и кога ќе пристигнат во Јапонија преку оние земји или региони, кои подлежат на одбивање на дозвола за влез, за​​гориво или за транзитни цели.

 

 

 

 

 

Земји / региони подложени на одбивање на дозвола за влез во Јапонија:

 

 

 

 Азија, Бангладеш, Бутан, Индија, Индонезија, Малезија, Малдиви, Мјанмар, Непал, Пакистан, Филипини, Канада, Соединетите Американски Држави, Аргентина, Антигва и Барбуда, Бахами, Барбадос, Белизе, Боливија, Бразил, Чиле, Колумбија, Костарика, Куба, Доминика, Доминиканска Република, Еквадор, Ел Салвадор, Гренада, Гватемала, Гвајана, Хаити, Хондурас, Јамајка, Мексико, Никарагва , Панама, Парагвај, Перу, Свети Кристофер и Невис, Свети Винсент и Гренадини, Суринам, Тринидад и Тобаго, Уругвај, Венецуела, Албанија, Андора, Ерменија, Австрија, Азербејџан, Белорусија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Кипар, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Грузија, Германија, Грција, Унгарија, Исланд, Ирска, Италија, Казахстан , Косово, Киргистан, Летонија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Молдавија, Монако, Црна Гора, Холандија, Северна Македонија, Норвешка, Полска, Португалија, Романија, Русија, Сан Марино, Србија, Словачка,

, Шпанија, Шведска, Швајцарија , Таџикистан, Украина, Велика Британија, Узбекистан, Ватикан, Авганистан, Бахреин, Израел, Иран, Ирак, Јордан, Кувајт, Либан, Оман, Палестина, Катар, Саудиска Арабија, Турција, Обединети Арапски Емирати, Алжир, Боцвана, Кабо Верде, Камерун, Централна Африка, Комори, Брег на Слоновата Коска, Демократска Република Конго, Џибути, Египет, Екваторијална Гвинеја, Есватини, Етиопија, Габон, Гамбија, Гана, Гвинеја, Гвинеја-Бисао, Кенија, Лесото , Либерија, Либија, Мадагаскар, Малави, Мавританија, Маурициус, Мароко, Намибија, Нигерија, Република Конго, Руанда, Сао Томе и Принципе, Сенегал, Сиера Леоне, Сомалија, Јужна Африка, Јужен Судан, Судан, Тунис, Замбија, Зимбабве.

 

 

 

 

 

2. Мерки за карантин (ново)

 

 

 

 

 

Врз основа на одлуката на 8 јануари 2021 година, сегашните мерки за карантин се зајакнуваат како што следува подолу;

 

 

 

 

 

(1) Нови мерки за спроведување во услови на вонредна состојба.

 

 

Сите оние кои влегуваат, повторно влегуваат или се враќаат во Јапонија (вклучително и јапонски државјани) се замолуваат да достават потврда со негативен резултат на пред-влезен тест на КОВИД-19, спроведен во рамките на 72 часа од времето на тестирањето до времето на полетувањето, без разлика дали се пристигнува од земји / региони назначени како области подложени на одбивање на дозвола за влез во Јапонија или не, без разлика дали се влегува деловно или не. Сите патници се предмет на спроведување на тест КОВИД-19 по пристигнувањето на самиот аеродром. Исто така потребно е да останат 14 дена во карантин на локација назначена од началникот на станицата за карантин (или сопствен престој итн.)како и да се воздржат од користење јавен превоз.

 

 

Од 14 јануари 2021 година до ново известување, сите јапонски државјани и странски државјани со статус на престој исто така се обврзани да се заложат да се воздржат од користење јавен превоз 14 дена и да бидат во карантин дома или други назначени области 14 дена. Потребно е да се пријави адресата на издржување на карантинот и да се доставува до здравствените домови или други институции, доколку се побара. На самиот влез во Јапонија од патниците ќе се бара да потпишат и достават ,,писмена обврска,,.

 

 

Во случај на кршење на правилата според законот за карантин, ќе се применуваат следниве правила:

 

 

(1) За јапонски државјани – ќе бидат јавно објавени имињата на оние кои придонесуваат за ширење на инфекција.

 

 

(2) За странски државјани со статус на престој - ќе бидат јавно објавени имињата на оние кои придонесуваат за ширење на инфекција. Тие исто така може да бидат предмет на одземање на статусот на престој и да подлегнат на процедура за депортација според законот за контрола на имиграција и признавање на бегалци.

 

ХАШЕМИТСКО КРАЛСТВО ЈОРДАН

 

 

Потребно е ПЦР Тест напревен 48 часа пред влез во Јордан и при транзит. Во ПЦР тестот пожелно е да има и баркод. www.visitjordan.gov.jo

 

КАЗАКХСТАН

Услови за влез во Казахстан од странство (странци)

Рестриктивни мерки против лица кои пристигнуваат со летови од странство кон Република Казахстан

Граѓаните на земјите со кои Казахстан ја продолжи директната воздушна комуникација можат да влезат на територијата на Казахстан за време на карантинските ограничувања

Сите лица кои пристигнуваат во Република Казахстан на летови од странство кон Република Казахстан (со исклучок на владините делегации на Република Казахстан; екипаж на авиокомпании). Останатите лица кој пристигнуват во Р Казахстан: се подложени на термометрија (мерење на температурата), испрашување  и мора да достави потврда за полагање на КОВИД-19 тест со PCR (на казахстански, руски или англиски јазик), од датумот на издавање на резултатот од кој не поминале повеќе од 3 дена (72 часа) за време на преминувањето на преминот државна граница на Република Казахстан (во натамошниот текст - упатување).

За деца под 5 години, сертификатот не се обезбедува доколку сертификатот е доставен од лицата што ги придружуваат.

Пристигнувањето на лица со телесна температура во рамките на нормалата, кои покажуват негативен тест на КОВИД-19, и им е објаснето за можните симптоми на КОВИД-19, тие продолжуваат да ја следат нивната дестинација

 

Пристигнувањето на лица со покачена телесна температура, без оглед на присуството на сертификат, се предмет на изолација во инфективна болница.

КАНАДА

Во Канада и понатаму е на сила забраната за влез за сите странски државјани.

Владата на Канада донесе нови мерки и за прв пат донесе ограничувања при влез за категориите граѓани кои претходно можеа да влезат во државата.

Во Канада можат да влезат лица кои се 1. канадски државјани,  2. лица кои имаат регулиран постојан престој и членови на нивните семејства, 3. лица регистрирани во “Indian Act” и 4. лица под заштита.

Дозволено е влез во Канада од т.н. сочуствителни причини (compassionate entry), со цел посета на нивни блиски кои се државјани на Канада, лица со постојан или привремен престој, лица регистрирани во “Indian Act” и 4. лица под заштита но само под посебни околности и по однапред добиена дозвола од канадските власти.

При влезот во државата, лицата мора да потврдат дека остануваат најмалку 15 дена (поради обврската за реализација 14 дневен карантин). 

Странските државјани, со исклучок, можат да влезат во државата доколку се упатуваат на работа за подолг период во странски дипломатски претставништва или во меѓународни институции со седиште во Канада.

На сите странски државјани ќе им биде забранет влез во Канада, доколку имаат симптоми на заболен од КОВИД-19.

Единствено на канадски државјани, на лица кои имаат регулиран постојан престој и членови на нивните семејства, на лица регистрирани во “Indian Act” и на лица под заштита, ќе им биде дозволен велз, дури и ако имаат симптоми на КОВИД-19.

Се препорачува лицата доколку се болни да не патуваат.

Генерално, Владата на сите категории лица, препорачува да се воздржуваат од патувања.

Од 15.02.2021 година, сите лица кои влегуваат во Канада, над пет годишна возраст, без разлика дали се канадски државјани, лица со постојан престој и кои влегуваат во другите категории лица на кои им е дозволен влез, мора да направат КОВИД тест 72 часа пред да допатуваат со авион во Канада. Резултатите од тестот треба да се чуваат 14 дена по влегувањето во државата.

По пристигнувањето на аеродромот, сите лица кои влегуваат во Канада, уште на аеродромот ќе мора да направат нов КОВИД – 19 тест (поради можноста да се заразиле во деновите откако е направен тестот). Оттаму, заминуваат во хотел, на нивна сметка, каде ќе мора да останат три дена додека не бидат готови резултатите од КОВИД-19 тестот, направен на аеродромот, веднаш по пристигнувањето.

Доколку резултатите од тестот се негативни, лицата се упатуваат во местото каде ќе го реализираат 14 дневниот карантин, при што задолжително мора да поседуваат план за реализирање на карантинот (кој ќе ги снабдува прахранбени продукти, лекови и други потребни намирници за време на карантинот). Доколку лицето не поседува план за реализација на карантинот, ќе биде упатено во државна институција, однапред определена од канадските власти за оваа намена.

Доколку резултатот од тестот е позитивен, лицето се упатува во државна институција во период од 14 дена.

При влегување во државата, на патниците им се поставуваат следниве прашања:

-        Дали имаат кашлица, грозница или тешкотии при дишење,

-        Ќе мораат да потврдат дека ги разбираат обврските за 14 дневен карантин, доколку немаат симптоми и од 14 дневна изолација доколку имаат симптоми,

-        Дали имаат соодветно место каде ќе останат во изолација или карантин, со обезбедена храна, вода и лекарства (план за изолација),

-        Ќе им биде укажано дека не треба да имаат контакти со лица над 65 годишна возраст, со лица кои имаат нарушено здравје или имаат нарушен имунолошки систем.

-        Ќе им бидат предочени санкциите за непочитување на мерките.

 

При влегувањето во Канада, лицата кои патуваат мораат да обезбедат

1.      контакт информации преку:

-        ArriveCAN mobile app

-        ArriveCAN website

-        или во хартиена форма

2.      да поминат скрининг постапка пред овластен службеник на ГП,

3.      да дадат одговор на релевантни прашања, за:

-        кога пристигнуваат во Канада,

  •        за периодот кој мора да го поминат во карантин или изолација

Копненета граница со САД и понатака останува затворена, со тоа што од јануари 2021 година, постои обврска сите есенцијални работници, единствена категорија лица на која дотогаш и беше дозволен влез во Канада од САД, да мора да приложат негативен КОВИД-19 тест.

Предвидени се високи казни за сите кои не ги почитуваат донесените мерки.

https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html?&utm_campaign=gc-hc-sc-coronavirus2021-ao-2021-0005-10020125402&utm_medium=search&utm_source=google-ads-107800103024

 

 КАТАР

• Катарците кои се враќаат од од земјите со Зелена листа на КОВИД-19, подлегнуваат на еднонеделно задолжително  карантинење.  Шестиот ден  се обврзуваат да посетат некое од здравствените центри  за тестирање.

• За тие кој влегуваат во Катар од земјите од  Зелената листа на КОВИД (тука спаѓаат и македонските државјани) или се враќаат од земјите кои не се вклучени во Зелената листа на,  задолжително се карантинираат една седмица во хотел на свој трошок.  резервација на хотелот се прави на веб-страницата „Откриј Катар“.  Истите ќе мораат да се тестираат на 6-ти ден и потоа  ќе бидат ослободени од  хотелот.

• Работодавачите, без разлика дали се физички лица или компании, државни или приватни, мораат да добијат „Исклучителна дозвола за влез“ за жителите и членовите на нивните семејства (сопственици на QID) кои се уште се во странство со цел да им се дозволи да се вратат во државата Катар. Дозволата важи еден месец од денот на издавањето и може да се обнови доколку не се користи.

• Тие кои се затекоа моментално во државата Катар а сакаат да патуваат и да се враќаат, автоматски ќе добијат „Исклучителна дозвола за влез“.

За тие кои имаат престој во Катар по било кој основ,  а се наоѓат надвор од земјата , ако сакат да патуваат и да се вратат во Катар потребно е  да ја добијат „Исклучителната дозвола за враќање“ преку веб-страницата „Катарски портал“.

 

Само тие кои се вакционирани со двете дози се ослободени од карантин а критериумите се  :

• Да поминале 14 дена по приемот на втората доза пред  да се вратите во Катар.

• Потребен е негативен тест за PCR при враќање во Катар по патување или по изложеност.

• Ослободувањето од карантин важи за период од шест месеци, почнувајќи од 14 дена по втората доза.

 

 

Note: For more info go to https://www.moph.gov.qa/english/Pages/default.aspx

 НР КИНА

 

1.       Ако се патува со чартер или карго летови 72 часа пред патувањето неопходни се два негативни ПЦР тестови направени во две лаборатории избрани од кинеската амбасада; вториот ПЦР тест мора да биде направен 36ч. пред патувањето и истовремено со трет, ИГМ (анализа преку крв) тест. 

2.       Доколку се патува со директен комерцијален лет, без транзит, 48 часа пред патувањето неопходни се два негативни теста: ПЦР и серолошки тест преку анализа на крв. 

3.       Доколку се патува со транзит, тестовите под 2 мора да бидат направени во последната транзитна држава од која се лета директно за НР Кина.

4.       Сите споменати тестови мора да се направат во лаборатории претходно одредени или признати од кинеските дипломатско-конзуларни претставништва, а по добиените негативни резултати да се побара и добие Декларација за здравствениот статус од кинеското дипломатско-конзуларно претставништво.

5.       Сите странци мораат покрај 14-дневниот централизиран карантин, да поминат уште 7+7 дена изолација и медицинска опсервација.

6.       Случаите се поделени во 4 категории (потврдена инфекција со КОВИД 19, сомнителни случаи, случаи со температура и тнр. случаи кои биле во близок контакт).

 

Имајќи предвид дека Кина ги менува условите за влез во Кина (понекогаш само на локално ниво), во однос на секое патување во Кина треба претходно да се консултира кинеската амбасада во Скопје (http://mk.china-embassy.org/eng/sgxw/t1830205.htm).

7. Амбасадата препорачува да се избегнуваат сите патувања кон Кина кои не се апсолутно неопходни. Особено фамилиите со деца (заради можноста согласно кинеските протоколи децата да бидат одвоени од родителите доколку некој член од семејството има позитивен тест при влез во Кина) и лицата кои биле претходно болни од ковид19 во последните 3 до 4 месеци (заради голема извесност дека ќе имаат позитивен серолошки тест при влез во Кина и ќе бидат неизвесно долг период задржани во болница).

Амбасадата повторно укажува дека сите ЗЧ на ЕУ, како и земјите асоцирани кон Шенген договорот, имаат јасна препорака за непатување во Кина за своите граѓани. Препораката е дел од општата препорака за непатување за време на пандемијата или (во повеќето случаи) препораката содржи конкретни и прецизни информации за причините за избегнување на патувањето во Кина.

 

 ДЕМОКРАТСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КОРЕЈА

 

Услови за влез и транзит на МК граѓани од РСМ кон ДНРК

Моментално, влез во ДНРК е забранет за сите странски државјани.

 

 КИПАР

Информации за важечките прописи и процедури во врска со ограничувањата за влез во Р.Кипар можат да се најдат на следните линкови:

https://cyprusflightpass.gov.cy/en/country-categories*

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/fly.html

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/press/21092020_4.pdf

 

 

* Листата на земји (категоризирани според степенот на ризици) се менува на неделна основа од страна на надлежните здравствени инситуции на Р.Кипар, при што ажурираните информации редовно се прикажуваат на оваа веб-страница.

 

 

  

 

 

КОСОВО

 

 

ОДЛУКА

 

            за општи и специфични мерки за заштита од пандемија на КОВИД-19

 

 

 

МЕРКИ кои се применуваат низ целата територија на Република Косово.

 

- Влез на косовски и странски државјани во Косово

 

1Сите странски државјани кои влегуваат во Република Косово (РКС), вклучувајќи и тие со дозвола за привремен или постојан престој во Косово, кои доаѓаат од земји со висок ризик, според официјалната листа на ЕЦДЦ, треба да поседуваат негативен RT-PCR тест,  не постар од 72 часа.

 

- Исклучок од точка 1се:

 

 

Странските државјани кои влегуваат преку меѓународниот аеродром „Адем Јашари“ или копнените гранични премини, под услов при влез треба да потпишат изјава дека во рок од 3 часа тие ќе ја напуштат територијата на РКС;

 

 

* Странските државјани кои работат како професионални транспортери (возачи), под услов да го почитуваат протоколот за меѓународен транспорт;

 

 

* Странските државјани кои транзитираат низ територијата на Косово со организиран превоз со автобус или редовна меѓународна транзитна линија,  под услов да потпишат изјава дека  ќе ја напуштат територијата на РКС во рок од 5 часа;

 

Странските дипломати кои се акредитирани во РКС, како и нивните семејства,

 

·        Сите државјани на Косово (вклучувајќи ги и тие (вклучувајќи ги и оние што живеат во друга држава), при влез на територијата на Косово, треба да приложат негативен ПЦР тест не постар од 72 часа пред влезот во Косово, во спротивно треба да се само - изолираат во период од 7 дена.

 

·        Исклучок од точка 3 погоре спаѓаат граѓаните на Косово (вклучувајќи и тие кои живеат во друга држава), кои ја напуштиле Косово во последните 24 часа.

 

·        Од општините се бара се бара да им обезбедат на техничките медицинските тимови  на Главните центри за семејна медицина, поддршка од косовската полиција да ги проверат патниците кои влегуваат преку граничните премини: Мердаре, Врмица, Кула, Хани Елезит, Јариње, Бел Песок и Меѓународниот Аеродром Адем Јашар, вклучувајќи го пред се мерењето на температурата.

 

 

 

2.     Организирањето на работата на јавните институции и организации/приватни бизниси

 

 

 

·        Jавниte институции и организациите/приватните бизниси без исклучок се должни на дневна основа да управуваат со присуството на персонал на работа во согласност со „Прирачникот за заштита од ширење на COVID-19“, вклучително и задолжително мерење на температурата за сите при влегување во објекти.

 

·        Сè додека тоа не влијае на извршувањето на услугите и задачите на институциите, на јавните установи им е наложено да работат со основен персонал.

 

 

·        Хронично болни лица, бремени жени и жени кои дојат се ослободени од појавување на работа, како на јавните институции и тие приватни, додека на работодавците им е наложено, во рамките на можниот степен, да создадат услови да ги ангажираат да работат од дома.

 

·        Сите јавни и приватни институции се должни да имаат средства за дезинфекција и маски за лице на пристапни места на влезот од објектот, кои можат да ги користат вработените во институциите и посетителите.

 

 

 

·        Сите јавни и приватни институции се должни на влезот на секоја зграда да постават видливи знаци на правилата за однесување за заштита од КОВИД-19 (вклучувајќи го и знакот за забрана за влез во објектот без маски, обврската за почитување на социјалното растојание, итн.) во согласност со „Прирачникот за заштита од ширење на КОВИД-19“.

 

 

 

·        Релевантните службеници на јавните институции, приватните претпријатија и кој било друг субјект се должни да преземат строги мерки за спречување на ширење на инфекција во рамките на нивните институции, со спроведување на континуирана дезинфекција и преземање на сите потребни мерки во согласност со „Прирачникот за заштита од ширењето на КОВИД-19 “.

 

 

 

·        На сите јавни институции (централни и локални), како и на организациите, бизнисите и приватните субјекти без ниту еден исклучок, им се забранува организирање на било каква празнична церемонија за крајот на годината.

 

 

 

3.     Организирање на образовниот систем

 

·        Образовниот процес во пред-универзитетски институции, јавни и приватни, за втората половина на годината започнува на 18 јануари 2021 година и е организиран според планот на Министерството за образование и наука

 

 

·        Образовниот процес во сите високообразовни институции, јавни и приватни, е организиран според наставната програма на соодветните институции во online форма , освен за испити, практична и лабораториска работа што мора да се организираат во согласност со препораките Институтот за јавне здравје и Министерсвото за здравство

 

 

·        Со цел да се спроведе активност на јавни и приватни градинки на целата територија на Република Косово, проценката и надзорот од страна на општинските власти се бара, во согласност со „Прирачникот за заштита од ширење на КОВИД-19“, вклучително и мерење на температурата на децата и вработените на дневна основа при влегување во објекти.

 

·        Студентските домови работат со почитување на препораките на Институтот за јавна здравје за спречување на Ковид 19,

 

·        Сите образовни институции на сите нивоа на образование, јавни и приватни, им се забранува да организираат воннаставни активности, како што се екскурзии, групни прошетки, разни забави на наставниот кадар и студенти и слично.

 

 

 

 

4.     Организација на општински штаб за итни случаи и општински здравствени услуги

 

 

 

 

·        Од општините се бара да ги одржат персоналот за итни случаи во општината целосно активен за да го надгледуваат спроведувањето на мерките, здравствениот статус на заразените граѓани од Ковид 19, лица и други проблеми, како и да се координираат со релевантното централно ниво.

 

 

·        Општинските штабови за итни случаи за превенција од епидемија, здравствените дирекции и МФМЦ, се должни да го следат напредокот на здравјето на заразените лица до две недели и ќе известуваат на РЦПХ-НИПХК на дневна основа за преземените активности и состојбата во Поле.

 

 

·        На општините им е наложено да обезбедат домашни здравствени услуги за хронично болни лица над 65 години,

 

 

·        Од општините се бара во соработка со косовската полиција, да обезбедат технички медицински екипи да извршат рутинска контрола на странските и граѓаните на Косово кои влегуваат во територијата н Косово како што е наведено во точка 4 од оваа одлука.

 

 

 

 

5.     Мерки за лица над 65 години.

 

 

 

·        На лица над 65 години им е дозволено да ја напуштат куќата во следните часови: 6:00 - 10:00 и 16:00 - 19:00 часот. Тие имаат право да излегуваат надвор од овој распоред само за итни и здравствени потреби.

 

·        Министерството за труд и социјална помош, во согласност со создадената ситуација и според препораките на НИПЧК и МЗ, е наложено да ги ослободи корисниците на шеми и бенефиции управувани од МЛС од редовно поднесување заради докази, како што се бара со релевантни закони.

 

·        На граѓаните во старечките домови им се пружи сите потребни медицински услуги, социјални и редовно контроли од Центрите за јавни здравје.

 

 

 

 

 

 

 

6.     Мерки за јавни активности

 

 

 

·        Забрането е собирање граѓани на повеќе од 4 лица на јавни плоштади, паркови и други јавни места, освен во случаите дозволени со оваа одлука.

 

·        Забранети се семинари и работилниците на сите јавни и приватни институции,

 

·        Забранети се свадби и семејни забави.

 

·        Забранети се верски церемонии и активности (освен потесното семејство), освен верски церемонии  со претходна дозвола од Министерството за здравство.

 

 

 

6.     Мерки за бизнис активности

 

 

 

·        Активноста на јавните пазари на возила и животни е забранета на целата територија на Република Косово.

 

·        Колење животни е дозволено само во просториите овластени за оваа намена.

 

* Вежбата е дозволена за следниве активности (според кодовите на НАЦЕ дефинирани од КБРА - Министерство за трговија и индустрија) на целата територија на Република Косово, без оглед на категоризацијата на општините според нивото на ризик:

 

31.1. Здравствен сектор;

 

31.2. Сектор за безбедност и правда;

 

31.3 Јавен сектор (централна и општинска администрација);

 

31.4. Сектор на производство;

 

31,5. Земјоделство и сточарски сектор;

 

31,6. Градежен сектор;

 

31,7 Транспорт на стока;

 

31,8 Сектор на прехранбени производи;

 

31,9. Сектор на услуги / дистрибуција.

 

 

 

7.     СПЕЦИФИЧНИ МЕРКИ ОД ОПШТИНИ

 

 

 

-        Сите општини се категоризирани во три групи според нивото на ризик од ширење на инфекцијата:

 

 

 

 Општини со низок ризик - до 75 лица заразени на 100.000 жители во рок од една недела (категоризирани во зелено);

 

* Општини со среден ризик - од 76 до 150 лица заразени на 100 000 жители во рок од една недела (категоризирани во жолто);

 

*  Општини со висок ризик - над 150 лица заразени на 100.000 жители во рок од една недела (категоризирани во црвено).

 

 

 

·         Секоја недела, NIPHK и МЗ ги објавуваат бројките на лица заразени од општините и ги категоризираат општините според нивото на ризик опишано во точката погоре.

 

 

 

-         Следниве мерки се однесуваат на општините со мал ризик за ширење на инфекцијата (до 75 лица заразени на 100.000 жители во рок од една недела):

 

 

 

*  На економските оператори им е дозволено да работат од 05:00 до 20:00 часот, почитувајќи го „Прирачникот за заштита од ширење на КОВИД-19“;

 

*  Јавниот превоз е дозволен да работи со употреба до 50% од капацитетот, почитувајќи го „Прирачникот за заштита од ширење на КОВИД-19“;

 

 На таксистите им е дозволено да работат со еден (1) патник на задното седиште или до три (3) ако се членови на семејството, почитувајќи го „Прирачникот за заштита од ширење на КОВИД-19“;

 

 

 

·        Дејноста на хотелот и гастрономијата е забранета по 20:00 часот, освен услугите „одземање“ и „достава“;

 

·        Делумно се дозволени културни активности на подредени институции на МКСЈ и општини (театри, библиотеки, филхармонија, галерии, ансамбли, балет, кина, младински центри, музеи, центри за култура со групи и слично), користејќи само 30% од просторот / областите на соодветните објекти (и во изведби и во вежби), секогаш засновани на '' Прирачникот за заштита од ширење на COVID-19 ';

 

·        Дозволени се спортски активности во затворени простории и на отворено; обуки и натпревари можат да бидат организирани во индивидуални спортови; до 20 лица можат да учествуваат на обука во затворено, додека до 50 лица можат да учествуваат на натпревари засновани врз локални и меѓународни спортски протоколи и упатства, како и врз основа на „Прирачникот за заштита од ширење на КОВИД-19“;

 

·        Спортски сали и затворени базени се дозволени за индивидуални рекреативни активности користејќи само 40% од просторите / областите, почитувајќи го „Прирачникот за заштита од ширење на COVID-19“.

 

 

 

·        Следниве мерки се однесуваат на општините со среден ризик од ширење на инфекцијата (од 76 на 150 лица заразени на 100 000 жители во рок од една недела):

 

 

 

·        На економските оператори им е дозволено да работат од 05:00 до 18:00 часот, почитувајќи го „Прирачникот за заштита од ширење на Ковид-19“;

 

 

 

·        Хотелските и гастрономските услуги имаат дозвола да работат од 05:00 до 18:00 часот, додека по 18:00 часот работат со услугите „одземе“ и „достава“, секогаш организирајќи ја работата според „Прирачникот за заштита од ширење“ на КОВИД-19 “;

 

 

 

·        Сите јавни и приватни институции го намалуваат својот персонал врз основа на спецификите што ги имаат и земајќи ги предвид наведените упатства за организирање на работата во „Прирачникот за заштита од ширење на КОВИД-19“;

 

 

 

·        Јавниот превоз е дозволен да работи со 50% од капацитетот, почитувајќи го „Прирачникот за заштита од ширење на COVID-19“;

 

 

 

·        На таксистите им е дозволено да работат со еден (1) патник на задното седиште или до три (3) ако се членови на семејството, почитувајќи го „Прирачникот за заштита од ширење на КОВИД-19“;

 

 

 

·        На трговските центри им е дозволено да работат од 05:00 до 18:00 часот, почитувајќи го „Прирачникот за заштита од ширење на КОВИД-19“;

 

 

 

·        Делумно се дозволени културни активности на подредени институции на МКСЈ и општини (театри, библиотеки, филхармонија, галерии, ансамбли, балет, кина, младински центри, музеи, центри за култура и слично), користејќи само 30% од просторот / области на соодветните објекти (и во изведби и во вежби), секогаш засновани на '' Прирачникот за заштита од ширење на COVID-19 '';

 

 

 

·        Дозволени се спортски активности во затворени простории и на отворено; обуки и натпревари можат да бидат организирани во индивидуални спортови; до 20 лица можат да учествуваат во тренинг во затворени простории, додека до 50 лица можат да учествуваат на натпревари засновани врз локални и меѓународни спортски протоколи и упатства, како и врз основа на „Прирачникот за заштита од ширење на КОВИД-19“;

 

 

 

·        Спортски сали и затворени базени се дозволени за индивидуални рекреативни активности користејќи само 40% од просторите / областите, почитувајќи го „Прирачникот за заштита од ширење на COVID-19“.

 

 

 

·     Следниве мерки се однесуваат на општините со висок ризик од ширење на инфекцијата (над 150 лица заразени на 100.000 жители во рок од една недела):

 

 

 

·    Забрането е граѓаните да се иселуваат од своите домови / станови по 19:00 часот до 05:00 часот, освен за итни и здравствени потреби, со исклучок на оваа мерка здравство, безбедност, правда и сличен персонал;

 

 

 

·    Забранет е влез-излез на граѓани и возила на територијата на соодветната општина од 19:00 до 05:00 часот, освен:

 

·    Здравствен персонал, персонал за безбедност, правда и студенти;

 

·    Граѓани за итни потреби;

 

·    Оператори кои вршат јавни работи;

 

·    Активноста на гастрономијата е забранета од 19:00 до 05:00 часот;

 

·    Јавните и приватните институции работат само со основниот персонал, кој се утврдува со одлука на секоја институција, особено;

 

·    Јавниот превоз е дозволен да работи со 50% од капацитетот, почитувајќи го „Прирачникот за заштита од ширење на Covid-19“;

 

·    Такси им е дозволено да работат само со еден (1) патник на задното седиште или со три (3) ако се членови на семејството;

 

·    Делумно се дозволени културни активности на подредени институции на МКСЈ и општини (театри, библиотеки, филхармонија, галерии, ансамбли, балет, кина, младински центри, музеи, центри за култура и слично), користејќи само 30% од просторот / области на соодветните објекти (и во изведби и во вежби), секогаш засновани на '' Прирачникот за заштита од ширење на COVID-19 '';

 

 

 

·    Дозволени се спортски активности во затворени простории и на отворено; обуки и натпревари можат да бидат организирани во индивидуални спортови; до 20 лица можат да учествуваат на обука во затворено, додека до 50 лица можат да учествуваат на натпревари засновани врз локални и меѓународни спортски протоколи и упатства, како и врз основа на „Прирачникот за заштита од ширење на КОВИД-19“;

 

 

 

·    Спортски сали и затворени базени се дозволени за индивидуални рекреативни активности користејќи само 40% од просторите / областите, почитувајќи го „Прирачникот за заштита од ширење на COVID-19“.

 

 

 

 

·        Министерството за здравство е должно, врз основа на законот бр. 07 / L-006 за превенција и борба против пандемиите ковид-19 на територијата на Република Косово, да издаде оперативни решенија во зависност од епидемиолошката состојба и препораките на НИФ, да ги забрани овие активности

 

 

 

 

 

 

8.     ОБВРСКИ НА ИНСТИТУЦИИ ЗА Имплементација на мерките

 

 

 

 

 

 

 

·        Министерот за здравство е должен да издаде упатства за разјаснување на точките на оваа одлука во случај на потреба,

 

 

·        Министерот за здравство и косовската полиција и одговорните инспекторати се должни да вршат надзор над спроведувањето на мерките и другите одлуки во спроведувањето на законот за спречување и борба против пандемиите ковид-19 на територијата на Република Косово, и да поднесат неделен извештај во канцеларијата на Примерот секој петок до 16 часот.

 

·        Министерот за здравство и Институтот за јавно здравје се должни да поднесат во канцеларијата на Премиерот неделен извештај, за спроведувањето на мерките, ситуацијата на здравствените институции, епидемиолошката ситуација како и предвидување за наредните две недели.

 

·        Министерот за здравство врз основа на закон бр. 07/L – 006, за спречување и борбата против пандемијата против Ковид 19 на територијата на Република Косово е должен да донесе оперативни одлуки во зависност од епидемиолошката ситуација и упатствата на Институтот за јавно здравје.

 

·        Полицијата на Косово и одговорните инспекторати се должни да вршат надзор на мерките против Ковид 19, согласност законот бр. 07/L – 006 за спречување и борбата против пандемијата против Ковид 19 на територијата на Република Косово,

 

·        Лицата кои не ги почитуваат мерките, надлежните органи за должни да изречат казни  согласно законот бр. 07/L – 006 за спречување и борбата против пандемијата против Ковид 19 на територијата на Република Косово и другите закони кои се на сила.

 

·        Единствениот орган кој може да ја толкува оваа одлука е Министерството за здравство, со оглед на тоа што која било друга институција може да обезбеди појаснување за соодветните групи погодени од одлуката само по одобрување на таа одлука од Министерството за здравство

 

 

·        Министерството за здравство е должно на својата официјална веб-страница да го објави Циркулaрот поврзан со хронични заболувања, за кои заболените лица според оваа одлука се ослободуваат од пријавување за работа.

 

 

 

 

·        Одлуката на Владата бр. 01/42 од 11.11.2020 година се укинува.

 

 

 

·        . Одлуката влегува во сила на 23.12.2020 година.

 

 

 

Граѓаните можат да се информираат на линкот на Владата на Република Косово https://kryeministri-ks.net/en/documents-en/ каде секоја одлука се објавува на оваа веб - страна на албански, англиски и српски јазик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 ЛАТВИЈА (ЛЕТОНИЈА)

 

 

(состојба на 10.02.2021)

 

Министерството за надворешни работи ги повикува сите да се воздржат од патувања, освен ако не е апсолутно потребно.

 

Сите патници, вклучително и граѓани и постојани жители на Латвија, кои пристигнале од или транзитираат од земји, во кои има голем број на потврдени случаи на КОВИД-19, мора да се самоизолираат за 10-дневен период по пристигнувањето во Латвија. Посебни групи на лица (на пример, здравствени и социјални работници, наставници) кои имаат намера да работат во Латвија, треба да се самоизолираат за период од 14 дена.

 

Од 12 октомври 2020 година, сите лица кои имаат намера да влезат во Латвија, мора да пополнат електронски формулар за потврда на веб-страницата Covidpass.lv. Електронската потврда мора да се заврши не порано од 48 часа пред да се премине границата со Летонија.

 

Од 25 јануари 2021 година, сите кои пристигнувааат во Латвија мора да презентираат негативен резултат на тест за молекуларен PCR КОВИД-19 (направен со брисеви за нос и грло). Сертификатот мора да се издаде не порано од 72 часа претходно. Оние кои во текот на последните 3 месеци се опоравиле од КОВИД-19, мора да достават лекарска белешка со која се потврдува дека имале КОВИД-19 и дека во моментов не се заразни.

 

На патниците кои не можат да презентираат доказ за негативен тест КОВИД-19 - испечатен или во smart уред - или лекарска белешка, ќе им биде забранетвлез. Негативниот резултат од тестот или докторската белешка мора да биде на англиски, француски, руски или на официјалниот јазик на земјата во која започнува патувањето на патникот.

 

Ова барање се однесува и на оние кои пристигнуваат во Латвија со лично возило. Негативните резултати од тестот COVID-19 мора да бидат означени во образецот Covidpass.lv, што ќе го проверат Државната гранична стража и полициските службеници.

 

Лицата што влегуваат во Латвија за да ги извршуваат своите работни обврски или патуваат до или од нивното место на работа, и вработените во транспортните компании кои влегуваат во Латвија за време на извршувањето на својата работа или патуваат до или од нивното место на работа, се изземени од условот за КОВИД-19 тестирање.

 

Барањето за негативен резултат на тест COVID-19 исто така не се однесува на деца под 11-годишна возраст.

 

Од 11 февруари, влезот во Латвија од земјите-членки на Европската унија, земјите-членки на Европската економска област, Швајцарската конфедерација и Велика Британија преку меѓународни услуги за превоз на патници или со приватно возило е дозволен за итни и неопходни потреби:

 

работа;

 

обука, студии;

 

обединување на семејството;

 

 добивање медицински услуги;

 

транзит;

 

придружба на малолетничка;

 

враќање во постојаното место на живеење;

 

присуство на погреб.

 

Било која од овие причини мора да биде наведена на веб-страницата covidpass.lv. Меѓународниот превозник мора да провери дали лицето го доставило ова само-сертифицирање.

 

Документите или други веродостојни докази со кои се потврдува целта на влегувањето, наведена на веб-страницата covidpass.lv, ќе треба да бидат презентирани на Државната гранична стража или Државната полиција на нивно барање.

 

Патникот нема да мора да ги презентира документите ако информациите што потврдуваат која било од целите за влез се веќе достапни во националните информациони системи, на пример, Регистарот на население.

 

Влегување во Латвија со приватно возило е дозволено за државјаните на Латвија и другите земји-членки на Европската унија, земјите од Европскиот економски простор, Швајцарската конфедерација и Велика Британија и постојаните жители на Европската унија кои имаат дозвола за престој во Латвија .

 

Од 11 февруари до 25 февруари, целиот меѓународен превоз на патници е суспендиран до и од Велика Британија, Ирска и Португалија - земјите каде што е откриено ширење на новата мутација на САРС-КоВ-2 и инциденцата на КОВИД-19 како последица брзо се зголеми.

 

 

 

 

 

Во исто време, постои можност за извршување на одделни патнички летови и патувања, на пример, со цел да се донесат вработените на местото каде што работат, во согласност со дозволата дадена од министерот за транспорт.

 

Од 11 до 25 февруари, државјани на трети земји кои имаат дозвола за престој во Латвија, чија цел на влез не е во согласност со наведеното во ставовите 37.1., 37.2, 37.3, 37.5.-37.15. од регулативата на кабинетот бр. 360 „Епидемиолошки безбедносни мерки за ограничување на ширењето на инфекцијата со ковид-19“ издадена на 09 јуни 2020 година нема да им биде дозволен влез во Латвија.

 

Епидемиолошките статистички податоци во врска со Европската унија и трети земји за инциденцата со случаи на КОВИД-19 се ажурираат секој петок на веб-страницата на Латвискиот центар за превенција и контрола на болести.

 

Правилата за самоизолација, социјално растојание, меѓународни превозници на патници и категории на луѓе што имаат дозвола да ги преминуваат надворешните граници на Летонија од трети земји се дадени со регулативите на Кабинетот на министри бр.360 епидемиолошки безбедносни мерки за ограничување на ширењето на КОВИД -19 Инфекција, донесена на 9 јуни 2020 година.( Regulations of the Cabinet of Ministers No.360 Epidemiological Safety Measures for the Containment of the Spread of COVID-19 Infection, adopted on June 9, 2020.)

 

 

 

Корисни линкови

 

 

 

The website of the Cabinet: https://www.mk.gov.lv/en

 

 

COVID-19 updates: https://covid19.gov.lv/en, phone for inquiries (calls from Latvia) 8345

 

 

Covidpass form: https://covidpass.lv/en/, phone for inquiries +371 67219111

 

 

Centre for Disease Prevention and Control (SPKC): https://www.spkc.gov.lv/lv/if-returning-toentering-latvia, phone for inquiries +371 67 387 661

 

 

State Border Guard: https://www.rs.gov.lv/en, phone for inquiries +371 67075616

 

 

 

 

 

ЛИТВАНИЈА

 

 

 (состојба на 10.02.2021)

 

 

 

Поради глобалното ширење на пандемијата COVID-19 (коронавирус), состојбата на карантин на целата територија на Литванија е во сила до 28 февруари 2021 година, до 24:00 часот.

 

Министерството за надворешни работи силно препорачува да не се патува во Литванија и во странство.

 

 

 

Регистрација по пристигнување

 

 

 

Сите лица, кои пристигнуваат во Литванија со сите превозни средства, се должни да се пријават во Националниот центар за јавно здравје. Ако користите воздушен или поморски транспорт, од лицата може да се побара да покажат доказ за регистрација пред почетокот на нивното патување.

 

 

 

Сите лица, кои пристигнуваат во Литванија со автомобил, се должни да се регистрираат во Националниот центар за јавно здравје во рок од 12 часа по пристигнувањето.

 

 

 

Пристигнување од погодените земји

 

 

 

Сите лица, кои пристигнуваат во Литванија од странство, треба да се самоизолираат 14 дена и да ги следат задолжителните прописи за изолација (со можност за скратување на времето на изолација со полагање тест за коронавирус на свој трошок на 10-тиот ден од изолацијата)

 

Лицата мора да презентираат негативен резултат на тестот COVID-19 направен во рок од 48 часа пред влегувањето или да го направат тестот во Литванија.

 

Во случај на правење на КОВИД-19 тест во Литванија, лицата мора да се пријават на тестот за 24 часа од пристигнувањето во Литванија, контактирајќи ја телефонската линија на тел. +370 (5 2) 196 180 или лабораториско испитување за болест КОВИД-19 (коронавирусна инфекција).

 

Дури и во случај на негативен резултат од тестот, самоизолацијата е задолжителна.

 

 

 

Лицата, кои пристигнуваат од земји со брзо ширење на мутации на вируси, ќе бидат предмет на различни барања за изолација.

 

 

 

Од лицата кои веќе имале вирус или биле вакцинирани по целосниот распоред за вакцинација, нема да се бара да се тестираат или самоизолираат под услов да имаат лекарско уверение или потврда за вакцинација (со превод на литвански, англиски или руски јазик) што потврдува дека имале вирус во рок од 90 дена пред влегувањето или нивната вакцинација.

 

 

 

Списокот на погодени земји се подготвува врз основа на официјалните податоци за ширењето на инфекцијата со КОВИД-19 и ограничувањата на движењето во Европа од страна на Европскиот центар за превенција и контрола на болести.

 

 

 

Влезот на странци во Република Литванија останува ограничен, освен за:

 

• граѓани и лица кои легално престојуваат во земјите од Европската економска област, Швајцарската конфедерација, Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, кнежевството Андора, кнежевството Монако, Република Сан Марино и Светата столица ( Држава Ватикан); потребен е негативен резултат од тестот по пристигнување или самоизолација од 10 дена по пристигнување од странство (дополнителни барања за пристигнувања од Велика Британија и земји со мутации на коронавирус);

 

• странци кои поседуваат документ со кои се потврдува нивното право на престој во Република Литванија, или за коиу Одделот за миграција при Министерството за внатрешни работи на Република Литванија донесе одлука за издавање на документ со кој се потврдува правото на престој во Република Литванија;

 

 • повеќе исклучоци во врска со влезот во Литванија се наведени во Резолуцијата бр. 1226 Со која се прогласува состојба на национален карантин( Resolution No 1226 Declaring state of national quarantine.).

 

• Сите лица, кои пристигнуваат во Литванија, мора да се регистрираат во Националниот центар за јавно здравје и да ги следат ограничувањата во врска со  националниот карантин.

 

Транзит преку територијата на Република Литванија е дозволен за странци во овие случаи:

 

• при нивното враќање во нивната земја на живеење;

 

• за кои е поднесено образложено барање од странска земја;

 

• користење на олеснет транзит на лица од територијата на Руската Федерација кон Калининградска област на Руската Федерација и назад (овој транзит на лица ќе се изврши само преку граничниот пункт на железничката пруга Кена и граничниот премин Кибартаи под услови утврдени од министерот за надворешни работи на Република Литванија).

 

Во случај на транзит, регистрацијата во Националниот центар за јавно здравје не е потребна.

 

COVID-19 Hotline in Lithuania 1808      |        Most important information https://koronastop.lrv.lt/en/          

 

 

National Public Health Center under the Ministry of Health hotline (Working hours: I–IV 8:00–17:00 hs, V 8:00–15:45 hs; weekends – 8:00–17:00 hs) : +370 5 264 9676 or [email protected]

 

 

MFA hotline 24/7:  +37052362444    |    MFA WhatsApp: +37069983537     |      E-mail:     [email protected]

 

 

 

 

 

 МАЛТА

Условите за патување во Малта, последно ажирирани од 29 март 2021, не предвидуваат промена во однос на патувања од РСМакедонија, односно  се уште не е дозволен  директен влез од нашата држава во Малта, без претходен престој од 14 дена во некоја од т.н безбедни држави и негативен ПЦР тест.

Листста на тн. Безбедни земји од кои е дозвоелн директен велз со задолжителн доказ за негативен тест за брисеви PCR COVID-19 направен во претходните 72 часа во моментов се:    Андора, Австрија,    Белгија, Бугарија, Канада, Кина,Хрватска, Кипар, Чешка Република, Данска,Естонија,Финска,  Франција , Германија,  Грција .  Унгарија,   Исланд, Индонезија,  Ирска,   Италија, Јапонија,   Јордан,   Латвија ,  Либан,  Лихтенштајн,  Литванија,  Луксембург, Монако,  Мароко, Холандија,  НоВ Зеланд,Полска,    Португалија, Романија, Руанда, Сан Марино,  Словачка, Словенија, С.Кореа, Шпанија, Шведска, Швајцарија,  Тајланд, Тунис,  Турција,   Уругвај и  Град Ватикан.

 

Повеќе  детали можат да се најдат на сајтот на Министерство за здравство на Малта   https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/travel.aspx  и на веб страната на  Министерство за надворешни и европски работи на Малта  https://foreignandeu.gov.mt/en/Government/Pages/COVID-19-Info.aspx

 

 

МОЛДАВИЈА

Според информациите добиени до Министерството за надворешни работи и Евроинтеграција на Република Молдова, Република Северна Македонија во моментов се наоѓа на зелениот списокот на државите, издаден од МНРЕИ, во сила од 15.01.2021 г.

Според Анексот 1 на Одлуката бр. 42 од13.01.2021 г. на Вонредната комисија за јавно здравје, точка 2, на граѓаните на државите од зелениот список им е дозволено да влезат на територијата на Република Молдова (без оглед дали станува збор за престој или за транзит).

Точката 3 од истата Одлука кажува дека лицата кои доаѓаат од зелената зона, но кои кон Република Молдова транзитираат држава од црвената зона (вклучително и аеродромски транзит) имаат обврска да пополнат епидемиолошки лист и ќе бидат упатени во домашна самоизолација ов траење од 14 дена.

Тест за PCR не е потребен.

Линк: https://msmps.gov.md/comunicare/noutati/lista-statelor-pentru-care-se-impune-regimul-de-autoizolare-la-intrarea-pe-teritoriul-republicii-moldova-incepand-cu-15-februarie-2021/

 

МОНГОЛИЈА

 

 

Услови за влез и транзит на МК граѓани од РСМ кон Монголија

 

 

Сите гранични премини и аеродроми во Монголија се затворени до 31 октомври 2020 година. Владата на Монголија најави дека по 31 октомври е можно да биде дозволен влез на странски државјани доколку исполнат одредени критериуми, односно да поседуваат визи за долгорочен престој или дозволи за престој, со задолжителен карантин при влез.

 

 

Tранзит низ територијата на Монголија не е дозволен.

 

 

 

 

 

 

НОРВЕШКА

 

 

Норвешка, со зголемување на бројот на заразени од вирусот Covid-19, почнувајќи од почетокот на годината (29.01.2021), има воведено уште порестриктивни мерки и најстрогите правила за влез во земјата.

 

Имено,  како општо правило, само странците кои живеат во Норвешка можат да влезат во Норвешка и сите норвешки граѓани (без оглед каде живеат). Направени се и некои исклучоци од ова главно правило и доколку лицето не спаѓа во листата на исклучоци не може да влезе во Норвешка.

 

Повеќето луѓе, до 01 март 2021г., не можат да патуваат во Норвешка. Ова се однесува на граѓаните од сите земји, вклучувајќи ги и граѓаните од ЕУ / ЕЕА и нордиските граѓани, освен неколку категории (www.udi.no). Норвешките власти сугерираат да се одложат сите несуштински. Предложено е рестрикции да има до 15 април 2021г.

 

Норвешкиот институт за јавно здравје (FHI), на секои две недели ја ажурира листата на држави, кои според актуелната состојба на исполнување на критериумите на (FHI) се категоризирани во жолти и црвени земји. Доколку земјата или регионот е жолт, обврската од 10 дневен задолжителен карантин/самоизолација не постои, но доколку земјата е категоризирана со црвена тогаш лицата кои влегуваат во Норвешка треба/мора да ја почитуваат обврската од 10 дневен задолжителен карантин / самоизолација дома. 

 

Нема рестрикција за влез во Норвешка за наши државјани кои имаат дозвола за престој во Норвешка. Сите лица (Норвешки државјани или наши кои имаа дозвола за престој во Норвешка) кои престојуваат во Република Северна Македонија по влегувањето во Норвешка имаат обврската од 10 дневен задолжителен карантин/самоизолација дома.

 

Во Норвешка е воведена обврска од приложување на ПЦР тест пред влегување во земјата. Лицата кои влегуваат во Норвешка, од земјите од црвените зони, меѓу кои и нашата земја, вклучувајќи ги и тие кои спаѓаат во една од овие категории, задолжително е приложување на негативен резултат од извршен PCR тест не постар од 24 часа, како и задолжителен карантин, во период од 10 дена.  Одобрениот метод на испитување е тест за PCR или Рапид антиген тест. За луѓето кои пристигнуваат со авион, тестот може да се изврши во рок од 24 часа пред закажаното време на поаѓање на првиот лет. Летот може да биде директен лет кон Норвешка или континуиран летен пат до Норвешка со запирање на други аеродроми. Сертификатот мора да биде на норвешки, шведски, дански, англиски, француски или германски јазик.

 

Ослободени од приложување на тест се сите норвешки државјани и странците кои претходно имаат регулирано престој и се воведени во националниот гистар. 

 

 

 

Државјаните на Република Северна Македонија, кои немаат  регулирано престој во Норвешка не можат да влезат пред 15 април 2021освен неколку категории (www.udi.no).

 

Норвешката Влада, ја поништи одлуката од 21 октомври 2020 година, и одлучи да забрани влез во норвешка освен на овие категории лица: 

 

·        странци кои престојуваат во Норвешка

 

·        странци на кои им е доделена семејна дозвола за имиграција

 

·        странци кои ќе ги посетат или живеат со блиски членови на семејството во Норвешка

 

·        странци кои ќе имаат закажан контакт со своите деца

 

·        странци кои имаат посебни причини што укажуваат на тоа дека на лицето му е дадено право да влезе, како што се одговорности за посебна грижа за лица во Норвешка или други силни размислувања за социјална помош

 

·        баратели на азил и бегалци за преселување

 

некои професионални групи како

 

·        новинари

 

·        морнари и персонал во авијацијата

 

·        превоз на стоки и патници

 

·        дипломати и воен персонал

 

·        Сами луѓе за време на сточарството на ирваси

 

·        истражувачи и екипаж на крстарења по морски истражувања

 

·        странци со покана од норвешките власти и вработените во меѓународните организации

 

·        странци кои ќе застанат на аеродром во Норвешка (и при меѓународен аеродромски транзит и во рамките на Шенген)

 

·        странци кои работат во критични општествени функции

 

·        здравствен персонал од Шведска и Финска кои работат во норвешката здравствена и здравствена услуга

 

·        странци, кој е постојан жител на Свалбард или кој треба да патува низ норвешкото копно на пат кон или од работа или престој на Свалбард

 

 

 

Не постои пречка за влез на камиони кои пренесуваат стока во Норвешка.

 

 

Наши државјани кои слетуваат и полетуваат од Осло и /или друг меѓународен аеродром можат без обврската од задолжениот карантин да го продолжат патувањето.

 

 

Секој што живее во Норвешка има право на основни медицински и услуги за нега. За време на пандемијата Covid 19, секој што престојува во Норвешка, исто така има право на медицинска помош во итни случаи. За услугите се наплаќа сума како да се има здравствено осигурување.

 

 

Детални информации се достапни на веб страната на: 

 

 

1.       МНР на Норвешка, www.regjeringen.no     

 

 

2.       Норвешки директорат за емиграцијаwww.udi.no

 

 

3.       Норвешки институт за јавно здравје,  www.fhi.no

 

 

 

 

 

НОВ  ЗЕЛАНД

 

 

Со почеток од 25 јануари 2021 г. сите патници кои пристигнуваат во Нов Зеланд ќе треба да покажат негативен резултат од тест за КОВИД-19, освен патниците од Австралија, Антарктикот и најголем дел од островите од Пацификот. Оваа мерка е во согласност со политиката на Нов Зеланд за елиминација на вирусот, поради што државата применува најстрогите мерки за контрола на своите граници.

 

 

Сите патници кои пристигнуваат во Нов Зеланд се обврзани да поминат 14 дена во задолжителна организирана изолација или карантин, вклучувајќи и обврска да ги направат рутинските тестови на третиот и дванаесеттиот ден од изолацијата.

 

 

Од 29 јануари 2021 г. ќе почне да се применува казна во износ дo 1.000 $ за сите кои пристигнуваат во Нов Зеланд без негативен тест или медицинска потврда. 

 

 

Повеќе информации за сите мерки околу заштитата од КОВИД-19 може да се добијат на сајтот: covid19.govt.nz, како и на социјалните медиуми Unite Against COVID-19, SafeTravel.

 

 

Линк: https://covid19.govt.nz/travel-and-the-border/travel-to-new-zealand/pre-departure-testing-for-arrivals-into-new-zealand/#additional-information-about-travelling-to-new-zealand.

 

 

 

 

 

Мерки кои остануваат во сила

 

 

Влез во Нов Зеланд (состојба од 25 септември 2020):

 

 

Влезот во  Нов Зеланд е рестриктивен, дозволен е за граѓани со постојан престој и нивни потесни семејства како и дипломати кои се упатени на служба во Нов Зеланд.

 

 

Сите информации за влез и излез од Нов Зеланд се дадени на веб страната на имиграција Нов Зеланд: immigration.govt.nz, контакт центар : +6499144100 или бесплатно на бројот: 0508225 288 .

 

 

Според најновото известување од Министерството за надворешни работи на Нов Зеланд кое важи за периодот од 5 октомври 2020 до 2 ноември 2020 г. задолжително е  сите патници   кои патуваат за Нов Зеланд да добијат ваучер за задолжителна изолација, со кој ќе потврдат дека им е доделено место во управувана изолациска установа пред да може да се качат на лет за Нов Зеланд.

 

 

Подетални информации на: MIQ website; MIQ Service Centre (од Нов Зеланд) или на +64 4 931 5720 (надвор од Нов Зеланд).

 

 

Барањата може да се достават на MIQ Service centre преку MIQ website. На овој website е објавена и листата кои  патници се ослободени од овој систем, меѓу кои се и дипломатите. Тие патувањето треба да го  пријават само на [email protected].   

 

 

Границите на Нов Зеланд се затворени речиси за сите патници со цел да се запре ширењето на КОВИД-19. Информации достапни на следниов сајтот: https://covid19.govt.nz/travel-and-the-border/

 

 

Само мал број патници може да патуваат во Нов Зеланд, како нивни државјани и лица кои имаат критични потреби за патување, кои ќе треба да побараат одобрение од надлежните новозеландски власти. (https://www.immigration.govt.nz/about-us/covid-19/border-closures-and-exceptions). Влез во земјата без да се бара одобрение е дозволен за: нивни државјани или лица со постојан престој, како и резиденти со валидни услови за патување; партнер или дете кое е издржувано од новозеландски државјанин или резидент, чија виза е на оваа основа и дипломати со служба во Нов Зеланд.   

 

 

Лицата кои пристигнуваат во Нов Зеланд поради критични причини (хуманитарни и други) треба да побараат одобрување за патување. Повеќе информации на следниот сајт: https://www.immigration.govt.nz/about-us/covid-19/border-closures-and-exceptions/critical-purpose-reasons-you-can-travel-to-new-zealand. Формуларот да се побара одобрување е достапен на:

 

 

https://www.immigration.govt.nz/formshelp/request-for-travel-to-new-zealand.

 

 

Изолација и карантин: Лицата кои легално пристигнуваат во Нов Зеланд мораат да поминат најмалку 14 дена во изолација или карантин во одредени изолирани простории. (https://www.miq.govt.nz/being-in-managed-isolation). Лицата ќе бидат тестирана за КОВИД-19 за време на престојот во изолација или карантин. 

 

 

Транзитирање низ Нов Зеланд: Владата на Нов Зеланд има аранжмани за транзит со одреден број земји, а повеќе информации за условите за транзит се достапни на сајот: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/tools-and-information/your-journey-to-new-zealand/before-you-travel-to-new-zealand/transit-passengers.

 

 

  

 

 

 ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ

 

 

            Според упатствата на властите во ОАЕ за влез во земјата, сите кои сакаат да патуваатво прво треба да аплицираат за дозвола за влез и да добијат одобрение пред да резервираат билети. Се аплицира на  веб-страницата на Federal Identity and Citizenship Authority (ICА). Секој кој има намера да патува мора да аплицира преку веб-страницата  ICА, пред поаѓање. Дозволата за влез е во времетраење од 21 ден и во тој рок треба да се извади билет за патување.

 

 

             На летот патниците мора да го пополнат образецот „Здравствена декларација“ пред да слетаат на аеродромот и да ги следат сите препораки и процедури по пристигнувањето. Патниците исто така мора да имаат обезбедена  мобилна апликација Al Hosn“  на својот мобилен која мора да  е  активирана.

 

 

             Патниците мора да имаат тест за Ковид-19 со негативен резултат најмалку 72 часа пред да се влезат во Емиратите или 48 сати од издавањето на истиот. На патниците не им е дозволено да се качат во авион  за Обединетите Арапски Емирати без претходно да добијат потврда дека се негативни на  Ковид-19. По влезот во земјата е задолжителен 14-дневен карантин кој е на товар на патниците.

 

 

            Патниците исто така мора да имаат обезбедена  мобилна апликација Al Hosn“  на својот мобилен која мора да  е  активирана. Сите патници  мора да ги почитуваат 14-дневните правила за изолација дома или во објект за изолација. Покрај тоа, тие мора да ги сносат сите трошоци за тестови и карантин во случај ако нивното приватно сместување не ги исполнува потребните стандарди.

 

 

            Воедно патниците кои пристигнубаат во Дубаи за туристички или кратки посети, при пристигнувањето на аеродромот во Дубаи повторно се тестираат за Ковид19 и се додека излезе негативниот разултат обврзани се да не го напуштаат хотелот односно местото на престојот. Исто така и пред поаѓањето од Дубаи обврзани се на ПЦР тест со негативен резултат за да им се дозволи бординг во авион.

 

 

          Во однос на влез во територијата на Емиратот Абу Даби се обврзани на 14 дневнен карантин и задолжително тестирањет при влез и доколку е негативен повторно дополнителен тест по 6 поминати денови во карантинн...доколку и на вториот тест е негативен тогаш после 14тиот ден во карантин можат слободно да се движат со стриктно почитување на протоколите. Доколку на некој од тестовите се појави позитивен тест тогаш се применуваат посебните протоколит за позитивните на Ковид19.

 

 

            Напоменуваме дека при влез во територијата на Емиратот АБУ ДАБИ останува обврската за дополнителен негативен тест кој треба да се приложи на воведениот пункт на полициската и здравствена контрола. Ова правило се применува без оглед на негативните тестови пред пристигнување и по пристигнување на аеродромот во Дубаи.

 

 

            ДКП Абу Даби се обрати до Министерство за здравство на РСМ за да ги добие акредитираните лаборатории во РСМ кои вршат тестирање за КОВИД-19 и списокот го достави до надлежните власти во ОАЕ.

 

 

            Список на Лаборатории признаени од Комисијата за заразни болести нс РСМ

 

 

за Ковид тестови:

 

 

 

 

 

 

 

 

1                  ИЈЗ – Вирусологија

 

 

2                 ЦЈЗ Скопје

 

 

3                 Авицена

 

 

4                 Биотек

 

 

5                 Жан Митрев Клиника

 

 

6                 Систина

 

 

7                 МАНУ

 

 

8                 Судска медицина

 

 

9                 ЦЈЗ Битола

 

 

10              КИБФС

 

 

11               ГАК.

 

ОБЕДИНЕТОТО КРАЛСТВО НА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА

На државјаните на Република Северна Македонија за влез во Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска (ОК) им е потребна важечка британска виза или дозвола за престој.

Сите лица кои патуваат во ОКзадолжително мора пред патувањето да обезбедат доказ за негативен корона тест, направен во последните 3 дена пред патувањето и  електронски, 48 часа пред патувањето, да пополнат online-Формулар за локација на патник (Public Health Passenger Locator Form). Во Формуларот, секое лице мора да даде точни податоци за адреса каде ќе престојува во наредните 10 дена (каде ќе биде во самоизолација за тој период), дали и во кои земји патувал во изминатите 10 дена пред да дојде во ОК, како и негови контакт податоци. Формуларот за локација ќе овозможи полесно и побрзо да се трасира/лоцира лицето, доколку настапи инфицираност со COVID-19 или доколку лице со кое бил во контакт заболи од вирусот.  Во тој период, лицето може  редовно да биде контактирано/проверувано од страна на надлежни служби.

 Пополнетиот формулар задолжително (во испечатена форма или електронски на мобилен) се покажува пред почетокот на патувањето (со авион) на аеродромските служби и при влез во ОК на гранична полиција (на сите гранични премини). Се смета за кривично дело неприложувањето на негативен корона тест (казна од 500.00 GBP) или непополнувањето на Формуларот за локација на патник (освен ако лицето влегува во категорија ан строго определени исклучоци за пополнување на овој Формулар). Лицата за тоа може да бидат казнети, а може и да бидат одбиени од превозникот да патуваат. Освен за Британци или Ирци, можеби нема на лицето да не му биде дозволено да влезе во ОК.

Доколку лицето даде лажни или намерно погрешни податоци во Формуларот за локација на патник за земјите кои ги посетил или низ кои транзитирал во последните 10 дена пред да пристигне во Англија, може да биде казнет со парична казна до 10,000.00 GBP, осуден на затворска казна до 10 години или и двете мерки заедно.

 Доколку лицето патува со деца под 18 години, односно 16 години (доколку патуваат во Шкотска), потребно е и нив да ги вклучи во неговиот формулар. Сите лица над 18 години, односно 16 (за лица кои патуваат во Шкотска), пополнуваат сопствен формулар. 

Линк од online-формуларот:  https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

 Линк за доказ за негативен корона тест пред патување: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england

 Од 15 февруари 2021 година, сите лица кои влегуваат на територијата на Англија, покрај задолжителната  домашна самоизолација од 10 дена (која и претходно важеше),  задолжително мора на вториот и осмиот ден да направат корона тест. Овие пакет тестови лицето мора да ги закаже преку онлајн платформа, пред да патува за Англија и се дел од постапката за пополнување на формуларот за локација. Цената на овие тестови чини околу 210.00 GBP.

 Линк за повеќе детали самоизолацијата и закажување за пакет тестови: https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england

 Доколку и двата теста бидат негативни, самоизолацијата завршува на десеттиот ден сметано од денот по пристигнувањето во Англија. Доколку еден од тестовите или двата покажат позитивен резултат, се продолжува карантинот за наредни 10 дена, при што лицето ќе добие и натамошни насоки за самоизолација.

 

Доколку лицето не ги направи двата теста на вториот и осмиот ден, може да биде казнет со парична казна до 2,000.00 GBP.

Им се забранува влез на територијата на ОК на сите лица (без оглед на нивното државјанство) кои во последните 10 дена пред да пристигнат во ОК доаѓаат од или транзитирале низ државите кои се на „црвената листа“ на држави (https://www.gov.uk/guidance/transport-measures-to-protect-the-uk-from-variant-strains-of-covid-19). Ова правило на важи за Британци, Ирци и лица кои имаат британска дозвола за престој, при што во тој случај овие лица мора задолжително да одат во хотелски карантин, во хотели одобрени од државата, на трошок на патникот за сите 10 дена (11 ноќи) во висина од 1,750.00 GBP (за 1 лице за 1 соба) во која цена е вклучено: карантински превоз, карантинско сметување и пакетот тестови.

Доколку лицето кое доаѓа од или транзитирал низ државите кои се на „црвената листа“ на држави, а претходно не букирал хотелски карантин, може да се соочи со казна до 4000.00 фунти плус ќе мора повторно да плати за хотелски карантин.

Линк за повеќе детали за хотелски карантин и закажување за пакет тестови: https://www.gov.uk/guidance/booking-and-staying-in-a-quarantine-hotel-when-you-arrive-in-england

 За лицата кои ќе одат во домашна самоизолација (ова не се однесува за лицата кои треба да одат во хотелски карантин) на територијата на Англија (не и во цело Обединето Кралство) и натаму  останува во сила шемата „Test to Release for International Travel„. Според оваа шема, лицата кои се враќаат во Англија од странство,  а кои во изминатите 10 дена не биле во или не транзитирале низ државтите кои се на црвената листа и треба да одат во домашна самоизолација 10 денаќе можат после 5-тиот ден од самоизолација, да направат тест за ковид-19 тест со приватен провајдер за тестирање. Доколку тестот е негативен можат порано да ја прекинат самоизолацијата, меѓутоа останува обврската да го направи тестот на 8-от ден.

Линк за Test to Release:

 https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-test-to-release-for-international-travel

Секој што нема да ги исполни задолжителни мерки за самоизолација може да се соочи со казна. Прекршувањето на самоизолацијата е казниво со парична казна од 10.000 GBP.

 На територијата на Шкотска, Велс и Северна Ирска, важат поинакви правила од Англија:

 Повеќе детали за секој регион посебно, на следниот линк: https://www.gov.uk/uk-border-control/before-you-leave-for-the-uk

По пристигнување во ОК, лицата треба да бидат преземени од роднини или пријатели при што јавен превоз треба да се користи, единствено, доколку не постои друга опција. Во јавен превоз задолжително е носење на маска за лице.

Исклучок од мерката за пополнување на Формуларот (Public Health Passenger Locator Form) и/или мерката за само-изолација  и/или приложување на негативен корона тест, постои за лица кои вршат одреден тип на работа или влегуваат на територијата на ОК од посебна причина тоа (за која категорија различни се правилата):

 Лица што се занимаваат со превоз на стоки, како не би се влијаело врз набавката и доставата на храна;

  - Секое лице кое што се движи во Заедничката област за патувања, која ги опфаќа Ирска, Каналските острови и Островот Isle of Man

  - Сезонските земјоделски работници кои ќе се самоизолираат на имотот каде што работат;

 - Лица кои пред пристигнување во ОК имаат веќе договорен медицински третман со здравствена установа, како и лицето кое го придружува лицето кое треба да подлегне на медицински третман се изземаaт од обврската за самоизолација, иако дозволено им е да се движат само од местото каде што се сместени до здравствената установа;

 - Лица чија работа налага чести патувања, најмалку еднаш неделно;

 Пероналот на Дипломатско- конзуларните претставништва и меѓународните организации во ОК, кои уживаат привилегии и имунитети, како и официјални државни претставници кои доаѓаат во официјални посети;

 - Одбранбен персонал, воени лица кои доаѓаат во посета и владини контрактори потврдени од Министерството за одбрана кои треба да извршат есенцијални одбранбени активности (за оваа категорија на лица потребна е претходна потврда од Министерството за одбрана на ОК).

 Целосната листа на лица кои се изземени од овие правила може да се најде на следниот линк:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

 Деца на возраст под 11 години се изземени од оваа мерка за PCR-тест, како и патниците што патуваат во Англија од Заедничката област за патувања - Велика Британија, Ирска, и островите Isle of Man, Jersey and Guernsey.

 Упатуваме сите наши државјани кои планираат да патуваат кон Англија во претстојниот период задолжително детално да се информираат за мерките за влез во Обединетото Кралство на веб страната https://www.gov.uk/uk-border-control каде може да се најдат детални и целосни информации за сите аспекти, вклучително и за мерките против Covid-19.

 

Патување од Обединетото Кралство во странство, за време на важење на ограничувањата во Обединетото Кралство:

Додека се на сила ограничувањата во  Обединетото Кралство, дозволено е да ја напуштите Англија само доколку имате разумно оправдување (ова важи само за Англија, додека за Велс, Шкотска и Северна Ирска важат посебни правила).

Ова правило важи за сите државјани, вклучително и Британци. Нелегално е да се патува во странство без разумно оправдување. Патување во странство заради одмор не е дозволено.

Лицата кои имаат разумно оправдување за патување, мора да пополнат Формулар за меѓународно патување за да ја наведете причината за патување.

Повеќе информации за правилата за пополнување на овој формулар може да најдете на:

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-declaration-form-for-international-travel

************************** 

Актуелен режим за ТРАНЗИТИРАЊЕ на државјаните на Република Северна Македонија преку Обединетото Кралство:

Државјаните на Северна Македонија кои транзитираат преку ОК, потребно е да поседуваат важечка транзит британска виза. Лицата кои поседуваат стандардна виза за кус престој, виза за семејно обединување или поморска книшка (Seaman’s book) не треба да аплицираат за транзит виза.

Исклучок од ова правило е дозволено доколку лицето транзитира по воздушен пат, има потврден лет дека заминува истиот ден кога слетува во ОК или пред полноќ истиот ден кога слетува во ОК, ги има потребните документи за влез во наредната држава (на пример, виза доколку му е потребна за таа држава) и исполнува едно од следните правила:

  патува од или до Австралија, Канада, Нов Зеланд или САД и има важечка виза за таа земја. Доколку доаѓа од некоја од наведените држави потребно е да имаат поминато помалку од 6 месеци од последното влегување во конкретната држава со важечка виза за влез;

има дозвола за престој издадена од Австралија, Нов Зеланд, Канада (издадена по 28.06.2002), дозвола за престој во заедничка форма (common format residence permit) издадена од земја на Европската економска зона (ЕЕА) или Швајцарија;

 има униформиран формат на виза Д за влез во земја во ЕЕА или Швајцарија;

 има Ирска биометриска виза (означена со “BC” или “BC BIVS” во делот “забелешки“) и има потврден лет кон Ирска;

 патува од Ирска и има поминато помалку од 3 месеци од кога последен пат му е дадена дозвола, врз основа на важечка Ирска биометриска виза, да слета или да биде во Ирска;

 има важечка дозвола за постојан престој во САД, издадена на или по 21.04.1998;

 има важечка виза за привремено емигрирање во САД I-551 издадена од САД (верзијата печат со мастило нема да биде прифатена);

 има истечена карта за постојан престој на САД I-551 издадена од САД на или по 21 април 1998 година, со важечко писмо I-797 со кое се дозволува продолжување;

 има важечки самостоен образец за имиграција 155A / 155B на САД издаден од САД (прикачен на запечатен кафеав плик)

  Сите лица кои транзитираат преку ОК, независно дали транзитираат од еден до друг аеродром или воопшто не го напуштаат аеродромот, имаат обврска да го пополнат online-формуларот за локација и за контакт, 48 часа пред да патуваат, како и да покажат негативен корона тест.

 Доколку лицата транзитираат во истиот ден, тогаш не е потребно да се оди во самоизолација и потребно е веднаш да се упати кон следниот аеродром (доколку се прави трансфер преку друг аеродром);

  Доколку транзитот низ ОК опфати преноќување, лицето ќе оди во самоизолација таму каде што ќе биде сместено (хотел близу аеродромот). Не е дозволено преноќување на самиот аеродром.

 Доколку лицето патува во Англија помалку од 10 дена, ќе треба да бидет во карантин за целиот престој. По пристигнувањето во Англија, лицето мора директно да се упати до местото каде ќе бидете во самоизолација и обратно, директно да се упати од местото на самоизолација  до пристаништето или аеродромот кога ќе заминува.

Повеќе детали за начинот на патување за Обединетото Кралство може да најдете на:

 

https://www.gov.uk/uk-border-control

 

ПАКИСТАН

Задолжителен ПЦР тест не постар од 48 часа, при влез во Пакистан. www.covid.gov.pk

 

ПОЛСКА

(состојба на 07.04.2021)

Од 30 март 2021 година на границата со Полска се во сила нови ограничувања поврзани со спречување на КОВИД-19. Граѓаните на Полска, ЕУ, ЕЕА и Швајцарија кои ја преминуваат границата со Полска, која претставува надворешна граница на ЕУ), веќе не се ослободени од карантин.

Правила за патници кои доаѓаат во Полска од Шенген зоната

·         Патниците се должни да се упатат во карантин, освен ако не презентираат  негативно резултата од тест за COVID-19. Тестот ќе треба да се изврши не подоцна од 48 часа пред да се премине границата.

·         Тип на тест: PCR или антиген.

·         Ги опфаќа сите превозни средства: јавен и индивидуален превоз, како и пешачки премин на границата.

·         Патниците кои биле ставени во карантин во Полска ќе можат да направат тест, чиј негативен резултат ќе ги ослободи од карантин.

Правила за патници кои доаѓаат во Полска надвор од Шенген зоната (РСМ)

·         Секој патник се упатува во карантин.

·         Тестот извршен во земјата на потекло на лицето нема да ослободува од карантин.

·         Патниците кои биле ставени во карантин може да направат тест во Полска, чиј негативен резултат ќе ги ослободи од карантин.

·         Тип на тест: PCR или антиген.

·         Лицата вакцинирани против КОВИД-19 се ослободуваат од карантин. Ова се однесува на лица на кои им е издаден сертификат за вакцинација со вакцина која е овластена во Европската унија.

Во сила остануваат исклучувањата од обврската да се упатат во карантин меѓу другото:

-          За членови на дипломатски мисии, конзуларни претставништва и претставници на меѓународни организации и членови на нивните семејства, како и од други лица кои ја преминуваат границата врз основа на дипломатски пасош,

 

Во Полска може да влезат:

- државјани на Република Полска,

- странци кои се сопружници или деца на граѓани на Република Полска или остануваат под нивна постојана грижа,

- странци кои имаат Карта на Полјак(дијаспора),

- шефови на дипломатски мисии и членови на дипломатскиот и конзуларниот персонал на мисијата, т.е. лица со дипломатски ранг и членови на нивните семејства,

странци кои имаат право на постојан или привремен престој на територијата на Република Полска,

- странци кои имаат право на работа на територијата на Република Полска, т.е. -странци кои имаат право да работат под истите услови како полски државјани, односно имаат акѕуелни документи кои покажуваат дека започнувањето со работата ќе започне веднаш по преминувањето на границата;

- странци кои вршат превоз на лица или стоки, а нивниот транзит се одвива како дел од нивните професионални активности што се состојат од превоз на стоки или превоз на лица,

- ученици и студенти, докторанти кои студираат во Полска,научници кои вршат научни истражувања во Полска

- граѓаните на државите членки на Европската унија, Европскиот договор за слободна трговија (ЕФТА) земји членки - страни на Договорот за Европската економска област или Швајцарската конфедерација и нивните сопружници и деца кои патуваат низ територијата на Република Полска до нивното место на живеење или престој,

- лица кои ја преминуваат полската граница врз основа на национална виза заради репатријација или виза да дојдат во Полска како член на потесното семејство на родениот,

- странци чие пристигнување се одвива во врска со учеството, како натпреварувач, член на обучен персонал, лекар, физиотерапевт или судија, на меѓународни спортски натпревари од шампионски ранг организирани на територијата на Полска од страна на меѓународната спортска федерација што работи во олимписки или параолимписки спортови или друга призната од Меѓународниот комитет Олимписки или организиран од меѓународна спортска организација со континентален опсег што припаѓа на таква федерација, како и акредитирани новинари, откако на службеникот на граничната полиција му ги документирале фактите на натпреварот, датумот и природата на учеството во релевантно писмо издадено од организаторот на натпреварот или заверено од полската спортска асоцијација надлежна за одреден спорт .

- странци чие пристигнување се случува во врска со учество како натпреварувач, член на обучен персонал, лекар, физиотерапевт или судија на меѓународни спортски натпревари организирани на територијата на Полска од меѓународна спортска федерација која работи во олимписки или параолимписки спортови или друга призната од Меѓународниот олимписки комитет или организирана од меѓународна спортска организација со континентален опсег што припаѓа на таква федерација или полска спортска асоцијација, како и акредитирани новинари, откако на службеникот на граничната полиција му ги документирале фактите на натпреварот, датумот и природата на учеството во релевантно писмо издадено од организаторот на натпреварот или заверено од полската спортска асоцијација надлежна за одреден спорт ;

- странци што ја преминуваат границата со Полска врз основа на виза издадена заради пристигнување од хуманитарни причини поради интереси на државата или меѓународни обврски (важи од 26.08. 2020)

 

 https://www.strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/covid-epidemia-koronawi

INFOLINIA – COVID-19 / Koronawirus

+ 48 22 500 40 00 (од понеделник до петок: 8:15-16:15).

 

ПОРТУГАЛИЈА

 

 

 Португалија не дозволува влез на државјани од Северна Македонија.  

 

 

 Во Португалија може да влезат/транзитираат само  лица кои спаѓаат во следниве категории:

 

 

 - Носители на португалска дозвола за престој или виза за долг престој издадени од властите на Португалија;

 

 

- Носители на дозвола за престој или виза за долг престој издадена од земја членка на ЕУ кои транзитираат кон земјата на постојан престој;

 

 

- Репатријација на граѓани во рамките на механизмот за конзуларна помош;

 

 

- Лица на кои им е неопходна меѓународна заштита;

 

 

- Лица кои патуваат од оправдани, итни професионални причини;

 

 

- Лица чиј влез е оправдан од хуманитарни причини;

 

 

-Медицински лица, здравствени истражувачи и хуманитарни работници со цел извршување на нивната професија;

 

 

- Дипломатски и воени претставници.

 

 

ЗА ЛИЦАТА КОИ ПРИСТИГНУВААТ ОД РСМ (ГИ ИСПОЛНУВААТ УСЛОВИТЕ ЗА ВЛЕЗ ВО ПОРТУГАЛИЈА) ПОТРЕБНО Е ДА ПРИЛОЖАТ ПЦР ТЕСТ, НЕ ПОСТАР ОД 72 ЧАСА.

 

 

ОВОЈ ТЕСТ НЕ Е ПОТРЕБЕН ЗА ЛИЦАТА КОИ СЕ ВО ТРАНЗИТ И НЕ ГИ НАПУШТААТ АЕРОДРОМСКИТЕ КАПАЦИТЕТИ.

 

 

За време на летот, патниците треба пополнат формулар (Образец за локатор на патници), што го обезбедува авиокомпанијата. Овие информации ќе се користат за контакт со патниците, во случај на симптоми на КОВИД-19 во рамките на истиот лет.

 

 

 

 

 

Повеќе информации на следниот линк:

 

 

https://www.acm.gov.pt/-/covid-19-medidas-orientacoes-e-recomendacoes

 

 

 

 

 

РОМАНИЈА

 

 

Националниот комитет за вонредни ситуации го усвојува следново

 

ОДЛУКА: бр. 9/од 11.02.2021 г./ во сила од 13.02.2021г.)

 

 

 

Член 1 - Се одобрува списокот (во прилог) на земјите / областите / териториите со висок епидемиолошки ризик и е утврдена мерка за карантин за лицата  кои пристигнуваат во Романија од наведените земји.

 

 

 

Член 2 - (1) При влегување во Романија, за лица кои пристигнуваат од земјите / областите / териториите со висок епидемиолошки ризик предвидени на чл. (1) и поседуват RT-PCR  негативен тест за SARS-CoV-2, направен со најмногу 72 часа пред патување (за оние кои патуваат со јавен превоз) или влез на национална територија (за оние кои патуваат со свои превозни средства), карантинската мерка се утврдува дома или на декларираната локација за период од 10 дена.

 

 

 

(2) Деца на возраст до 3 (три) години, кои пристигнуваат во земјата заедно со лицата предвидени во став 1, влегуваат во карантин за период сличен на нивниот и се ослободени од RT-PCR  негативен тест за SARS-CoV-2.

 

 

 

(3) Негативниот резултат од RT-PCR тестот за SARS-CoV-2 предвиден  на став (1) се презентира во форма на документ (на официјален јазик на државата и на англиски јазик), во писмен или во електронски формат, издаден од овластени лаборатории, и ќе содржува податоци за идентификација на тестираното лице.

 

 

 

(4) За лицата кои пристигнуваат од земјите / областите / териториите предвидени во став (1) и кој на влез на територијата на Романија не поседуваат документ со кој да се потврдува негативнен резултат на RT-PCR тестот за SARS-CoV-2, мерката за карантин се утврдува дома или на декларирана локација за период од 14 дена.

 

 

 

(5) Економските оператори кои вршат меѓународен, воздушен и патен транспорт на лица, преку редовни или нередовни линии кон Романија од областите со епидемиолошки ризик, предвидени во став (1), се должни да го забранат качување во јавниот транспорт на лицата кои не презентираат документ со кој се потврдува:

 

а) негативен резултат на RT-PCR тест за инфекција со вирусот SARS-CoV-2, направен со најмногу 72 часа пред да се патува, или,

 

б) потврда за вакцинацијата против вирусот SARS-CoV-2, вклучително и втората доза, за кои поминаа најмалку 10 дена од неговото администрирање до датумот на патување или,

 

в) дека биле потврдени позитивни за SARS-CoV-2  во последните 90 дена пред патувањето и дека поминале најмалку 14 дена од датумот на потврдување до датумот на патување. Доказот за потврда се направи со медицински документи како што се: позитивен тест RT-PCR на датумот на дијагностицирање, отпис од болница или тест со кој се докажува присуство на IgG антитела направен со максимум 14 дена пред влегување во земјата, како и други документи придружни документи.

 

 

 

Член 7 - (1) За посебни ситуации кои вклучуваат учество во семејни настани поврзани со раѓање, брак или смрт, патување за медицински интервенции / лекување во случаи кои не поддржуваат одложување (на пр. онколошки заболувања, хронична бубрежна инсуфициенција во програмата за хемодијализа), промена на документи за лична карта, напуштање на земјата, презентација во центарот за вакцинација според распоредот за вакцинирање и сл., може да се анализира привремено ослободување од карантин, врз основа на придружни документи.

 

(2) Анализата на ситуациите предвидени во став. (1) се спроведува на ниво на локалните центри за координација и управување со интервенцијата и случаите што се сметаат за оправдани  може да бидат предмет на привремено оскободување од карантин, со индивидуална одлука, издадена од Дирекцијата за јавно здравје .

 

(3) Задолжително, на одлуката за ослободување, се наведува периодот за кој се применува и мерките за спречување на ширење на новиот коронавирус SARS-CoV-2.

 

 

 

 

 

 

 

 

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА

 

 

Државните граници на Руската Федерација, и натаму се затворени за меѓународен патнички сообраќај, а преку граничните премини непречено се одвива меѓународниот транспорт на стоки.

 

 

Со вонредни комерцијални летови од Руската Федерација заминуваат само странски државјани и одредени категории руски државјани, оние кои се лекуваат во странство или учат на средно и високообразовни институции во трети држави. 

 

 

Со последните олеснувања на мерките за спречување на корона инфекцијата, поточно, врз основа на Владини уредби, Во Руската Федерација можат да влезат странски државјани кои: 

 

 

- имаат постојан престој во Руската Федерација;

 

 

- се во брак со руски државјани или се родители на малолетни деца руски државјани и имаат привремен престој во Руската Федерација (со себе задолжително треба да имаат оригинален документ со кој се докажува бракот, т.е. родителскиот статус);

 

 

- кои доаѓаат на лекување во руските здравствени установи (се дозволува влез и за лице бридружба, близок роднина на пациентот); 

 

 

- високо квалификувани странски специјалисти кои имаат работна дозвола во Русија. На овие странци им е дозволен единечен влез во Русија врз основа на посебен список. Таквиот список треба да биде испратен до ФСБ и Министерството за внатрешни работи на Русија од страна на Федералните органи на извршната власт, кои се надлежни за работодавачот или нарачателот на услугите на странскиот специјалист. Исто така, неопходно е да нагласи контролниот пункт преку кој работникот планира да влезе во земјата, како и датумот на негово пристигнување. Покрај пасош, странскиот специјалист мора да има со него и важечки договор за работа, т.е. договор за вршење на работа или давање услуги,

 

 

Од 15 јули 2020 година, за лицата кои пристигнуваат на територија на Руската  Федерација со редовни летови од земјите со кои се планира обновување на авиосообраќајот, укината е задолжителната 14 дневна самоизолација.

 

 

Поточно, сите странски државјани кои пристигнуваат со редовни летови на територијата на Руската Федерација треба:

 

 

- да имаат негативен ПЦР тест направен не порано од 3 календарски дена (72 часа) пред пристигнувањето на територијата на Руската Федерација – во определените 72 часа се засметува и времето на патувањето,

 

 

- при влегување во авион, се пополнува анкета на англиски или руски јазик - пополнетите анкети се предаваат на територијалната канцеларија на Роспотребнадзор на местото на пристигнувањата на патниците,

 

 

- влегување во авион на патник без негативен резултат на ПЦР тест може да не биде дозволено доколку така одлучи превозникот/авиокомпанијата.

 

 

- мерката, 14-дневна самоизолација, останува за оние странски државјани и лица без државјанство кои пристигнуваат во Русија да вршат работни активности.

 

 

За сите лица кои пристигнуваат од странски држави со „вонредни“ летови, независно дали се руски или странски државјани, мерката за самоизолација од 14 дена, воведена на 30 март 2020 година со Указ на Главниот државен санитарен доктор на Руската Федерација бр.9, останува на сила.

 

 

Важна информација за студентите кои студираат на руските универзитети:

 

 

Амбасадата информира дека, со оглед на тоа што во моментот, категоријата странски студенти, не е вклучена во категориите на странци за кои се определени детални процедури за влез во Руската Федерација (дипломати акредитирани во РФ, високо стручни лица договорно ангажирани од руски работодавачи и лица кои се лекуваат во руските болници/клиники) на странските студентите и покрај тоа што имаат уредна студентска виза и уредна документација од универзитетот-факултетот на кој студираат, НЕМА ДА ИМ БИДЕ ДОЗВОЛЕН ВЛЕЗ ВО РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА.

 

 

За разрешување на ваквата несакана состојба, Амбасадата во повеќе наврати се обрати до руското МНР и се надева дека руските надлежни органи со категоријата “странци кои се редовни студенти на руските универзитети“ ќе ја дополнат листата на категории на странци на кои им се дозволува влез во Руската Федерација под одредени услови, за што до сите студенти кои во Амбасадата имаат оставено е-адреса, соодветно известување ќе биде веднаш доставено. До тогаш, Амбасадата сугерира, студентите да не поаѓаат на пат кон Руската Федерација.

Дополнување од 21.01.2021 година:

Со Одлука на Владата на Руската Федерација од 30 декември 2020 година (бр. 3675-р), во категоријата странци на кои може да им биде дозволен влез во РФ се додадени и членовите на семејствата на високо стручните лица кои се вработени во Руската Федерација, (сопружник, дете, родител, посвоител, посвоеник). Овие лица можат да влезат во Руската Федерација под истите услови кои важат за влез на високо стручните лица, односно,  нивниот влез задолжително треба да биде одобрен од Федералната служба за безбедност на Руската Федерација до која министерството надлежно за секторот во кој е ангажирано високостручното лице, врз основа на поднесок од организацијата/институцијата/спортскиот клуб во кој е ангажирано високо стручното лице, доставува известување со податоци за датумот и аеродромот на пристигнувањето во Руската Федерација.  

 

СЛОВЕНИЈА

Согласно Уредбата за утврдување на условите за влез во Република Словенија заради ограничување и контрола на заразната болест КОВИД-19 од 9 април 2021 и Уредбата за изменување и дополнување на Уредбата за утврдување на условите за влез во Република Словенија заради ограничување и контрола на заразната болест КОВИД-19, во сила од 26 април заклучно со 2 мај 2021:

РС Македонија останува на списокот на држави со епидемиолошки висок ризик од инфекција со заразната болест КОВИД-19 (црвена листа). Согласно ова, на лице кое влегува во Р. Словенија и престојува во РС Македонија или доаѓа од РС Македонија му се одредува карантин од 10 дена поради можна инфекција со вирусот SARS-CoV-2.

Карантин нема да се одреди ако лицето:

1. прикаже негативен тест за SARS-CoV-2 (КОВИД-19) на граничниот премин, кој не е постар од 48 часа од земањето брис и е извршен со PCR метод во земја членка на ЕУ или земја-членка на Шенген зоната, Австралија, Израел,  Канада,  Нов Зеланд, Русија,Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, Соединетите Американски Држави или на контролните пунктови од категорија А за меѓународни воздушни услуги, издадени од Србија или Турција (појаснување: тестовите издадени од Србија или Турција се признаваат само на граничниот премин на меѓународниот аеродром во Љубљана)Сметано од 29.03.2021 не се признаваат PCR тестовите извршени во лаборатории од РС Македонија.

2. поднесува потврда за позитивен резултат на тест PCR за SARS-CoV-2 постар од 21 ден, но не е постар од шест месеци, или лекарско уверение дека имал КОВИД-19 и дека од почетокот на симптомите не поминало повеќе од шест месеци, издадено во земја членка на ЕУ или земја-членка на Шенген;

3. поднесува потврда за вакцинација против КОВИД-19, со доказ дека поминале:

- најмалку 7 дена од приемот на втората доза од вакцината на Biontech/Pfizer;

- најмалку 14 дена од приемот на втората доза од вакцината на Moderna;

- најмалку 21 ден од приемот на првата доза од вакцината на Vaxzevria AstraZeneca

- најмалку 21 ден од приемот на првата доза од вакцината на Covishield Serum Institute of India/AstraZeneca;

- најмалку 21 ден од приемот на втората доза од вакцината Sputnik V на рускиот Гамалеја Национален центар за епидемиологија и микробиологија;

- најмалку 14 дена од приемот на првата доза од вакцината на Johnson&Johnson Janssen

- најмалку 14 дена од приемот на втората доза од вакцината на Sinovac и

- најмалку 14 дена од приемот на втората доза од вакцината на Sinopharm.

Потврдата наведена во точка 2 ќе биде земена предвид ако е издадена во земјите-членки на Европската унија, земјите-членки на Шенген-зоната, Обединетото кралство на Велика Британија и Северна Ирска или САД.

Влезот во Р. Словенија од земји на црвената листа, како што е РС Македонија, е дозволен без упатување на домашен карантин, за следните категории:

1. лице упатено да извршува задачи во меѓународниот сектор за транспорт или за него, за што поседува соодветна документација;

2. лице кое врши транспорт на стоки или лица во или од Р. Словенија во комерцијален сообраќај, како и за товарен и патнички сообраќај во транзит и ја напушта Р. Словенија во рок од 8 часа по преминувањето на границата;

3. лице кое патува транзит низ Р. Словенија и ја напушта не подоцна од 12 часа по влегувањето;

4. лице со дипломатски пасош;

5. претставник на странски орган за обезбедување (полиција или правосудство), кој извршува службена задача и ја напушта Р. Словенија што е можно поскоро по извршувањето на задачата и претставник на словенечки орган за обезбедување (полиција или правосудство), кој извршува службена задача и веднаш се враќа од друга земја кога тоа е можно по завршувањето на задачата;

6. лице кое е пренесено во Р. Словенија со брза помош, и придружен медицински персонал во тоа возило;

7. дете кое сè уште не наполнило 15 години и ја преминува границата заедно со близок член на семејство кој не бил испратен во карантин дома или не му бил одбиен влез во Р. Словенија;

8. член на службите за заштита и спасување, здравствена заштита, полиција, противпожарна единица или друго лице кое врши хуманитарен транспорт или обезбедува помош при спасување и отстранување на последиците од природни катастрофи и се враќа преку границата во рок од 24 часа по преминувањето на границата;

9. припадник на словенечките вооружени сили што се враќа од меѓународна операција или мисија;

10. припадник на полицијата или вработен во државен орган, кој се враќа од упатената работа во странство, како и вработени во државни органи и акредитирани новинари на службени патувања во странство;

11. лице, кое ја преминува границата дневно или повремено поради вклучување во образование, обука или научно истражување во Република Словенија или земја-членка на Европската унија или Шенген зоната и го докажува тоа со соодветни докази;

12. сосопственик или закупец на земјиште во пограничната област или од двете страни на државната граница кој ја преминува државната граница со соседна земја заради извршување земјоделско-шумарски работи и се враќа преку границата најдоцна во рок од 72 часа по преминувањето на границата;

13. лице, кое ја преминува границата од итни причини, поврзани со отстранување на непосредна опасност по здравјето, животот, имотот или настанување на материјална штета или од деловни причини и се враќа преку границата во рок од 12 часа по преминувањето на границата;

14. лице, кое го превезува лицето од точка 11 и се враќа преку границата веднаш по извршениот превоз.

Влезот во Р. Словенија од земји на црвената листа, како што е РС Македонија, е дозволен со приложување на негативен тест (PCR или брз антигенски), не постар од 7 дена од земањето брис, извршен  во земја членка на ЕУ или земја-членка на Шенген, Австралија, Израел,  Канада,  Нов Зеланд, Русија,Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, Соединетите Американски Држави или на контролните пунктови од категоријата А за меѓународни воздушни услуги, издадени од Србија или Турција:

1. прекуграничен дневен економски мигрант кој има работен однос во една од државите-членки на ЕУ или друга држава од Шенген зоната, за што има доказ, односно, со потпишана изјава ја докажува причината за преминување на границата како дневен економски мигрант и се враќа по 5 дена од преминувањето на границата;

2. лице испратено на прекугранично извршување услуги во една од земјите-членки на Европската унија или друга држава од Шенген зонтаа, за што има доказ т.е. потпишана изјава со која ја оправдува причината за преминување на границата и се враќа најдоцна до 5 дена по преминувањето на границата;

3. лице кое имам упат за здравствена услуга во Р. Словенија и се враќа преку границата веднаш по извршувањето на услугата. Ако малолетник е упатен на здравствена услуга, неговиот законски старател може да влезе под истите услови, ако патуваат заедно;

4. лице, кое ја преминува границата од семејни причини заради родителска грижа и контакт со дете или да одржува контакт со брачен другар, вонбрачен партнер, партнер од склучено и несклучено партнерство и се враќа преку границата во рок од 72 часа по преминувањето на границата.

Влез во Р. Словенија е дозволен, без упатување на домашен карантин, на државјанин на земја-членка на Европската унија или Шенген-зоната, кој доаѓа од друга земја-членка на Европската унија или Шенген-зоната, каде обавувал заштита и помош на лица кои имаат потреба од поддршка, грижа или семејна нега; одржување на објект или земјиште во негова сопственост, во наем или во користење, кое лице се враќа преку границата во рок од 72 часа по преминувањето на границата, доколку презентира негативен ПЦР или брз тест, не постар од 72 часа од датумот на земање на брисот.

Според упатствата на епидемиолошката служба на Националниот институт за јавно здравје на Р. Словенија, на граничните премини на надворешната граница и на контролните пунктови на внатрешните граници на Р. Словенија, здравствената служба може да го проверува здравствениот статус на лицата што ја преминуваат границата.

На лице кое доаѓа од земја на црвената листа нема да му се дозволи влез во Р. Словенија, ако се претпостави дека нема да може да ја напушти територијата на Словенија поради мерките на соседните земји.

 

Важна напомена: При влез во Р. Словенија на надворешната граница со Шенген, државјаните на трети земји, меѓу кои и РС Македонија, подлежат на ограничувања за несуштински патувања.

 

 

 СЛОВАЧКА

 

Република Северна Македонија е на листата на ризични земји за Covid-19. Влез во Република Словачка е возможен за македонски граѓани со регулиран престој под посебни услови наведени подолу. На листата на помалку ризични земји се: Австралија, Кина, Финска, Исланд, Јужна Кореја, Норвешка, Нов Зеланд, Сингапур и Тајван.

Ако влезете на територијата на Република Словачка а сте посетиле земја што не е на списокот на помалку ризични земји во текот на претходните 14 дена:

-обврзани сте да влезете во изолација во домот додека не добиете негативен резултат од RT-PCR тестот за COVID-19,

-од вас се бара да поседувате негативен тест COVID-19 не порано од осмиот ден на изолација во домот,

-ако патувате од земја членка на ЕУ (надвор од списокот на земји со висок ризик), Лихтенштајн или Швајцарија (а сте ги посетиле овие земји во последните 14 дена) и имате асимптоматска инфекција, вашата изолацијата во домот завршува кога ќе го достигнете 14-тиот ден, кога ќе добиете негативен тест за RT-PCR за COVID-19 . Ако патувате од надвор од ЕУ, мора да останете во изолација додека не добиете негативен резултат од тестот; 

-од 21 декември 2020 година, обврската за изолација од домот се однесува и на луѓето кои го посетиле Велика Британија во последните 14 дена.

-изолацијата во домот е исто така задолжителна за луѓето што живеат со вас во исто домаќинство,

-исто така, од вас се бара да се пријавите по телефон во регионалната канцеларија за јавно здравје или по електронски пат со регистрација преку образецот eHranica и до давателот на здравствена заштита (т.е. матичен лекар/педијатар) со кој имате договор. За време на вашиот престој на територијата на Република Словачка, мора да бидете во можност да му докажете на припадник на полициските сили на Република Словачка со потврда за наведената регистрација преку образецот eHranica .

 

Детални упатства, постапки како и категории на исклучоци за самоизолација, се наведени на оваа страна.

 

Дополнителни информации можете да погледате на информативната страна на МНР на Словачка за патување и исклучоци за самоизолација, како и на страната на Амбасадата на Република Словачка во Скопје.

СРБИЈА 

Усвоенo е дополнување од 25 март 2021 година на Уредбата Владата на Република Србија и на Упатството на Министерството за здравство на Република Србија за начинот на примена на ограничувањата за влез во Република Србија за лица кои доаѓаат од држави опфатени со епидемијата од COVID-19 од 15 декември 2020 година.

Имено, согласно последното дополнување (клучни сегменти за македонските граѓани се ):

- за странските државјани кои во Србија доаѓаат од Северна Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Црна Гора и Унгарија не е потребен негативен PCR тест;

- за странските државјани кои во Србија имаат одобрен привремен престој или постојано живеалиште, а доаѓаат од Северна Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Црна Гора и Унгарија не е потребно исполнување на мерката карантин во домашни услови во траење од 10 дена;

- за лицата кои во Србија доаѓаат од Соединетите Американски Држави се признава и негативен Антиген FIA Rapid тест, наместо негативен RT-PCR тест; и

- за лицата кои се потполно вакцинирани (вакцинирани со две дози, односно со една доза – ако се вакцинирани со AstraZeneca COVID-19 vaccine) во Република Србија и кои за тоа поседуваат потврда издадена од страна на здравствена установа односно орган, за влез во Србија не е потребен негативен PCR тест.

Останатите мерки пропишани со Уредбата Владата на Република Србија и на Упатството на Министерството за здравство на Република Србија за начинот на примена на ограничувањата за влез во Република Србија за лица кои доаѓаат од држави опфатени со епидемијата од COVID-19 од 15 декември 2020 година остануваат непроменети.

Потсетуваме дека за странските државјани кои се во транзит низ Република Србија не е потребен негативен PCR тест (н.з. без оглед од каде доаѓаат). Транзитот на странските државјани е ограничен на период не подолг од 12 часа, од моментот на влез на територијата на Република Србија.

Дополнувањето стапи на сила на 26.03.2021 година.

 

Линк од Упатството: http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/ministarstva/uputstvo/2020/151/1/reg  

 

СОЕДИНЕТИ АМЕРИКАНСКИ ДРЖАВИ

Актуелен режим за патување во САД

            - Наредбата на CDC oд 12.01.2021 година , со која се бара сите патници кои патуваат во САД со авионски превоз да направат тест за КОВИД-19 (антиген-тест /NAAT) најмногу до 3 дена пред датумот на нивниот лет, стапи на сила на 26.01.2021год.

 

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-international-air-travelers.html

Наредбата е објавена на следниот линкhttps://www.cdc.gov/quarantine/pdf/global-airline-testing-order_2021-01-2_R3-signed-encrypted-p.pdf

Со оваа наредба  се бара сите патници кои патуваат за САД од било која странска земја, најмногу до 3 дена пред датумот на нивниот лет да направат тест за КОВИД-19 (антиген-тест или тест за засилување на нуклеинската киселина NAAT) и на авиокомпанијата да и го покажат документот со реултатите од тестот или документацијата дека се опоравиле од КОВИД- 19.

Оваа наредба се однесува на сите патници кои треба да патуваат во САД со авион, кои се на возраст од 2 години или постари,  вклучително и американските државјани и лицата со постојан престој во САД.

Согласно наредбата, документот со резулатите од тестот (хартиена или електронска копија од резултатот) се покажува на авиокомпанијата пред летот за САД и на службениците за јавно здравје по пристигнувањето во САД.  Доколку патникот не  покаже документ со резулати од тестот или документација за оправување од КОВИД- 19, авиокомапнијата нема да му дозволи да патува во САД.

Документацијата за резултатот од тестот мора да содржи информации за идентификување на лицето (име и даум на раѓање кои ќе се совпаѓаат со податоците во нивната патна исправа), датум на правње на тестот и вид на тестот. Негативниот резултат од тестот мора да покаже дека тестот е направен во рок од 3 дена пред летот.

Документот кој потврдува дека патникот прележал КОВИД-19 не смее да биде постар од три месеци пред летот за САД.

Наредбата се однесува на сите летови, вклучувајќи ги приватните летови и чартер летовите. Патниците кои патуваат авионски во САД треба да имаат доказ за тестирање без оглед на видот на летот.

Исто така, сите патници кои авионски патуваат во САД, потребно е да покажат негативен резултат на тест КОВИД-19 или документација за закрепнување, без оглед на тоа дали ја имаат примено вакцината за КОВИД-19.

CDC препорачува патниците да се тестираат 3-5 дена по пристигнувањето во САД и да останат дома или да бидат во самоизолација 7 дена по нивното пристигнување, дури и ако имаат негативен тест. Доколку патниците по пристигнувањето  во САД не направат тест за  КОВИД-19, CDC препорачува да останат дома 10 дена и да се придржуваат до препораките и барањата поврзани со патувања, на државно и локално ниво.

За сите патници кои патуваат од САД на меѓународно ниво,  CDC препорачува да се тестираат со вирусен тест (NAAT или антиген) 1-3 дена пред нивното патување.

            - На 25.01.2020год. претседталот на САД, Џ.Бајден потпиша Прокламација за забрана на влез во САД на одредени дополнителни лица кои претставуваат ризик од пренесување на корона вирусот. Прокламацијата е обајвена на следниот линкhttps://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2021/01/25/proclamation-on-the-suspension-of-entry-as-immigrants-and-non-immigrants-of-certain-additional-persons-who-pose-a-risk-of-transmitting-coronavirus-disease/

Согласно оваа Прокламација:

a) Од 26.01.2021 год., влезот во САД е забранет за странските државјани (имигранти или неимигранти) кои во прериодот од 14 дена пред влезот во САД, биле физички присутни во: Шенген зоната, Велика Британија (со исклучок на прекуокеанските територии надвор од Европа), Република Ирска и Федеративна Република Бразил.

Б) Од 30.01.2021год., влезот во САД е забранет за странските државјани (имигранти или неимигранти) кои во прериодот од 14 дена пред влезот во САД, биле физички присутни во Република Јужна Африка.

Забраната за влез  не се однесува на:

- Државјаните на САД и лицата со постојан престој во САД;

- Странец кој е сопружник на американски државјанин или странец со регулиран постојан престој;

-Странец кој е родител или законски старател на државјанин на САД или законски постојан жител, под услов американскиот државјанин или законски постојаниот жител да не е во брак и да биде до 21 година

-Странец кој е брат/сестра на американски државјанин или законски постојан жител, под услов и двајцата да не бидат во брак и да се помлади од 21 година

-Странец кој е дете, згрижено дете на државјанин на САД или законски постојан жител или е потенцијален посвојеник кој сака да влезе во САД согласно класификациите за визи IR-4 или IH-4

-Странец што патува на покана на Владата на САД со цел ублажување на вирусот

-Странец кој патува како неимигрант со С-1, D или C-1/D неимигрантска виза како екипаж или странец кој на друг начин патува во САД како воздухоплпвен или морски екипаж

-Странец кој А) сака да влезе или транзитира низ САД и поседува A-1, A-2, C-2, C-3 (како службеник на странска Влада или непосреден член на семејство на службено лице), E-1 (како вработен во TECRO или TECO или непосреден член на семејство на вработен), G-1, G-2, G-3, G-4, NATO-1 до NATO-4, или NATO-6 (или бараат да влезе како неимигрант во една од овие NATO категории) или Б) чие патување спаѓа во рамките на делот 11 од Договорот за седиштето на ООН

-Припадници на вооружените сили на САД и сопружници и деца на припадници на вооружените сили на САД

-Странец чиј влез би ги зголемил важните цели на САД за спроведување на законот, утврдени од страна на Државниот секретар, Секретарот за внатрешна безбедност или нивните соодветни претставници, врз основа на препорака од Јавниот обвинител или негов претставник

-Странец чиј влез би претставувал национален интерес, утврден од Државниот секретар, Секретарот за внатрешна безбедност или нивните определени лица

- Прокламациjaта 9984 од 31.01.2020год., со која им се забранува влез во САД на сите странски државјани кои во прериодот од 14 дена пред влезот во САД, биле физички присутни во Народна Република Кина (со исклучок на специјалните административни региони – Хонг Конг и Макао) и Прокламацијата 9992 од 29.02.2020год со која им се забранува влез во САД на сите странски државјани кои во прериодот од 14 дена пред влезот во САД, биле физички присутни во Исламска Република Иран, и понатаму остануваат во сила.

Овие прокламации остануваат во сила се додека не бидат укинати од страна на Претседателот на САД. Секретарот за здравство и социјални услуги на САД, во зависност од околностите, на крајот на секој календарски  месец, треба да даде препорака до Претседателот на САД за продолжување, измена или укинување на прокламацијата.

Прокламациjaта 9984 од 31.01.2020год е објавена на следниот линкhttps://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-02-05/pdf/2020-02424.pdf

Прокламацијата 9992 од 29.02.2020год е објавена на следниот линкhttps://p-idms-app-unclassified.int2.mnr.gov.mk/IDMS/mfaidms.nsf/xDocument.xsp#gallery-3

- На 26.01.2020год., Центарот за контрола на заразни болести и превенција на САД, CDC jа објави ажурираната листа на земји во кои ризикот од проширување на заразата од COVID-19  е на високо ниво. Во новата листа на CDC, во категоријата на високо ризични земји  се наведени:

- Кина (со исклучок на специјалните административни региони – Хонгконг и Макао);

- Иран;

-Земјите во Шенген просторот: Австрија, Белгија, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Исланд, Италија, Латвија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Норвешка, Полска, Португалија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска, Швајцарија вклучуваќки ги и Монако, Сан Марино и Ватикан;

- Обединетото кралство (Англија, Шкотска, Велс, Северна Ирска);

- Република Ирска и

-Бразил

-Јужна Африка.

На странските државјани (со исклучок на иземените лица наведени погоре), кои во изминатите 14 дена пред нивниот влез во САД, биле физички присутни во овие земји, им е забрането да влезат во САД.

Оваа листа е објавена на следниот линкhttps://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/from-other-countries.html

- Со цел да се намали ширењето на КОВИД-19, да се обезбеди поголема заштита на федералната работна сила и лицата со кои комуницираат, како и да се заштитат оние кои патуваат и работат во транспортната индустрија, пртеседателот на САД, Џ. Бајден донесе и две извршни наредби:

- Извршна наредба за заштита на федералната работна сила и задолжително носење маска, од 20.01.2021:  

https://p-idms-app-unclassified.int2.mnr.gov.mk/IDMS/mfaidms.nsf/xDocument.xsp#gallery-4 ; и

-Извршна наредба за унапредување на безбедноста од COVID-19 при домашните и меѓународните патувања, од 21.02.2021год. 

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2021/01/21/executive-order-promoting-covid-19-safety-in-domestic-and-international-travel/ 

 

ТАЈЛАНД

 

 

Задолжителна обврска за негативен ПЦР тест 72 часа пред полетување и карантин о д 14 дена.

 

Имајќи во претвид тоталната промена на режимот на движење на Тајланд, подетална информација е потребна.

 

 

Почнувајќи од  01 октомври 2020 година, „Катар ерлајнс“ ќе започне да лета за Тајланд.

 

 

Мора да се контактира амбасадата на Тајланд во Анкара за да добиете CEO и Виза (ако ви треба)

 

 

Да се достават документи за СЕО најмалку 10 дена пред поаѓањето, вклучително и

 

 

1. Образец за декларација,

 

 

2. Резервација на билет

 

 

3. Резервација на алтернатива за карантин за 14 дена,

 

 

4. Полиса за осигурување во вкупна покриеност од 100.000 US Долари, и мора јасно да наведе дека опфаќа и КОВИД-19 за време на целиот престој во Тајланд.

 

 

Исто така, мора да добиете:

 

 

1. Здравствен сертификат  за КОВИД-19 што се издава не повеќе од 72 часа пред поаѓањето.

 

 

2. Здравствен сертификат Fit-to-Fly кој се издава не повеќе од 72 часа пред поаѓањето.

 

 

Апликантите мора да ги претстават следниве документи при Check In;

 

 

1. СЕО (Ќе биде дадена од Тајландската Амбасада)

 

 

2. Здравствен сертификат КОВИД – 19 што се издава не повеќе од 72 часа пред поаѓањето.

 

 

3. Здравствен сертификат Fit-to-Fly кој се издава не повеќе од 72 часа пред поаѓањето

 

 

4. Осигурување во износ од 100.000 УСД што исто така опфаќа третман на КОВИД-19 во текот на целиот престој во Тајланд. https://www.caat.or.th/th/archives/51887

Тајланд дозволува влез на следниве категории: дипломати и нивните семејства, носители на работни дозволи и нивните семејства, доколку се работи за сопруг/а, дете, родител на граѓанин на Тајланд, доколку е неопходен итен медицински третман во Тајланд, доколку се работи на странец студент. По пристигнување следи 14-дневен карантин на сопствен трошок.

Транзит низ територијата на Тајланд не е дозволен.

 

ТУРЦИЈА

При авионски патувања кон Турција

Сите патници на 6 (шест) годишна возраст и постари имаат обврска да приложат медицинска потврда со негативен резултат од ПЦР тест, направен 72 часа пред заминувањето со авионски лет за Турција. Патниците кои нема да приложат медицинска потврда со негативен резултат од ПЦР тест, нема да бидат прифатени на авионскиот лет кон Турција. Оваа обврска не се однесува на патниците кои само транзитираат преку турските аеродроми. Обврската за приложување на медицинска потврда со негативен резултат од ПЦР тест, не се однесува на авионскиот екипаж.

При патувања по сувоземен пат или морски патишта

При патувања во Турција со автомобили или преку морски патишта, патниците кои што нема да приложат медицинска потврда со негативен резултат од ПЦР тест при пристигнување на граничните премини на Република Турција, ќе се упатуваат во домашен карантин на пријавената адреса за престој (куќа, хотел, и др.). Ако немаат декларирано место за престој, ќе бидат упатени во карантин во местата, одредени од страна на Покраинските дирекции за здравје. По изминати 7 дена во карантин ќе се врши PCR тест и согласно  резултатот, 7 дневниот карантин ќе престане или ќе продолжи во согласност со упатствата на Министерството за здравство.

Исклучоци: Изземени од обврската за приложување на негативен резултат на PCR тест (SARS-CoV-2), се следниве категории : авионски екипаж, професионални возачи на камиони и патниците во авионски транзит.

 Наведените мерки ќе продолжат да се применуваат до 14 април 2021 год.

 

ВАЖНО:

Нова мерка со важност од 15 март 2021 година

Сите лица на 6 (шест) или над 6-годишна возраст кои авионски ќе патуваат во Турција, почнувајќи од 15 март 2021, имаат задолжителна обврска 72  часа пред полетување да го пополнат „Формуларот за влез во Турција“ на следниов линк: https://register.health.gov.tr/.

Пополнувањето на наведениот формулар ќе се контролира од страна на авиокомпаниите преку мобилните уреди на патниците или со прикажување на испечатен примерок.

 

Обврската не важи за патниците кои транзитираат или вршат трансфер.

УКРАИНА

Претседателот на Украина, В. Зеленскиј најави измени за влез во Украина, кои се очекуваат во наредниот период. Сега за сега странците и лицата без државјанство можат да ја преминат државната граница за да влезат во Украина, доколку имаат:

- полиса за осигурување издадена од осигурителна компанија регистрирана во Украина или странска осигурителна компанија што има претставништво во Украина или договорна врска со осигурителна компанија - партнер во Украина и ги покрива трошоците поврзани со третманот на КОВИД-19, и важи за периодот на престој во Украина.

 

- периодично се составува листа на земји со број на заболени од КОВИД-19  и во зависност од зоната во која се наоѓа државата (црвена, зелена) се одредува по потреба самоизолација, со одредени услови на нејзино прекинување, доколку не се поседува негативен  ПЦР тест не постар од 48 часа.

 

 

Лицата кои подлежат на самоизолација, по преминувањето на државната граница се должни да инсталираат и активираат соодветна мобилна апликација Дій вдома“ (седи дома). Ако е невозможно да се инсталира апликацијата, лицето  се носи под државна опсервација .

 

Листата на држави со заболени од КОВИД-19 со состојба на 5 февруари 2021 година, се наоѓа на сајтот на министерството за здравство на Украина, но на украински јазик

 

https://moz.gov.ua/article/news/informacija-schodo-kilkosti-aktivnih-vipadkiv-covid-19-na-100-tis-naselennja-stanom-na-

 

или на англиски јазик, на објавената листа на држави кои се наоѓаат во црвена и зелена зона:

 

https://visitukraine.today/

 

УНГАРИЈА

Важноста на режимот на рестриктивни мерки за прекугранично движење и влез во Унгарија поради Ковид -19, воспоставен со владиниот декрет број 407/2020 (VIII.30.) од 30 август 2020г. а дополнет со владините декрети број 408/2020 и  432/2020 и 166/2021 е продолжена до 19 април 2021 година.

Со мерките, Унгарија привремено ја обновува погранична внатрешна контрола на Шенгенските граници, а претходниот систем на класификација на државите (црвена, жолта, зелена) се укинува.

 

По правило, на лицата кои не се државјани на Унгарија не им се дозволува влез заради престој во Унгарија.

 

По исклучок, лицата кои не се државјани на Унгарија, имаат право да бараат ослободување од располагањата, а надлежниот полициски орган на соодветниот граничен премин (за Меѓународниот аеродром во Будимпешта Лист Ференц надлежна е полициската станица на XIII кварт при главната полициска станица на Будимпешта) има право да дозволи влез, доколку барателот потврди дека целта на влезот е:

а) присуство на судска или службена постапка во Унгарија, и тоа го потврди со документ издаден од Суд или Служба во Унгарија,

б) бизнис или друго вршење работа чија причина ќе ја потврди со писмо покана централен владин административен орган или автономно тело на јавната администрација,

ц) медицинска грижа докажана со налог од медицинска институција или друга соодветна медицинска потврда,

д) постоење на образовен/научен однос за студент/ученик или присуство на испит, и тоа го потврди образовна институција со документ,

е) патување во персонален сообраќај во врска со извршување на транспортна работа доколку задачата за транспорт треба да се изврши од почетното место и до тамо треба некако да се стигне или доколку е извршена задачата и потоа треба да стигне дома, и тоа го потврди работодавателот со документ,

ф) учество на фамилијарен настан (свадба, крштевка, погреб),

г) нега, згрижување на роднина согласно Граѓанскиот законик, Закон број V од 2013 година,

х) учество на меѓународен спортски, културен, односно верски настан од истакната важност, или

и) причина различна од наведените од а) до х) за која може да се даде ослободување.

 

Барањето може да се поднесе:

а) исклучиво електронски, на унгарски јазик, односно на англиски јазик

б) со овластување преку овластено законско правно лице или лице кое е овластено со приватен документ со целосна доказна моќ.

Доколку во исто време и со иста причина за влез повеќе лица сакаат да влезат, со нивно овластување, едно овластено лице може да поднесе барање. Во случај на влез во исто време и причина за лица кои живеат во исто домаќинство со барателот, доволно е пополнување на едно барање.

 

Во барањето е потребно да се наведе:

- целта за влез (од горенаведените), документот за идентификација со кој е планиран влезот и бројот на истиот, како и потребно е да се приложи:

- копија од документот како потврда на целта на влезот, доколку има можност за тоа,

- овластувањето, доколку барањето се поднесува по пат на овластување.

 

Барањето може да се поднесе исклучиво

а) електронски преку портал за фирми или портал за клиенти, преку кои се испраќа формулар

б) доколку нема можност за портал на фирма или портал за клиенти, на интернет страницата на полицијата (police.hu) може да се најде интелигентниот формулар, кој треба да се пополни и испрати.

Полицискиот орган го одбива барањето доколку:

а) се појави сомнеж во врска со целта на влезот

б) влезот е ризичен поради

ба) епидемиолошки,

бб) јавно безбедносни или

бц) национално безбедносни причини.

 

Доколку се поднесе жалба против решението на полицискиот орган, истото го разгледува Главната полициска станица на Регионот (главниот град).

 

При влез на територијата на Унгарија, во интерес на потврдување на основаноста на барањето, лицето кое е ослободено од забраната за влез (лице со дозвола) е должно на полицаецот на должност, на повик да го покаже оригиналниот документ кој бил поднесен - документ за потврда на основаноста.

Доколку лицето со дозвола не го покаже оригиналниот документ за потврдување на основаноста или при влезот се појави сомнеж за кредибилетот на истиот, влегувањето ќе се одбие.

На лицето со дозвола кое сака да влезе му се врши медицинска контрола при влегувањето во Унгарија, истата треба да ја трпи при што:

а) доколку при истата се утврди сомнеж за заболување од COVID-19 нема да биде пуштено да влезе на територијата на Унгарија,

б) доколку не се појави сомнеж за заболување од COVID-19 истото ќе биде сместено во задолжителен 10 (десет) дневен карантин, чие место го одредува епидемиолошката власт или во официјален домашен карантин.

На барање на лицето кое е во карантин, епидемиолошката власт која е надлежна за издавање наредба за карантин има право да му дозволи да направи два молекуларно биолошки тестови, SARS-CoV-2 тестови, согласно со правилата за стручна медицина, со разлика од 48 (четириесет и осум) часови помеѓу испитувањата во рок од 5 (пет) денови во интерес да биде ослободено од карантин. Доколку молекуларно биолошките тестови, SARS-CoV-2 тестови покажат дека во организмот на лицето кое се наоѓа во карантин нема присуство на корона вирусот SARS-CoV-2 за време на испитувањето, епидемиолошката власт надлежна за издавање наредба за карантин има право да го ослободи лицето од карантин.

 

Овој декрет нe важи за:

а) преминувањето на границата во товарниот сообраќај,

б) преминувањето на границата согласно член 6/А§, став (2) од Законот за патување во странство број XII од 1998 година со дипломатски пасоши, како и

ц) за лицата кои при влез во Унгарија веродостојно докажат дека во претходните 6 (шест) месеци пред да сака да ја премине границата ја прележал болеста COVID-19.

 

Регулатива за лицата кои транзитираат преку Унгарија

Лицата кои немаат унгарско државјанство може да влезат на територијата на Унгарија со цел за транзит, доколку при влегувањето подлежат на медицинска контрола и при истата не се појави сомнеж за инфекција.

Понатамошни услови за влез се, лицето кое нема унгарско државјанство и пристигнува од странство:

а) да ги има условите за влез пропишани во кодексот за погранична контрола на Шенген зоната,

б) да обезбеди веродостоен доказ за целта на патувањето и државата дестинација, како и

ц) да докаже дека му е обезбеден влез во државата соседна на Унгарија на рутата кон државата дестинација каде му е планирано патувањето.

Лицата кои немаат унгарско државјанство и влегуваат на територијата на Унгарија при транзитирањето низ територијата на Унгарија може да се движат исклучиво по задолжителната рута и може да застанат надвор од одредените места за одмор единствено поради исклучителни причини кои се јавуваат при транзит, како што се здравствени или технички причини, а должни се да ја напуштат територијата на Унгарија во рок од 24 (дваесет и четири) часа.

Капетанот на Државната главна полициска станица ги одредува и објавува на официјалната веб страница на полицијата граничните премини за влез и излез при транзит, рутата на транзитот, местата на одмор и времето за кое треба да се напушти територијата на Унгарија.

 

Правила за патување помеѓу претпријатија во деловен однос

Лицето кое пристигнува од странство, од територија на државите одредени од министерот за јавна безбедност може да влезе на територијата на Унгарија доколку е директор или вработен во деловна организација која е евидентирана во една од државите одредени од министерот за јавна безбедност и која истовремено е во деловен однос согласно член 4§, точка 23 од Законот за друштвен данок и данок на дивидента број LXXXI од 1996 година со барем една од евидентирани деловни друштва во државите одредени од министерот за јавна безбедност.

Влезот без ограничување е можен доколку лицето го докаже фактот дека целта на патувањето е деловно.

 

Регулатива во однос на натпреварувачите, спортските стручни лица, односно учесниците на спортски настани

Лицата кои не се унгарски државјани можат да влезат на територијата на Унгарија, и тоа:

а) учесниците на меѓународни спортски настани кои се организирани во Унгарија, но не и гледачите,

б) лицата кои имаат именувани покани од официјални организатори на спортски настани организирани во Унгарија,

ц) поканетите лица од унгарските спортски организации или националната спортска федерација,

ца) учесници со дозвола за натпреварување,

цб) спортски стручни лица, како и

цц) посредници во спроведувањето на спортските настани,

доколку имаат потврда на унгарски или англиски јазик дека во нивниот организам немало присуство на вирусот SARS-CoV-2 кога биле извршени двата молекуларно биолошки тестови, SARS-CoV-2 тестови согласно стручните здравствени регулативи, а тестовите треба да не бидат постари од 5 (пет) дена пред планираниот влез во Унгарија, со разлика од најмалку 48 (четириесет и осум) часа.

Лицата може да влезат на територијата на Унгарија и тогаш доколку, земајќи го предвид протоколот на Европската фудбалска федерација, имаат потврда на унгарски или англиски јазик за направен молекуларно биолошки тест, SARS-CoV-2 PCR тест 3 (три) дена пред спортскиот настан кој покажува дека немало присуство на вирусот SARS-CoV-2 во организмот кога бил извршен тестот.

Владата може да донесе друг декрет за епидемиолошки регулативи во однос на истакнати спортски настани.

 

Регулатива за унгарските државјани и членови на нивни семејства кои не се унгарски државјани, како и странски државјани со постојан или дозволен престој во Унгарија 

Унгарските државјани при влез во Унгарија подлежат на медицински преглед на граничниот премин. По влезот, тие со решение од епидемиолошките власти заминуваат во задолжителен десет дневен (10 дневен) официјален домашен карантин (по исклучок, во задолжителен официјален државен карантин) кој може да биде скратен доколку лицето, на негово барање во меѓувреме направи и прикаже два последователни негативни молекуларни биолошки тестови (SARS-CoV-2 PCR тестови) во рок од 5 (пет) дена, а меѓу двата теста поминале барем 48 (четириесет и осум) часа.

 

Не се признаваат тестови направени во странство, или претходно.

 

Горенаведениот режим се однесува подеднакво и на:

-членовите на семејствата на унгарски државјани, независно од државјанството;

-сите лица со постојан престој во Унгарија и членовите на нивните семејства, што треба да го докажат со правни документи;

-сите лица кои имаат дозвола за престој на територијата на Унгарија издадена од унгарските власти со важност повеќе од 90 (деведесет) дена, која при влезот ќе ја покажат; и

 

-прoфесионални спортисти и други кои работат во унгарски спортски организации, кои се враќаат во Унгарија по учество на меѓународен спортски настан, што го докажуваат со официјални документи.

 

 

ФИНСКА

 

 

На 5 ноември, Финската Влада донесе одлука за ограничувања за влез во земјата, која ќе стапи на сила во понеделник, 9 ноември.

 

 

Сите постојни ограничувања за влез ќе продолжат до 22 ноември. Целта е дотогаш да бидат во сила новите мерки за здравствена безбедност.

 

 

Ограничувањата ќе бидат укинати за жителите на Сингапур кои патуваат од нивната матична земја до Финска. Ограничувањата за влез ќе бидат укинати и за жителите на специјалните административни региони во Хонг Конг и Макао кои патуваат од овие региони кон Финска, под услов реципроцитетот да биде потврден од Советот на Европската унија.

 

 

Одлуката ја применува граничната вредност на најмногу 25 нови случаи на заболување на 100.000 лица во претходните 14 дена. Разликите во епидемиолошката состојба во Финска и другите европски земји, како и новото забрзување на ширењето на инфекциите, бараат контроли на внатрешната граница сè додека не се стават на располагање новите мерки на здравствена безбедност до потребниот степен.

 

 

Внатрешната контрола на границата е вратена за сообраќајот помеѓу Финска и сите земји на Шенген.

 

 

Ограничувањата на сообраќајот на внатрешните граници се во сила за сообраќајот помеѓу Финска и Австрија, Белгија, Чешка, Данска, Естонија, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Исланд, Италија, Латвија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Норвешка, Полска, Португалија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска и Швајцарија, со одредени исклучоци.

 

 

Патниците можат да го скратат периодот на самоизолација според нивното дискреционо право, доколку направат два доброволни теста КОВИД-19.

 

Допол нително: Финската влада донесе одлука за продолжување на времетраењето на ограничувањата/забраната за влез на странски државјани во Финска. Одлуката се однесува на ограничување/забрана за влез на внатрешните граници (кон земјите членки на Шенген) и на надворешните граници (кон трети земји) во периодот од 11 јануари до 09 февруари 2021.

 

Досегашните рестрикции се воглавно задржани и во новата одлука, со мали промени во режимот за надворешните граници (повторно  рестрикции за Јапонија и Јужна Кореа).

 

Промени за условите за влез на македонски државјани во Финска нема. Генералното правило е дека влезот за македонските државјани е забранет освен за предвидените исклучоци.

 

 

 

 

ФРАНЦИЈА

 

 

Услови за влез и транзит

 

 

 

Франција не дозволува влез на државјани од Северна Македонија, освен ако не спаѓаат во една од долунаведените категории:

 

 

 

 

 

1.      Државјанин на трета замја носител на докумeнт за престој или на важечка француска/еврoпска виза за долг престој кој има постојано живеалиште во Франција или кој транзитира низ Франција со цел да пристигне/се врати во постојаното место на живеење во земја членка на ЕУ  (како и во Андора, Исланд, Лихтенштајн, Монако Норвешка, Сан Марино, Швајцарија и Ватикан) и единствено доколку патувањето се случило пред 31 јануари 2021 година или било мотивирано согласно рестриктивните мерки за излез од Франција.

 

2.      Британски државјанин и членови на семејството во согласност со Договорот за повлекување на Обединетото кралство на Велика Британија и Северна Ирска од ЕУ и единствено доколку патувањето се случило пред 31 јануари 2021 година или било мотивирано согласно рестриктивните мерки за излез од Франција

 

3.      Државјани на трета земја носители на виза за долг престој издадена по основ на семејно обединување или семејно обединување на бегалци кои се корисници на одредбите за заштита на апатриди.

 

4.      Медицински лица, странски истражувачи или ангажирани по основ на стажирање, а кои се вклучени во борбата против Ковид-19.

 

5.      Државјани на трета земја кој поседува виза за долг престој  “Пасош за таленти”.

 

6.      Студент кој престојува во Франција со цел да го следи вториот семестар во високообразовна институција; истражувач  кој поседува покана од страна на истражувачка лабораторија  за активности кои налагаат исклучиво физичко присуство.

 

7.       Вработени во сувоземниот, воздушниот и поморскиот сообраќај и подизведувачи од транспортните услуги, вклучително и возачи на возило за превоз на стоки наменети за Франција или со транзит низ Франција, како и за лица  чија појдовна точка за извршување на овие активности е Франција.

 

8.      Странски државјанин кој извршува дипломатска или конзуларна мисија, како и мисија во меѓународните организации со седиште или претставништво во Франција, како и членови на најтесното семејство (сопруг/сопруга и нивните деца). Странски државјани кои престојуваaт во Франција поради неодложен професионален мотив и по налог на државата чиј државјанин е.

 

9.      Државјанин на трета земја кој е во транзит до 24 часа во меѓународна зона.

 

 

 

За условите за влез, процедурите и здравствените мерки поврзани со Ковид-19 во Франција, дополнителни информации на следниот линк:

 

 

 

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

 

 

 

 

 

ЗА ЛИЦАТА КОИ ПРИСТИГНУВААТ ОД РСМ (ОДНОСНО ГИ ИСПОЛНУВААТ ГОРЕНАВЕДЕНИТЕ УСЛОВИ ЗА ВЛЕЗ ВО ФРАНЦИЈА) НЕОПХОДНО Е ПРЕД ПАТУВАЊЕТО:

 

 

 

-ДА ПРИЛОЖАТ НЕГАТИВЕН ПЦР ТЕСТ, НЕ ПОСТАР ОД 72 ЧАСА (Деца под 11 години се изземени). Не е исклучена можноста при влез во Франција повторно да бидат подложени на антигенско тестирање.

 

 

 

-ДА ЈА ПОПОЛНАТ ПОТВРДАТА ЗА ПАТУВАЊЕ КОЈА МОЖЕ ДА СЕ НАЈДЕ НА СЛЕДНИОВ ЛИНК и ДА ПОТПИШАТ ИЗЈАВА ДЕКА ЌЕ ОСТАНАТ ВО ДОМAШНА ИЗОЛАЦИЈА ВО ТРАЊЕ ОД СЕДУМ ДЕНА, ПО КОЈ ПЕРИОД СЕ ДОЛЖНИ ДА НАПРАВАТ НОВ ПЦР ТЕСТ, кои можат да се најдат на следниов линк:

 

 

 

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

 

 

 

 

 

ХОЛАНДИЈА

ЕУ-забраната која се однесува на ограничување за сите несуштински патувања од страна на државјани од трети земји, усвоена од страна на Владата на К.Холандија, продолжува.

Исклучоците од забраната за патување се наведени тука: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/exemptions-to-the-entry-ban. Пред патување кое спаѓа во категориите на исклучоци, потребно е да се контактира Амбасадата на Кралството Холандија во Република Северна Македонија.

За патување во Холандија, лицата од 13 годишна возраст па нагоре потребно е да поседуваат негативен резултат од Ковид-19 тест, кој може да се докаже со:

-         Негативен резултат од PCR тест од чиј примерок е земен не повеќе од 24 часа пред бордингот  или

-         Негативен резултат од PCR тест чиј примерок е земен не повеќе од 72 часа пред пристигнувањето во Холандија и негативен Рапид тест чиј примерок е земен не повеќе од 24 часа пред бордингот.

Повеќе детали за потребните тестови во зависност од начинот на патување се наведени тука: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/mandatory-negative-test-results-and-declaration

Покрај негативен резултат од Ковид-19, потребна е пополнета и потпишана Декларација за негативен тест, која мора да биде во печатена форма, достапна наhttps://www.government.nl/documents/forms/2020/12/04/coronavirus-negative-test-declaration-form.

 

По пристигнувањето во Холандија, потребен е карантин во времетраење од 10 дена. Информации за исклучоците од карантин се достапни на: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/self-quarantine/exemptions.

 

ХРВАТСКА

 

Препораки (мерки) за привремена забрана на преминување на државната граница на Република Хрватска – Одлука на Штабот за цивилна  заштита на Р.Хрватска  (1-15 април 2021г.)

Новата усвоена Одлука наШтабот за цивилна  заштита на Р.Хрватска од 1 април 2021 година, односно Препораките на Фондот за здравство на РХ, за привременa забрана за преминување на граничните премини, се однесува на граѓани  на земјите членки на ЕУ, шенген зоната и граѓани од т.н трети земји.

Државјани на трети земји, кои не се членови на семејство на државјани членки на шенгенски простор и држави придружени на шенгенски простор, ниту се личности со долгорочен престој на основа на Директивите на Советот 2003/109/ЕЗ од 25 ноември 2003 година за статус на државјани од трети земји со долгорочен престој и личности кои имаат право на престој врз основа  на други директиви на ЕУ или национални права или кои имаат национални долгорочни визи, влезот во Република Хрватска ќе им се одобри само во случај на нужни патувања.

Исклучоци кои се однесуваат на нужни патувања се:

-       здравствениработници, здравствениистражувачи во здравството и работници кои се грижат за стари

-       прекуграничниработници;

-       Лица во сообраќаен сектор

-       Дипломати, лица од меѓународни организации и  лица кои доаѓаат со покана на меѓународна организација каде е потребна физичка присутност за добро функционирање на тие организации, воени и полициски лица, хуманитарни работници и лица за цивилна заштита при извршување на своите должности.

-       Транзитни патници со обврска да ја напуштат Р. Хрватска во рок од 12 часа

-       Лица кои патуваат поради школување

-       Морепловци

-       Лица кои патуваат поради туристички причини и имаат потврда за платено сместување во хотел, камп, приватно сместување или наем на пловни објекти или друг облик на туристичко сместување или се сопственици на куќа или пловни објекти во Република Хрватска

-       Лица кои патуваат поради неодложни лични/семејни причини, деловни причини или имаат друг економски интерес.

-       Личности кои поднеле барање за престој и работа, вклучувајќи ги дигиталните номади со услов надлежно тело да донесе позитивна одлука врз основа на нивното барање.

 Лицата кои планираат да се задржат повеќе од 12 часа во Р. Хрватска ќе им се овозможи во следниве случаи:

-          Поседување на негативен ПЦР тест или брз антигенски тест на SARS-CoV-2 кој е наведен на Заедничка листа на брзи антигенски тестови кои меѓусебно ги признаваат државите членки на ЕУ, а која ја објавува Европската комисија, ако резултатот не е постар од 48 часа од моментот на тестирање до доаѓањето на граничниот премин. Доколку се работи за брз антигенски тест, во тој случај дозволен е престој во Р. Хрватска 10 дена, каде по 10-от ден е потребно повторно да се направи тестирање.

-          Поседување на потврда за вакцинација за лица кои пред повеќе од 14 дена примиле втора доза на вакцина против COVID -19. Исклучок, доколку се работи за вакцина која се прима само во една доза, потребна е потврда за примање на една доза дека истата е примена пред повеќе од 14 дена за преминување на границата.

-          Поседување на позитивен ПЦР тест или брз антигенски тест со кои се потврдува дека лицето се опоравило од инфекција од вирусот SARS-CoV-2, при што тој тест е направен пред 180 дена, а постар е 11 дена од денот на доаѓање на граничниот премин или со прикажување на потврда за преболена болест COVID-19 која ја издава доктор.

-          Одредување на самоизолацијаво рок од 10 дена при доаѓање во Република Хрватска доколку лицата не се во можност да направат ПЦР или брз антигенски тест наSARS-CoV-2 .

 Лица кои доаѓаат во Република Хрватска поради хуманитарни причини поврзани за помош на погодените подрачја од земјотрес (Сисачко-мославачка жупанија, Загребачка жупанија и Карловачка жупанија) можат да влезат во Република Хрватска со претходна согласност од Штабот за цивилна заштита на Република Хрватска без исполнување на епидемиолошките услови.

 Деца помлади од седум години кои патуваат во придружба на родители/старатели се изземени од обврската за прикажување на негативен резултат и самоизолација ако родителите/старателите поседуваат негативен ПЦР или брз антигенски тест, односно потврда за вакцинација или преболена болест на COVID-19.

 

 

Сите патници кои влегуваат во Република Хрватска им се препорачува претходна најава за влез да ја направат на следнава апликација https://entercroatia.mup.hr.

 

ЦРНА ГОРА

Врз основа на актуелната состојба со вирусот COVID 19, министерството за здравство на ЦГ, донесе нови епидемиолошки мерки кои ќе важат од 30 април 2021 година до  7 мај 2021 година.

Со новите мерки  остануваат  исти условите за влез за државјани на Република Северна Македонија во Црна Гора, односно нашите државјани ќе може да влегуваат во Црна Гора слободно без поседување на  негативен ПЦР тест или позитивен серолошки ИГГ тест, или потврда за примена втора доза вакцина 7 дена пред влезот во Црна Гора.

Исто така во прилог е страната на Владата на ЦГ  на која се наоѓаат комплетно ажурираните најнови мерки и препораки на Министерството за здравство на Црна Гора, со цел сузбивање на пандемијата предизвикана со COVID 19.

 

www.covidodgovor.me

 

 

 ЧЕШКА

Услови за влез на македонски државјани во Чешка, важечки од 5 февруари 2021.

Поради ситуацијата со COVID-19, и натаму е на сила забраната за влез во Чешка за државјани од трети земји, што значи и за македонски државјани.

Забраната не важи за оние македонски државјани што имаат регулиран престој во Чешка или пак поседуваат работна или студентска виза, како и при патувања поврзани со витални потреби (лекување и сл.).

Од 5 февруари, 2021 г., македонските државјани кои се изземени од забраната за влез во Чешка (имаат регулиран престој во земјата или пак поседуваат работна или студентска виза, како и при патувања поврзани со витални потреби), за да може да влезат во Чешка, треба да ги исполнуваат/почитуваат следните услови/мерки:

 

-пред патувањето да пополнат и испратат соодветен електронски формулар за патувањето, познат како příjezdový formulář или public health passenger locator form, достапен на следниот линк (https://plf.uzis.cz/) - по испраќањето, на контакт електронската адреса се добива одговор, што треба да се отпечати и носи со себе,

 -да поседуваат негативен PCR не постар од 72 часа,

-по пристигнувањето во Чешка, задолжителен карантин, кој  може да се прекине најрано после пет дена, со нов PCR тест чиј резултат е негативен,

-на отворено да носат соодветна маска (респиратор) FFP2, најмалку десет дена по пристигнувањето.

Во случаи на патувања поврзани со витални потреби (лекување и сл.), задолжителна е покана од здравствена установа во Чешка, во која мора да биде наведен периодот на лекување (третман) и податоци за лицето/лицата што се лекуваат, односно лицата во придружба.

Подетални информации се достапни на следните линкови:

 

Coronavirus - Information of MoI - Ministry of the interior of the Czech Republic (mvcr.cz)

 

https://www.mvcr.cz/mvcren/file/rules-for-entry-and-return-to-the-czechia.aspx

 

https://www.mvcr.cz/mvcren/file/conditions-for-entry-of-persons-to-the-territory-of-the-czech-republic-in-accordance-with-the-ministry-of-health-protective-measure.aspx

 

 

 

ВАЖНА НАПОМЕНА ЗА ВОЗАЧИТЕ НА ТОВАРНИ ВОЗИЛА:

 

Од 14 февруари 2021 година, цела Чешка и Словачка се познати како таканаречена „област на варијанти на вируси“. Затоа, оттогаш има забрана за влез и транспорт од Чешка и Словачка до Германија со само неколку исклучоци. Дозволено е влегување за персонал вклучен во транспорт на стоки и друг неопходен персонал за транспорт. Сепак, на границата меѓу Чешка и Германија, мора да се презентира негативен тест за корона не постар од 48 часа и електронска регистрација за влез (на www.einreiseanmeldung.de). Според барањата на чешката влада, во такви случаи мора да биде достапен резултат од тест за корона стар не повеќе од 36 часа при влегување во Чешка. Покрај тоа, во моментов се вршат гранични контроли на границата меѓу Германија и Чешка и Австрија. Затоа, не заборавајте да ги набудувате тековните информации за условите за влез, како и за применливите обврски за регистрација, тест за корона и карантин.

 

ШВАЈЦАРСКАТА КОНФЕДЕРАЦИЈА

 

 

Нови мерки за влез во Швајцарската Конфедерација 08.02.2021

 

 

Како одговор на пандемијата со COVID-19, почнувајќи од 08.02.2021, Швајцарската Сојузна Влада донесе нови правила/регулативи за патници кои влегуваат во земјата.

 

Сеуште е во сила забраната за влез на државјани од трети земји (вклучително и РС Македонија), заради туристички престој. Лице со македонско државјанство може да влезе во Швајцарија само доколку поседува валидна виза за влез, регулиран престојдржавјанство да друга земја членка на ЕU/EFTA или посебна дозвола која ја издава Амбасадата во Приштина поради некој основ или неодложна/итна причина, по претходно поднесено барање: https://www.eda.admin.ch/pristina.

 

 

 

 

Новите правила/регулативи, важат само за горенаведените категории на граѓани, а истите се следните:

 

  1. При влез во Швајцарската Конфедерација, потребно е да се пополни Формулар за Влез, кој може да се најде на следниот линк: https://swissplf.admin.ch/formular.  Деца кои патуваат со возрасно лице, можат да се внесат во истиот формулар.
  2. Потреба од поседување на негативен PCR тест и тоа во следните случаи:

 

·        При влез во Швајцарија по воздушен пат, неопходно е да покажете доказ за негативен тест. Без негативен резултат од тестот, не е дозволен влез во авионот.

 

·        Доколку лице престојува во земја со зголемен ризик од инфекција (моментално РС Македонија не е во таа категорија), во рок од десет дена пред влегувањето во Швајцарија, мора да бидете во можност да покаже доказ за негативен резултат од тестот, дури и ако влезете во Швајцарија со автобус, железница, автомобил и сл.

 

·        Исклучоци се деца под 12-годишна возраст кои не подлежат на условот за тестирање и не им треба доказ за негативен резултат од тестот.

 

·        Возрасни и деца кои поминале време во земја или област со зголемен ризик од инфекција, а потоа влегле во Швајцарија мора да одат во карантин. Земјите и областите со зголемен ризик од инфекција, се утврдени на следниот линк: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#858610174

 

·        РС Македонија, согласно оваа листа не спаѓа во категоријата на високо ризични земји.

 

 

 

Сепак, државјани на РС Македонија (со дозвола за престој во Швајцарија), кои заради извесни причини престојувале, во некоја од земјите или регионите со висок ризик, при враќање во Швајцарија потребно е да ги почитуваат мерките за 10 дневен карантин. Повеќе информации на следниот линк:

 

https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#1355154378.

 

 

 

 

ШВЕДСКА

 

 

Во согласност со препораката на ЕУ за преземање мерки за спречување на ширењето на Ковид 19 шведската влада донесе одлука за продолжување на привремената забрана за влез во Шведска, со важност до 31 март 2021 година. Привремената забрана за влез во Шведска се однесува и се применува само на патници што доаѓаат надвор од Шенген зоната и ЕЕА. Не се однесува на патници внатре во границите на Шенген зоната и ЕЕА.

 

 

 За исклучоците од забраната на влез се одлучува на граничен премин на индивидуална основа врз основа на документацијата за целта на патувањето и предвидените исклучоци од забраната. Затоа е потребно што повеќе документација што ја поткрепуваат  целта и причината за влез во Шведска.

 

 

Шведската влада донесе одлука странските државјани да презентираат негативен COVID 19 (ПЦР или антиген тест) при влез во Шведска. За да биде валиден тестот треба да не е постар од 48 часа. Условот се однесува само на лица над 18 години и ке важи од 06.02.2021 до 31.03.2021 година. Условот не се однесува на шведските државјани и оние кои живеат (имаат постојан престој) во Шведска, лица што обавуваат транспорт на стоки или лица од здравствениот сектор, меѓународната полиција, и тн. Целта е да се намали ризикот од ширење на новите варијанти на вирусот кои се откриени во голем број земји.

 

 

Претходно донесената одлука за забрана за влез во Шведска за државјани од трети земји (вон ЕУ) останува во сила исто така до 31 март 2021 година.

 

 

Повеќе/подетални информации на следните веб страници:

 

 

 https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/

 

 

 https://www.government.se/press-releases/2020/12/temporary-entry-ban-extended-until-31-march-2021-and-amended-due-to-brexit/

 

 

 https://www.government.se/articles/2020/04/faqs--entry-to-the-eu-via-sweden-banned

 

 

 

 

 

Амбасада на Шведска во Скопје: https://www.swedenabroad.se/en/embassies/north-macedonia-skopje/#

 

 

 ШПАНИЈА 

 

 

На 25 октомври 2020г., Владата на Шпанија прогласи состојба на аларм до месец мај 2021, која вклучува и ограничување на слободата за движење од 23 до 6 часот (часовите за ограничување на движењето варираат во секој од одделните региони на Шпанија меѓу 23/24 до 6 часот, освен на Канарските острови каде нема ограничување на движењето). Засега, не е дозволено движење/патување меѓу регионите внатре во Шпанија освен од неоходни причини.

 

 

 

Според одлука на Владата на Шпанија, Orden INT/62/2021 од 28.01.2021 МВР на Шпанија (https://www.boe.es/.../2021/01/29/pdfs/BOE-A-2021-1265.pdf), рестрикциите за влез во Шпанија на граѓани на трети земји, за патувања кои не се неопходни продолжуваат до 28.2.2021г.

 

Модификации од Одлуката има само за одредени трети земји, и тоа: Австралија, Нов Зеланд, Руанда, Сингапур, Јужна Кореја, Тајланд и Кина.

 

За исклучоците, односно категории на граѓани кои се изземени од оваа одлука (https://mfa.gov.mk/mk/page/1706/covid-19), останува на сила задолжително приложување на PCR негативен тест SARS-Cov-2,  ТМА негативен тест (Transcription Mediated Amplification) или LAMP негативен тест (Reverse Transcriptase Loop-Mediated Isothermal Amplification) на шпански, англиски, германски или француски јазик направен во последните 72 часа пред влезот во Шпанија со задолжително пополнување на FCS формуларот (кој се наоѓа на spth.gob.es или мобилната апликација SPAIN TRAVEL HEALTH (SpTH).  Деца помали од 6 години не е потребно да се тестираат.

 

Сите патници што влегуваат во Шпанија, без разлика на државјанството, мораат да пополнат и FCS формулар. Формуларот се пополнува и потпишува на веб-страната spth.gob.es или мобилната апликација SPAIN TRAVEL HEALTH (SpTH), по што се добива тнр. Health QR Code, кој треба да биде презентиран (испечатен или на мобилен телефон), за да биде дозволено продолжување на патувањето.

 

Секој формулар е личен и не е пренослив. Формуларот мора да биде пополнет од секој патник одделно, а во случај на малолетни патници, формуларот може да биде пополнет од нивниот родител/старател, кој е одговорен за дадените податоци.

 

Во самиот формулар е потребно да се прикачи негативниот тест, а оригиналот од истиот да се презентира при влезот (испечатен или на мобилен телефон).

 

За авионски и поморски транзит не е потребен  тест (максимално дозволено задржување во транзит на аеродромот од 24 часа).

 

Не се признаваат како веродостојни останатите тестови за утврдување на активно/пасивно присуство на SARS-Cov-2 како брзи тестови, антитела, антигени, ниту серологија.

 

Останува мерката за задолжителен медицински преглед пред влезот на шпанска територија како мерење на температура, проверка на општата состојба и презентирање на документацијата.

 

Доколку лицето не прикаже негативен тест, ќе следи соодветна санкција, а може да биде одбиен и влезот.

 

Појаснување:

 

 

 

Согласно Oдлука на Владата на Шпанија која важи до 28 февруари 2021, Orden INT/1006/2020 и претходните), за македонските граѓани остануваат на сила рестрикциите за влез во Шпанија освен ако не се дел од следните исклучоци:

 

 

 

-  Резиденти на ЕУ, на земји асоцирани кон Шенген, и на Андора, Монако, Ватикан и Сан Марино

 

-  Носители на долгорочна виза издадена од земја-членка на ЕУ или земји асоцирани кон Шенген.

 

-  Прекугранични работници.

 

-  Здравствени работници, вклучително здравствени истражувачи и стручни лица за нега на стари лица кои одат или се враќаат од вршење на својата работна активност.

 

-  Транспортен персонал, морнари и воздушен персонал неопходен за извршување на воздушни активности

 

-  Дипломатски, конзуларни, меѓународни и воени лица и членови на хуманитарни организации, во извршувањето на нивните функции.

 

- Студенти кои учат во земјите-членки или асоцирани кон Шенген, кои имаат соодветна дозвола или виза.

 

- Високо квалификувани работници чија работа е неопходна и не може да се одложи или да се изврши од далечина, вклучително и учесници во спортски настани на високо ниво што се случуваат во Шпанија. Овие околности мора да бидат оправдани и документирани.

 

- Лица кои патуваат од семејни причини, со доказ за итност.

 

- Лица кои ќе докажат постоење виша сила или неопходна потреба, или чиј влез е дозволен од хуманитарни причини.

 

- Сезонски работници во земјоделскиот сектор.

 

Негативни PCR SARS-Cov-2 или  ТМА тестови при влез во Шпанија, се неопходни за сите граѓани (вклучително и исклучоците) на земјите од висок ризик, во кои во моментов спаѓа и Република Северна Македонија.

 

Практични информации за туристи во Шпанија се достапни на следниот линк: 

 

https://www.spain.info/en/reportajes/informacion-practica-turistas-covid-19-viajar-espana.html

 

Листата на земји од висок ризик за кои е задолжителен PCR негативен тест SARS-Cov-2 на следниот линк:

 

https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2020-14049

 

https://www.mscbs.gob.es/?fbclid=IwAR1fR8mQ310RUWqH81Ikc6biyJlAmvT7TK7xxeYtMDFHlEGbp_q2Vgfcy3E

 

Советуваме, за дополнителни информации, пред патување да се обратите во Амбасадата на земјата во која ќе патувате.

 

 

 

 

МЕКСИКО

 

 

На федерално ниво, за влез во Мексико  не се бара тест за КОВИД-19 и задолжителен карантин, но секоја сојузна држава во зависност од состoјбата со заболени има посебни мерки. Генерално не препорачуваат патувaња кои не се неопходни (туризам и рекреација). При влез во Мексико, граничните власти бараат потврда за оправданоста на патувањето и пополнета изјава која содржи информации за нивната здравствена состојба и податоци за нивните меѓународни патувања во изминатиот период.

 

Повеќе информации за мерките за заштита од КОВИД-19 се објавени на следниот линкhttps://coronavirus.gob.mx/

 

 

Меѓународните аеродроми и гранични премини на Мексико се отворени за патници. Патниците имаат обврска пред патувањето да пополнат online образец за здравствена декларација, да го отпечатат во хартиена форма и да го скенираат QR-кодот што го генерира, по пристигнувањето.

 

 

 

 

 

Линк: https://afac.hostingerapp.com/?__cf_chl_jschl_tk__=b4f4de2d7a2cadb338d4dfc7bfd411280f6e7e39-1612713322-0-AXyG5OpBfHCOki7G50vvubDXhg6EGhJBZJH_serIsAZtB_O4Sc2IHzQwZz-tVn0sPsTaHc45_zl02JJkWOP78vNbgQ9vsdTyYIUGMCH4Awvbm4fFHIfGvcXWnKTMPVpa-lT82whm09xSF5RhW-TOAuoq5rxYtOPzrJ8Rj7L72g3K4VDlyEF3pcED0m5VlW_f2tFbuW_zdnKUUZMx3tdI6HsQkKHE1u27PRnt5fpyBmnqUVsLNWaq_3ijwTvRKbYxtW5YmFJnda0o_oizx7xTmNf7Yu5P3UBrEuWuK705sgm5TmuB8-dvrF7MWp19CGKvwDuD-Q8e8uCBbfdnvTwAX9ubrhgLB0kL0s3yi96EfLg3seTGKtFywR7wDBUZIswncw

 

 

 

 

ЈУЖНА АМЕРИКА

 

 

АРГЕНТИНА

 

 

 

Аргентина го ограничи влезот за повеќето странски патници, освен за нејзини државјани и жители, и враќање, медицински, хуманитарни летови и за туристи од соседните земји.

 

Аргентина ги суспендираше меѓународните патнички летови од пандемиските „погодени области“ (Европа, САД, Јужна Кореја, Јапонија, Кина и Иран) најмалку до 8 ноември.

 

Со примена од 30 октомври, државјаните и жителите на Боливија, Бразил, Чиле, Парагвај и Уругвај може да влезат во Аргентина за да ја посетат метрополитенската област на Буенос Аирес за туристички цели. Влезот ќе биде дозволен само преку пристаништето Буенос Аирес (терминал Букебус) и преку меѓународниот аеродром Езеиза во провинцијата Буенос Аирес. Патувањето во други провинции сè уште не е дозволено.

 

Авиокомпаниите што вршат летови за враќање во странство мора да ги испратат сите информации за патниците до ANAC 12 часа пред поаѓањето. Оваа информација мора да содржи список со патници со броеви на патни исправи, телефонски броеви и адреси каде што секое лице изјавува дека ќе се усогласи со задолжителниот карантин по пристигнувањето.

 

Услови за влез

 

Патниците мора да пополнат декларацијата "Declaración Jurada Electrónica para el ingreso al Territorio Nacional".

 

Сите патници мора да имаат лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR издадено во рок од 72 часа пред пристигнувањето и медицинско осигурување со покритие за трошоците за третман со covid-19. Децата на возраст под 6 години се ослободени од овие барања

 

Карантин

 

Почнувајќи од 15 декември, сите патници кои пристигнуваат во градот Буенос Аирес преку аеродромот Езеиза може да бидат подложени на тестирање на ковид-19 наместо карантин.

 

Сите патници овластени да влезат во земјата и кои имаат важечки медицински сертификат со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR, не подлежат на 10-дневна самоизолација по пристигнувањето.

 

Во моментов има 150.400 активни и 50.188 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

https://eeeuu.cancilleria.gob.ar/en/covid-19-travelling-argentinahttps://ar.usembassy.gov/covid-19/https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/argentina/entry-requirements

 

 

 

 

 

 

 

БОЛИВИЈА

 

 

 

Услови за влез

 

Патниците мора да презентираат лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR издадено во рок од 7 дена пред пристигнувањето, заверено од боливиски конзулат. Патниците без лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR се предмет на карантин.

 

Боливија повторно ги отвори своите граници за комерцијални летови.

 

Карантин

 

Патниците без лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR се предмет на карантин.

 

Во моментов има 47.599 активни  и 11.155 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://bo.usembassy.gov/covid-19-information/

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/bolivia/entry-requirements

 

 

 

 

 

БРАЗИЛ

 

 

 

Бразил бара патникот да има валиден негативен резултат од тестот RT-PCR и да пополни Формулар-здравствена декларација пред поаѓање.

 

Ограничувања за влез

 

На странските државјани им е дозволено влегување во Бразил преку воздушен авионски сообраќај. Ова е предмет на редовни барања за влез.

 

Бразил ги прекина летовите од Велика Британија и Јужна Африка. Државјани на Бразил и сопружници, партнери, деца, родители или старатели на државјанин на Бразил и патници со дозвола за постојан престој издадени од Бразил кои во изминатите 14 дена биле во или транзитирале низ Велика Британија или Јужна Африка им е дозволено да влезат транзит преку Бразил.

 

Во моментов е дозволено влегување на странски патници кои престојуваат до 90 дена.

 

Услови за влез

 

Патниците мора да презентираат лекарско уверение со негативен резултат на тест kovid-19 RT-PCR издадено во рок од 72 часа пред поаѓањето. Деца на возраст под 2 години и деца на возраст под 12 години кои патуваат и се придружени од возрасни лица кои имаат доказ за негативен тест, се изземени од презентирање на резултатот од тестот kovid-19 RT-PCR.

 

Патниците и екипажот на авиокомпанијата мора да пополнат Формулар-декларација за здравствена состојба на патникот во рок од 72 часа по качувањето и да го презентираат по пристигнувањето.

 

Карантин

 

Државјаните на Бразил и нивните сопружници, партнери, деца, родители или старатели кои се државјани на Бразил и патници со дозвола за постојан престој издадени од Бразил кои биле во транзит или транзитирале низ Јужна Африка или Велика Британија во последните 14 дена се предмет на карантин од 14 дена.

 

 

 

Екипажите на авиокомпаниите се предмет на карантин во хотел до нивниот следен лет.

 

Правила за транзит

 

На патниците им е дозволено слободно да транзитираат сé додека не ја напуштат областа на меѓународниот аеродром и сé додека имаат билет за понатамошно патување.

 

 

 

Во моментов има 830.777 активни и 238.532 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/portaria-n-204-de-29-de-abril-de-2020-254499736

 

https://br.usembassy.gov/covid-19-information/

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/brazil/entry-requirements

 

 

 

 

 

ЧИЛЕ

 

 

 

Чиле повторно го отвори својот аеродром, странците-нерезиденти ќе имаат дозвола да влезат во Чиле преку аеродромот во Сантијаго. Патниците мора да имаат важечко лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR, да пополнат санитарен пасош и доказ за полиса за здравствено осигурување и се предмет на карантин.

 

Ограничувања за влез

 

Чиле повторно го отвори својот аеродром, странците-нерезиденти ќе имаат дозвола да влезат во Чиле преку аеродромот во Сантијаго.

 

На сите нерезиденти странски државјани - кои биле во Велика Британија во последните 14 дена - во моментов не им е дозволено да влезат во Чиле.

 

Услови за влез

 

Сите патници, вклучително и државјани и резиденти, мора да имаат медицинско уверение со негативен резултат на тест kovid-19 PCR издадено во рок од 72 часа пред поаѓањето.

 

Аеродромот во Сантијаго започнува да дозволува влез на странски патници; сите патници (од сите возрасти) ќе мора да презентираат три документи пред да се качат на авион:

 

• Да пополнет електронски образец „Доверба на патниците“ (достапен овде или познат и како санитарен пасош), подготвен помалку од 48 часа пред качување во авион;

 

• Доказ за негативен резултат од резултат на PCR од тест направен во рок од 72 часа пред поаѓање; и

 

• Доказ за полиса за здравствено осигурување што обезбедува покритие за kovid-19 и поврзани здравствени проблеми до минимум 30 000 усд за време на престојот на патникот во Чиле.

 

 

 

Карантин

 

Сите патници, вклучително и државјани и резиденти, подлежат на задолжителен карантин од 10 дена по пристигнувањето во Чиле. По 7-миот ден, постои можност да се направи локален PCR-тест за потенцијално скратување на карантинот. Ако резултатот е негативен, карантинот може да се укине.

 

Државјаните и резидентите на Чиле кои во последните 14 дена биле во Велика Британија се предмет на задолжителен карантин од 14 дена.

 

 

 

Во моментов има 22,750 активни и 19,443 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://chilevacontigo.gob.cl/covid-19-coronavirus-outbreak-recommendations/chilevacontigo/2020-03-19/171915.html#

 

https://cl.usembassy.gov/covid-19-information/

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/chile/entry-requirements

 

 

 

 

 

КОЛУМБИЈА

 

 

 

Колумбија ги обнови меѓународните комерцијални летови. Патниците мора да го пополнат образецот Check-Mig

 

Ограничувања за влез

 

Колумбија ги обнови меѓународните комерцијални летови на 19 септември.

 

Од 20 декември, Колумбија ги прекина сите директни летови од и до Велика Британија.

 

Услови за влез

 

Патниците мора да презентираат лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 PCR издадено во рок од 96 часа пред поаѓањето. Сепак, авиокомпаниите може да дозволат качување на патници кои го немаат овој тест, под услов да изјават под заклетва дека не биле во можност да го направат или да добијат резултати во потребната временска рамка. Во овие случаи, колумбиската влада може да побара тестирање и/или изолација по пристигнувањето во Колумбија

 

Патниците мора да го пополнат формуларот Check-Mig и мора да се усогласат со дополнителните здравствени проверки преку мобилната апликација CoronAPP.

 

Карантин

 

Патниците кои пристигнале директно или индиректно од Велика Британија од 13 декември ќе бидат контактирани и ќе треба да се самоизолираат 14 дена. Патниците што пристигнуваат во Колумбија од други дестинации и чие патување започнало во Велика Британија, ќе треба да се самоизолираат 14 дена по пристигнувањето.

 

 

 

Во моментов има 54.300 активни и 57.425 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://coronaviruscolombia.gov.co/Covid19/acciones-19-marzo.html

 

https://co.usembassy.gov/covid-19-information/

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/colombia/entry-requirements

 

 

 

ЕКВАДОР

 

 

 

Патниците може да влезат во Еквадор, но мора да имаат негативен тест RT-PCR и може да бидат предмет на дополнително тестирање на антиген и/или на карантин при пристигнување.

 

Ограничувања за влез

 

Летовите кон Еквадор сега се обновени.

 

Од 22 декември, сите патници кои пристигнуваат од Велика Британија, Австралија, Јужна Африка и ЕУ треба да направат тест за антиген (брз тест) по пристигнувањето на аеродромот.

 

Услови за влез

 

Патниците мора да презентираат пополнет образец-здравствена декларација Health Declaration Form и пополнет образец за имиграција, како и негативен тест за RT-PCR за kovid-19 издаден во рок од 10 дена пред пристигнувањето. Патниците кои не можат да обезбедат PCR тест ќе бидат тестирани на аеродромот на свој трошок.

 

Постојат специјални „патни коридори“ за туристите кои ги посетуваат островите Галапагос. Странците кои сакаат да влезат на островите мора да презентираат негативен тест RT-PCR за kovid-19, направен 96 часа пред датумот на поаѓање кон Еквадор. По пристигнувањето во Еквадор, од туристите може да се побара да направат уште еден тест за PCR, на свој трошок. Туристите, исто така, мора да презентираат повратен лет и документ за безбеден премин („салвокондукто“) издаден од Министерството за туризам за да бидат ослободени од 14-дневна самоизолација на островите. Туроператорите или хотелите се одговорни за уредување на овој документ за безбедно преминување во име на туристите, имајќи предвид дека од посетителите се бара да имаат претходни договори за патување и сместување. Транзитна контролна карта за Галапагос ќе треба да се пополни преку Интернет најмалку 24 часа пред летот. По пристигнувањето во Еквадор, ќе треба да пополните Декларација за здравствениот статус, вклучително и локална адреса.

 

Карантин

 

Пристигнатите патници може да бидат предмет на случајно брзо тестирање на антиген спроведено на аеродромот од страна на Министерството за здравство, без оглед дали е даден негативен тест за ковид РТ-ПЦР. Ако брзиот тест за антиген е позитивен, тие мора да изолираат 10 дена во еден од привремените центри на Министерството за здравство во Кито или во Гвајакил. Од 11 јануари, веќе не е дозволено да се изврши изолација во приватно живеалиште или во хотел.

 

Патниците од Велика Британија, Австралија, Јужна Африка и ЕУ ќе мора да бидат во задолжителна самоизолација 5 дена. Нерезидентите на Еквадор ќе мора да се самоизолираат во хотели утврдени од локалните власти, на свој трошок. Резидентите може да се изолираат во својот дом.

 

Други информации

 

Нормалните пасоши издадени од Еквадор кои истекле на 16 март 2020 година или подоцна се сметаат за валидни до 28 февруари 2021 година. Патниците мора да имаат „потврда за продолжување на важноста на пасошот“ и да патуваат со истечениот пасош.

 

 

 

Во моментов има 29.860 активни и 15.269 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://www.gestionderiesgos.gob.ec/wp-content/uploads/2020/05/Resoluciones-COE-Nacional-28-de-abril-2020.pdf

 

https://ec.usembassy.gov/covid-19-information-ecu/

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/ecuador/entry-requirements

 

 

 

 

 

ФОЛКЛАНДСКИ ОСТРОВИ (Малвини)

 

 

 

Фокландските острови го ограничија влезот на сите патници кои не се жители или носители на работни дозволи.

 

Ограничувања за влез

 

Фокландските Острови го ограничија влезот за сите патници, освен жителите што се враќаат, носителите на работните дозволи и оние со статус на Фолкландските Острови (Малвини). Може да влезат и патници кои имаат официјален бизнис со владата на Фокландските Острови со доказ за овластување.

 

Карантин

 

Сите патници кои пристигнуваат на Фокландските Острови се предмет на карантин од 14 дена.

 

 

 

Во моментов има 15 активни и 0 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/falkland-islands/entry-requirements

 

 

 

 

 

ФРАНЦУСКА ГВАЈАНА

 

 

 

Француска Гвајана го ограничи влезот на сите странски државјани.

 

Ограничувања за влез

 

Француска Гвајана го ограничува влезот на повеќето патници до ново известување.

 

Ќе им биде дозволен влез само на патници кои можат да докажат дека влезот е од итни семејни/работни причини и од нив ќе се очекува да пополнат travel certificate и да обезбедат доказ.

 

Услови за влез

 

Сите патници постари од 11 години мора да покажат негативен резултат од тестот за kovid-19 издаден во рок од 72 часа пред поаѓањето за Француска Гвајана.

 

Патниците исто така мора да обезбедат самоовластен документ со кој се потврдува дека немаат симптоми на ковид и дека според нивно знаење не биле во контакт со некое лице кое е потврдено позитивно во последните 14 дена.

 

Авиокомпаниите ќе одбијат влез на секој оној кој нема да достави доказ за негативен резултат и самоовластен документ.

 

 

 

Во моментов има 6.381 активен случај и 80 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/french-guiana/entry-requirements

 

 

 

 

 

ГВАЈАНА

 

 

 

Гвајана ги обнови комерцијалните летови. Патниците мора да презентираат негативен тест kovid-19 PCR-RT издаден во рок од 7 дена пред пристигнувањето и да пополнат онлајн Passenger Locator Form преку Интернет најмалку 24 часа пред пристигнувањето.

 

Ограничувања за влез

 

Гвајана ги обнови комерцијалните летови.

 

Услови за влез

 

Патниците мора да презентираат негативен тест kovid-19 PCR издаден во рок од 7 дена пред пристигнувањето и да го пополнат образецот Passenger Locator Form преку Интернет најмалку 24 часа пред пристигнувањето. Патниците треба да носат отпечатена копија од овој образецот и нивните негативни резултати од тестот PCR kovid-19 за авиокомпанијата при чекирање.

 

Карантин

 

Патниците со негативен тест kovid-19 PCR издаден во рок од 1-3 дена пред пристигнувањето нема да бидат подложени на дополнителни здравствени контроли.

 

Патниците со негативен тест kovid-19 PCR издаден во рок од 4-7 дена пред пристигнувањето ќе треба да направат тест за PCR по пристигнувањето на меѓународниот аеродром “Чеди Јаган“ на свој трошок. Откако ќе бидат тестирани на аеродромот, патниците мора да чекаат на аеродромот или во објект одобрен од владата додека не се потврди негативниот резултат од тестот; резултатите од тестот се генерално достапни во рок од 24 часа. Доколку патникот има позитивен тест, Владата на Гвајана ќе побара од патникот да биде во карантин 14 дена.

 

 

 

Во моментов има 642 активни и 186 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://gy.usembassy.gov/covid-19-information/

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/guyana/entry-requirements

 

 

 

 

 

ПАРАГВАЈ

 

 

 

Парагвај повторно го отвори меѓународниот аеродром ‘Силвио Петироси’. Патниците мора да имаат лекарско уверение со негативен резултат на тест kovid-19 RT-PCR издадено во рок од 72 часа пред пристигнувањето и да го пополнат формуларот Traveler's Health Information form.

 

Ограничувања за влез

 

Парагвај повторно го отвори меѓународниот аеродром ‘Силвио Петироси’.

 

Парагвај нема да дозволи влез на странски државјани-нерезиденти кои биле во Велика Британија од 7 декември.

 

Услови за влез

 

Патниците мора да имаат лекарско уверение со негативен резултат од тестот kovid-19 RT-PCR издадено во рок од 72 часа пред пристигнувањето од овластена лабораторија во земјата на поаѓање или на транзит. Деца на возраст под 11 години се ослободени од презентирање на резултатот од тестот kovid-19 PCR.

 

Парагвајците и странските државјани-резиденти кои патувале во Велика Британија од 7 декември, подлежат на исклучително овластување на парагвајската влада, со негативен резултат на тест за PCR во рок од 72 часа од пристигнувањето.

 

Патниците мора да го пополнат формуларот Traveler's Health Information form во рок од 24 часа пред поаѓањето.

 

Патниците мора да имаат меѓународно медицинско осигурување со покритие за трошоците за третман на коронавирусот (kovid-19), со исклучоци за државјани и резиденти на Аргентина, Боливија, Бразил, Парагвај и Уругвај.

 

Карантин

 

Патниците кои не ја посетиле Велика Британија во претходните 7 дена и пристигнале со негативен резултат на PCR-тест издаден 72 часа пред да влезат во земјата, не треба да одат во изолација; сепак, оние што немаат резултат од тест треба да се изолираат 14 дена.

 

Парагвајците и странските државјани-резиденти кои патувале во Велика Британија од 7 декември, подлежат на задолжителен карантин од 10 дена во „здравствен хотел“ или во сместување обезбедено од владата.

 

 

 

Други информации

 

Од 2 ноември, туристите и странците-нерезиденти кои сè уште се наоѓаат на национална територија на Парагвај и на кој им е истечен периодот на законски престој во земјата, мора да платат соодветна казна при регистрирање на нивното заминување на граничниот премин или на контролата за имиграција на аеродромот или кога се приближуваат до канцеларии на Генералниот директорат за миграција.

 

Исто така, странските државјани на кои им е истечен привремениот престој мора да му се обратат на Генералниот директорат за миграциите за да добијат нова картичка за престој, да ја платат соодветната казна во случај на повреда и да го ажурираат нивниот имиграциски статус.

 

Патниците во Парагвај чиј период на законски престој е истечен треба да го контактираат Генералниот директорат за миграција за повеќе информации.

 

Во моментов има 20.854 активни и 2.920 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://py.usembassy.gov/covid-19-information/

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/paraguay/entry-requirements

 

 

 

 

 

ПЕРУ

 

 

 

Меѓународниот аеродром ‘Хорхе Чавез’ сега прифаќа летови кои пристигнуваат од одредена дестинација. Патниците мора да имаат лекарско уверение со негативен резултат на тест kovid-19 RT-PCR издадено во рок од 72 часа пред поаѓањето и да ја пополнат "Declaracion Jurada de Salud".

 

Ограничувања за влез

 

Перу го ограничи влезот за повеќето странски патници, освен за државјаните и реидентите на Перу, и за репатријациските и хуманитарните летови.

 

Меѓународниот аеродром ‘Хорхе Чавез’ сега прифаќа летови кои пристигнуваат од Асунсион (АСУ), Атланта (АТЛ), Богота (БОГ), Бразилија (БСБ), Буенос Аирес (ЕЗЕ), Кали (КЛО), Канкун (ЦУН), Картагена (ЦТГ) , Кордоба (COR), Гуајакил (GYE), Хјустон (IAH), Игуазу (IGR), Ла Хабана (HAV), Ла Паз (LPB), Лос Анџелес (LAX), Меделин (MDE), Мендоза (MDZ), Мексико (МЕКС), Мајами (МИА), Монтего Беј (МБ Mon), Монтевидео (МВЕ), Newујорк: Интернационал Johnон Ф Кенеди (JFK) и Меѓународна слобода на Newуарк (EWR), Орландо (МЦО), Панама (PTY), Порто Алегре (POA), Пунта Кана (PUJ), Кито (UIO), Рио де Janeанеиро (GIG), Росарио (RSJ), Сан Хозе (SJO), Сан Салвадор (SAL), Санта Круз (VVI), Сантијаго (SCL), Сао Паоло (GRU), Торонто (YYZ) и Тукуман (TUC).

 

 

 

Услови за влез

 

Патниците мора да имаат или лекарско уверение со негативен резултат на тест kovid-19 RT-PCR, негативен резултат на тест за антиген или медицинско уверение за епидемиолошки исцедок издадено во рок од 72 часа пред поаѓањето. Летовите за репатријаија во странство и деца под 12-годишна возраст со медицинско уверение за добро здравје се ослободени од презентирање на резултатот од тестот kovid-19 PCR-RT.

 

Патниците мора да ја пополнат "Declaracion Jurada de Salud" 72 часа пред поаѓањето и да го презентираат пополнетиот формулар по пристигнувањето.

 

Карантин

 

Од 4 јануари, сите патници кои пристигнуваат во Перу мора да бидат во карантираат 14 дена во нивниот дом, во селото ‘Панамерика’ или во друг центар за привремена изолација или во сместување, по координација со здравствените власти во Перу.

 

Во моментов има 46.570 активни и 43.255 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://pe.usembassy.gov/covid-19-information/

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/peru/entry-requirements

 

 

 

 

 

СУРИНАМ

 

 

 

Аеродромите во Суринам се затворени.

 

Ограничувања за влез

 

Аеродромите во Суринам се затворени, освен за директни летови од Холандија за медицински, и неопходни работници, за летови за итни патувања и за репатријација.

 

Услови за влез

 

Патниците мора да покажат негативен сертификат за тест PCR kovid-19 издаден во рок од 72 часа пред поаѓањето. Децата на возраст под 12 години се ослободени од презентирање на резултат од ваков тест.

 

Патниците мора да имаат потврдена резервација за сместување од најмалку 10 дена во регистриран хотел SHATA. За список на регистрирани хотели SHATA, видете на http://www.bogsuriname.com/quarantine/.

 

Странските патници мораат да достават докази за патничко осигурување за покривање на ковид-19.

 

Карантин

 

Патниците подлежат на медицински преглед и на карантин од 10 дена во регистриран хотел SHATA.

 

Додека се наоѓаат во карантин, од патниците може да се побара да направат тест за ковид-19. Патниците кои имаат позитивен тест за ковид-19 во Суринам, може да бидат ставени во задолжителна изолација во владин објект за изолација на свој трошок и не можат да бидат ослободени додека не лекар не потврди дека тие се здрави.

 

Дозвола за домашен карантин дава исклучиво министерот за јавно здравје или директорот на јавната здравствена служба. Апликациите за домашен карантин мора да бидат придружени со писмено барање во кое ќе бидат наведени причините за избор на домашен карантин, и мора да бидат придружени со информации од гарант кој ќе одговара заедно ако патникот тој не ги почитува правилата за домашен карантин. Апликациите за домашен карантин мора да се поднесат најмалку 10 работни дена пред поаѓањето со испраќање и-меил на [email protected]. Дозвола за домашен карантин нема да се даде по пристигнувањето во Суринам, ако таа не е одобрена однапред.

 

 

 

Во моментов има 434 активни и 166 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://sr.usembassy.gov/covid-19-information/

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/suriname/entry-requirements

 

 

 

 

 

УРУГВАЈ

 

 

 

Уругвај сега им дозволува влез на патници за семејно обединување.

 

Ограничувања за влез

 

Уругвајските граници во моментов се затворени, со неколку исклучоци за семејно обединување помеѓу родители и малолетни самохрани деца или возрасни деца со попреченост или меѓу сопружници или сопружници според обичајното право.

 

Возачи на меѓународни транспортни компании, пилоти на авиони и морнари, исто така, може да влезат во земјата.

 

Услови за влез

 

Сите патници и екипажи на авиокомпании што влегуваат во Уругвај ќе треба да покажат потврда за негативен тест за коронавирус RT-PCR, извршен во рок од 72 часа од патувањето.

 

Патниците мора да имаат важечко здравствено и патничко осигурување за време на нивниот престој и да ја пополнат здравствената декларација пред пристигнувањето.

 

Карантин

 

Патниците што ќе престојуваат подолго од 7 дена мора да бидат во 7-дневна изолација. Тие ќе бидат повторно тестирани на 7-миот ден и може да излезат од карантин само со негативен резултат.

 

Патниците исто така мора да ја преземат апликацијата „Коронавирус Упс“ за пронаоѓање контакт, а сите странци-нерезиденти во Уругвај мора да имаат доказ за здравствено осигурување што опфаќа сомнителен или вистински коронавирус.

 

Правила за транзит

 

На патниците не им е дозволено да транзитираат, со исклучок на државјаните и резидентите на Аргентина, Бразил, Парагвај кои транзитираат преку Монтевидео (МВД) или Пунта дел Есте (ПДП).

 

Други информации

 

За повеќе детали, проверете ја веб-страницата на Ministry of Tourism (на шпански јазик).

 

Во моментов има 5.421 активен случај и 533 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://uy.usembassy.gov/covid-19-information/

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/uruguay/entry-requirements

 

 

 

 

 

ВЕНЕЦУЕЛА

 

 

 

Венецуела ги прекина сите меѓународни патувања барем до 12 ноември, освен летовите со хуманитарни цели, за лекување и репатријација.

 

Ограничувања за влез

 

Венецуела ги прекина сите меѓународни патувања барем до 12 ноември, освен летовите со хуманитарни цели, за лекување и репатријација.

 

Влезот во Венецуела е ограничен на државјани на Венецуела и странски државјани-резиденти.

 

 

 

Услови за влез

 

Патниците мора да имаат лекарско уверение со негативни резултати од тестот kovid-19 издадени во рок од 48 часа пред пристигнувањето.

 

 

 

Карантин

 

Патниците подлежат на тест ковид-19 на влезното пристаниште што треба да го спроведат локалните здравствени власти. Ако тестот е позитивен, тие се предмет на карантин во одреден државен објект.

 

 

 

Во моментов има 6.736 активни и 1.273 смртни случаи заклучно со 14 февруари 2021 година.

 

 

 

https://ve.usembassy.gov/covid-19-information/

 

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/venezuela/entry-requirements

 

 


 

Известување од Фонд за здравствено осигурување на Република Северна Македонија за осигурените лица на Фондот кои се наоѓаат затекнати во странска држава и кои имаат или ќе имаат потреба од здравствени услуги

 

Република Северна Македонија има склучено (преземено) Договори за социјално осигурување со повеќе држави во Европа и надвор од Европа, а ФЗОРСМ е надлежен за спроведување на одредбите од здравственото осигурување.

 

Повеќе информации тука


 

Официјални профили на Социјални мрежи

 


 

Соопштенија и вести

 

19.05.2020 - Видео конференција на министрите за надворешни работи од Западен Балкан и од земјите членки на ЕУ од ЈИЕ, како и високи претставници на ЕУ институции, со цел координација во справувањето со последиците од пандемијата на Ковид – 19

05.05.2020 - Успешно репатрирани студентите од Република Турција со хуманитарен конвој

29.04.2020 - Министерот Димитров на Денот на МНР донираше заштитна опрема во Црвениот Крст на Северна Македонија

29.04.2020 - Наградата "Дипломат на годината“ што традиционално се доделува на Денот на МНР 29 април, оваа година ја добиваат дипломати - членови на Кризниот штаб при Министерството формиран за борба со пандемијата

24.04.2020 - МНР Димитров: „Во овие неизвесни времиња за целиот свет, конкретната и особено видлива помош од ЕУ како несомнено најголем наш донатор во кризава, дава чувство на сплотеност, солидарност и сигурност дека заедно ќе излеземе од ова премрежје“

24.04.2020 - Изјава на МНР Димитров за донацијата од ЕУ

23.04.2020 - Пренамена на средствата предвидени за проектите од дијаспората

15.04.2020 - Министрите Филипче и Димитров на видео конференција со ЕУ амбасадорите во земјата

15.04.2020 - Прифатена иницијативата на МНР Димитров до ЕК, на која се приклучија останатите МНР од регионот, за укинување на извозните рестрикции за земјите од ЗБ за набавка на медицинска заштитна опрема од ЕУ

14.04.2020 - Досега во организација на МНР репатрирани 3032 македонски граѓани од над 15 земји

14.04.2020 - МНР: Успешно репатрирани и 152 македонски граѓани од Италија

13.04.2020 - МНР: Успешно репатрирани 125 македонски граѓани од Стокхолм, Копенхаген и Ајндховен

10.04.2020 - МНР: Успешно репатрирани 160 македонски граѓани затекнати во Белгија и Франција

09.04.2020 - МНР Димитров и колегите од ЗБ испратија барање до Европската комисија

08.04.2020 - МНР Димитров: „Подавањето рака меѓу земјите дава надеж дека заедно побрзо ќе ги надминеме предизвиците”

08.04.2020 - МНР: Пристигнува медицинска опрема од Турција

06.04.2020 - Денеска репатрирани македонски граѓани од Лондон со чартер лет и организиран хуманитарен конвој од Босна и Херцеговина и Црна Гора

02.04.2020 - Продолжува репатријацијата на затекнатите граѓани во странство, уште еден чартер лет за Берлин и Бон

31.03.2020 - Уште 7 македонски граѓани репатрирани од Перу на европско тло, во соработка со МНР на Португалија

30.03.2020 - Досега во организација на МНР направена репатријација на 1842 македонски граѓани

28.03.2020 - МНР Димитров упатува јавна благодарност до австрискиот МНР Шаленберг за помош при репатријација на наши граѓани од Перу

28.03.2020 - МНР организираше нови чартер летови за враќање на македонски граѓани од Словенија и Германија

27.03.2020 - Репатријација на 169 македонски граѓани од Хрватска во организација на МНР

27.03.2020 - МНР денес организира репатријација на македонски граѓани од Малта и Хрватска

26.03.2020 - Транскрипт од изјавата на Државниот секретар на МНР Зоран Попов, за телевизија Телма по однос на моменталната состојба со затекнатите македонски граѓани во странство и нивна репатријација

26.03.2020 - МНР организираше репатријација на 69 македонски граѓани: 42 од Словенија и 27 од Турција

25.03.2020 - „Координација, солидарност и конкретни начини за канализирање на поддршка за Западен Балкан од ЕУ“ – телефонски разговор на МНР Димитров и Високиот претставник на ЕУ, Жозеп Борел

24.03.2020 - МНР организираше репатријација на 63 македонски граѓани од Црна Гора

21.03.2020 - МНР Димитров: Задолжителен карантин на сите граѓани кои што се враќаат во земјата, МНР ќе организира хуманитарни летови, нов апел за пријавување на оние кои што не го сториле тоа

20.03.2020 - Интензивна телефонска комуникација на МНР Димитров – максимални заложби за солидарност и координирани активности

18.03.2020 - Апел на МНР Никола Димитров за итна регистрација на македонските граѓани затечени во странство поради ситуацијата со корона вирусот

16.03.2020 - Работна средба во МНР со амбасадорите од регионот за непречен транспорт на стоки

15.03.2020 - МНР Никола Димитров оствари телефонски разговор со новиот словенечки МНР Анже Логар

15.03.2020 - МНР испрати нота до словенечко и хрватско МНР за нови конвои

15.03.2020 - Инфо од Координативното тело на МНР за помош и поддршка на државјани на Република Северна Македонија

14.03.2020 - Со дипломатски напори, успешно организиран конвој на македонски превозници од италијанско-словенечката граница до Република Северна Македонија

14.03.2020 - МНР формираше координативно тело за помош и поддршка на државјани кои се наоѓаат затекнати на граничните премини на други држави и аеродроми, поради новонастанатата ситуација поврзана со корона вирусот (COVID-19)

13.03.2020 - COVID-19 (Нови информации – 13.03.2020)

13.03.2020 - Видео конференција во рамките на процесот 17+1 на тема "Борбата против ширењето на корона вирусот (COVID-19)"

12.03.2020 - МНР Димитров и МЗ Филипче на брифинг со претставниците на дипломатскиот кор во Северна Македонија

11.03.2020 - Информации за коронавирусот (COVID-19)

10.03.2020 - МНР препорачува да не се патува во Италија

08.03.2020 - Информации поврзани со COVID-19 во Италија

24.02.2020 - Информации поврзани со појавата на коронавирус во Италија

17.02.2020 - Информација за медиумите

17.02.2020 - Информации поврзани со состојбата во НР Кина

03.02.2020 - Успешно спроведена евакуацијата на македонска државјанка од Вухан, Кина

27.01.2020 - Информација за медиумите

27.01.2020 - Совети за патување - Кина

Последно ажурирање: 08 мај 2021